Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η νέα ατζέντα Μητσοτάκη για τη νέα Ελλάδα – Ομιλία απόψε στη ΔΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με νέα ατζέντα προσέρχεται στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. καθώς οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία άλλαξαν τις προτεραιότητες και ανέτρεψαν το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία.

Η αποψινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς θα έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα και η έμφαση θα δοθεί στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τη θεομηνία.

Ξεχωριστή θέση αναμένεται να έχουν οι αναφορές για ταχεία και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου και Αυγούστου, καθώς η καταστροφή κυρίως στον Έβρο είναι τεραστίων διαστάσεων.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, υποχρεώνουν τον κ. Μητσοτάκη να περιορίσει τις παροχές και να δώσει έμφαση:

-τις πολιτικές πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές,

-τις μεταρρυθμίσεις και

-τη στήριξη των ασθενέστερων.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία είναι η αντιμετώπιση των παθογενειών ως προς τη λειτουργία του Κράτους και η πρόληψη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να περάσει το μήνυμα για «γρήγορες διαδικασίες παντού», σε ότι αφορά στους μηχανισμούς της επόμενης ημέρας, τόσο στα σχέδια αποκατάστασης όσο και στις αποζημιώσεις.

«Θα είμαστε δίπλα σε όποιον δοκιμάζεται», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που χρειάζεται για να επανέλθει η κανονικότητα.

 

Τρεις «Ιανοί» ο Daniel

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι που θα βρεθούν τα χρήματα, ώστε να επιστρέψει η ζωή στο Θεσσαλικό Κάμπο που δοκιμάστηκε σκληρά από τη φονική επέλαση του κυκλώνα Daniel.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβoυν την αγωνία τους και τον προβληματισμός τους, υπογραμμίζοντας ότι ο Daniel θα στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό έως και τρεις “Ιανοί” δηλαδή περίπου 2.5 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό βέβαια μπορεί να αναθεωρηθεί στη συνέχεια, καθώς ουδείς είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια το τελικό κόστος και αυτός είναι και ο λόγος που ο Κωστής Χατζηδάκης, προχωράει σε έκτακτο προϋπολογισμό.

 

Οι πηγές χρηματοδότησης

Στο ερώτημα που θα βρεθούν τα χρήματα, η απάντηση όπως είναι λογικό έχει σχέση με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, καθώς το κονδύλι του 1 δισ. ευρώ για τις φυσικές καταστροφές δεν επαρκεί.

Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων θα προέλθει από πόρους της Ε.Ε., είπε διά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, έδειξε ήδη την πολιτική της βούλησή για αλληλεγγύη και βοήθεια στη χώρα μας.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για πόρους 2,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων από τις θεομηνίες που θα δώσουν μεγάλες ανάσες.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί σε τρία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι τα εξής:

Α. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ).

Β. Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και

Γ. το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Ασθενέστεροι, φοροδιαφυγή

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να δώσει έμφαση στη στήριξη των ασθενέστέρων, οι οποίοι δοκιμάζονται σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας.

Έμφαση θα δώσει και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που σχετίζεται με τη διασύνδεση μέσα στους πρώτους μήνες του 2024, των ταμειακών μηχανών με τα POS

Θα ανακοινώσει επίσης:

-την επέκταση της χρήσης POS και σε κλάδους που μέχρι σήμερα δεν είναι υποχρεωτική,

-τη βελτίωση των κινήτρων για τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων,

-την περαιτέρω ψηφιοποίηση της ανταλλαγής δεδομένων μέσω του myDATA με την ΑΑΔΕ μέσω του ηλεκτρονικού τιμολογίου και ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.

 

Αλλαγές σε πρόσωπα

Με ενδιάφερον αναμένεται η τοποθέτηση που θα κάνει για τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά τη ΔΕΘ θα γίνει μίνι ανασχηματισμός.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η απομάκρυνση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θα έχει και συνέχεια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εκτός θα τεθούν τόσο ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά και δύο με τρία κυβερνητικά στελέχη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ