Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Μια νέα «Συμφωνία Αλήθειας»”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Ν.Δ. ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ

 

Μεταρρύθμιση παντού και νομιμότητα παντού, είναι οι όροι της νέας «Συμφωνίας Αλήθειας», του νέου συμβολαίου με τους πολίτες, στο οποίο δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός μίλησε για ακόμα μια φορά με ειλικρίνεια, σαφείς δεσμεύσεις, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Παρουσίασε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις τόσο για την ουσιαστική αρωγή των συμπολιτών μας στον Έβρο και τη Θεσσαλία που επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα, όσο και την βελτίωση της οικονομίας, της καθημερινότητας των πολιτών και των κρίσιμων υποδομών του κράτους.

Ειδικά για τη στήριξη της κοινωνίας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «αντιμετωπίζεται με αυστηρότατο έλεγχο στην αγορά, αλλά κυρίως με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, όπως κάναμε συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά μέτρων.

Από την καινούρια χρονιά, λοιπόν, ξεπαγώνουν οι «τριετίες», καθώς και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012.

Αυξάνονται οι αμοιβές στο Δημόσιο κατά 10,5%, μετά από παραπάνω από δέκα χρόνια. Σχεδόν 660.000 υπάλληλοι θα δουν τις καθαρές τους αποδοχές ενισχυμένες κατά 1.500 ευρώ. Με λίγα λόγια, αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό το χρόνο.

Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 1.340.000 δηλώσεις.

Αυξάνονται οι συντάξεις, ενώ θα καταβληθεί και πάλι έκτακτη βοήθεια σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται, καταργείται η επιβάρυνση των αποδοχών τους κατά 30% που ισχύει σήμερα, και θα καταβάλλεται μόνο μία εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους.

Αυξάνεται και πάλι ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο.

Μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακά τους σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Θεσπίστηκε η καταβολή του «Youth Pass» 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες.

Διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, θα ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.

Αυξάνεται από τον Δεκέμβριο, κατά 8%, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Θα συνεχιστεί το Επίδομα Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει στο πλευρό των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, ενώ οι ενέργειες για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών συνεχίζονται αδιάκοπα.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις καθώς και μέτρα θωράκισης της χώρας έναντι των οικονομικών συνεπειών από αυτές

Συγκεκριμένα, κατατίθεται συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των πρώτων αποζημιώσεων από τις καταστροφές.

Εντάσσονται προς χρηματοδότηση έργα 2,2 δις ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αναθεωρηθεί εκ νέου.

Δημιουργείται από 1/1/2024 ξεχωριστός λογαριασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα καλύπτει σε μόνιμη βάση τις δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών. Διπλασιάζεται το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων για αυτόν τον λογαριασμό από 300 εκατ. ετησίως σε 600 εκατ. Ευρώ.

Επιβάλλεται τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα τουριστικά καταλύματα, και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση, το οποίο αντικαθιστά το φόρο διαμονής. Το όφελος από αυτό το τέλος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως.

Από το 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή.

Το Market Pass επεκτείνεται έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και τις υπόλοιπες  πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες αλλά και για τον Έβρο και διπλασιάζεται.

Κλείνοντας θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα λόγια, με τα οποία έκλεισε την ομιλία του και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τα οποία αποτελούν έμπνευση για όλους μας:

«Με πίστη στον εαυτό μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, να βαδίσουμε στο μέλλον, να το κερδίσουμε. Και να είστε σίγουροι: ενωμένοι θα το κερδίσουμε».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ