Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών: ΣΥΡΙΖΑ τέλος με “μαχαιρώματα” μεταξύ συντρόφων

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι τελικής πτώσης θα είναι ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι ενδείξεις μετά τις διαγραφές στις οποίες προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών.

Η “καρατόμηση” ιστορικών στελεχών είναι το πρώτο από μια σειρά επεισόδια που θα ακολουθήσουν και είναι βέβαιο ότι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε έως τώρα.

Τα στρατόπεδα των νεοπροεδρικών και της αριστερής αντιπολίτευσης έχουν βγάλει για τα καλά τα σπαθιά από τα θηκάρια και τα όσα ακούγονται και λέγονται δείχνουν ότι έφτασε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Στελέχη που είναι κοντά στον κ. Κασσελάκη μιλούν για ασέβεια στο πρόσωπο του προέδρου και τονίζουν ότι οι εσωκομματικές εκλογές του έδωσαν καθαρή εντολή να προχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.

Η αριστερή αντιπολίτευση με όχημα την “Ομπρέλα” επισημαίνει ότι οι θέσεις του κ. Κασσελάκη δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά και ότι πραγματική επιδίωξη είναι η μετάλλαξη του κόμματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για σύγκρουση δύο κόσμων με διαφορετική κουλτούρα και αντιλήψεις που έως τώρα συνυπήρχαν λόγω του ηγετικού ρόλου που διαδραμάτιζε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η παραίτησή του από την ηγεσία άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και η εσωκομματική αναμέτρηση αντί να κλείσει άνοιξε νέες πληγές που είναι απίθανο να γιατρευτούν με τα όσα έχουν διαδραματιστεί έως τώρα.

 

Γιατί τώρα;

Στο ερώτημα γιατί ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να θέσει τώρα εκτός κόμματος στελέχη του βεληνεκούς του Βίτσα, του Φίλη και του Σκουρλέτη, η απάντηση έχει σχέσεις με τις διεργασίες που γίνονται για δημιουργία νέου κόμματος.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο τονίζουν ότι η αριστερή αντιπολίτευση έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε νέο κόμμα στην περίπτωση κατά την οποία χάσουν τις εσωκομματικές μάχες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ουσία δηλαδή, ο κ. Κασσελάκης θέλησε να προλάβει τους διαφωνούντες και να τους δείξει την πόρτα της εξόδου, κάνοντας παράλληλα και επίδειξη δύναμης για το ποιος κάνει κουμάντο.

 

Ξεκαθάρισμα

Οι εξελίξεις δείχνουν να είναι καταιγιστικές και η ανοικτή αμφισβήτηση της ηγεσίας καθιστά σαφές ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που θα γίνει πράξη το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών .

Η φράση του κ. Κασσελάκη ότι “το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω” επιβεβαιώνει την απόφασή του να ξεκαθαρίσει άμεσα το εσωκομματικό τοπίο προκειμένου να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ που ο ίδιος επιθυμεί.

Ο πόλεμος δείχνει να είναι ανελέητος καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, καθώς τα στελέχη της κάνουν λόγο για “μουσαφίρηδες” που πήραν με επιθετική εξαγορά τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δύο ημερομηνίες -σταθμοί

Στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για δύο ημερομηνίες που είναι σταθμοί για το πως θα διαμορφωθεί το εσωκομματικό τοπίο και το ποιος θα έχει υπό τον έλεγχο του το πάλαι ποτέ κυβερνών κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώτος σταθμός είναι η 11η Νοεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα φανεί ποιος ελέγχει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Η αριστερή αντιπολίτευση βλέπει τη συγκεκριμένη συνεδρίαση ως μια ευκαιρία για καθαίρεση του κ. Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου, όπως έγραψε πρόσφατα στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη.

Οι νεοπροεδρικοί ξεκαθαρίζουν ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και διαμηνύουν ότι θα ηττηθεί για άλλη μια φορά η μειοψηφία και ο κ. Κασσελάκης θα επιβεβαιώσει την ηγεμονία του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη ημερομηνία είναι το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου και στο οποίο θα φανεί ποιος έχει τον πραγματικό έλεγχο και μπορεί να διοικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένη πάντως την οξύτατη εσωκομματική σύγκρουση, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο όλος ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στο συνέδριο, καθώς η χρονική απόσταση είναι τεράστια.

 

Πόρτα εξόδου

Στελέχη άλλωστε που είναι κοντά στον κ. Κασσελάκη, όπως ο διευθυντής της Κ.Ο. Γιώργος Τσίπρας δείχνουν την πόρτα της εξόδου στους διαφωνούντες, λέγοντας ότι “όποιος θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα να φύγει”.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι είναι θέμα χρόνου, η διάσπαση και η δημιουργία ενός νέου κόμματος, που θα μπορεί να συνδυάζει τις λέξεις Αριστερά και Οικολογία.

 

Τι θα γίνει στη Βουλή

Τα σενάρια που διακινούνται είναι ακραία για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για μια σημαντική μερίδα βουλευτών που θα αποχωρήσουν για να ενταχθούν στο νέο πολιτικό φορέα.

Στην περίπτωση μάλιστα που αποχωρήσουν 16 νυν βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ούτε καν αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η αριθμητική θα είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο προβληματισμός είναι πιο έντονος από ποτέ, ιδίως στα στελέχη που έχουν επιλέξει σιωπή και ουδετερότητα από τα δύο “στρατόπεδα” και είναι πολύ πιθανό να κρίνουν και τη μάχη των συσχετισμών και των αποχαιρετισμών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ