Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η μεγάλη αλλαγή από την Πρωτοχρονιά στις αποδοχές των συνταξιούχων που εργάζονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Από 1η Ιανουαρίου 2024 η παρακράτηση του 30% στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων καταργείται και πλέον θα υπάρχει ένας πόρος 10% μη ανταποδοτικός υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα του συνταξιούχου.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Στούντιο με θέα” ερωτηθείς για το νέο ασφαλιστικό, αναφέρθηκε και στη μεγάλη αλλαγή στις αποδοχές των συνταξιούχων που εργάζονται από την κατάργηση του πέναλτι του 30%.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τις αποδοχές

Ειδικότερα, οφυπουργός απάντησε ότι  «Αν αυτή τη στιγμή ήταν ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει καμία επιπρόσθετη παρακράτηση στη σύνταξη ή τα επιπρόσθετα εισοδήματα από απασχόληση του συνταξιούχου.

Όμως, αυτή τη στιγμή τα μισά χρήματα που δίνονται για συντάξεις προέρχονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και όχι από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.Το σύστημα που υπήρχε πριν το 2019 ήταν σχεδόν δημευτικό καθώς αν ένας συνταξιούχος εργαζόταν ακόμα και 1 ώρα έχανε το 60% της σύνταξης του, γεγονός που οδηγούσε αρκετούς στη μαύρη εργασία.Προς μεγάλη μου έκπληξη και παρά το μέτρο, τότε περίπου 6.000 συνταξιούχοι εργάζονταν με αυτούς τους όρους.

Με το νόμο Βρούτση αυτό άλλαξε και το 60% της παρακράτησης πήγε στο 30% που είχε σαν συνέπεια τον πενταπλασιασμό των εργαζομένων συνταξιούχων.Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται από 01.01.24 η παρακράτηση του 30% και θα υπάρχει ένας πόρος 10% μη ανταποδοτικός υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα του συνταξιούχου».

Σε ερώτηση για το αν το μέτρο ευνοεί την απασχόληση των συνταξιούχων εις βάρος των νέων ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το απόθεμα των θέσεων εργασίας σε μια οικονομία δεν είναι δεδομένο και πως η αύξηση της εργασίας ευνοεί συνολικά την οικονομία».

Πρόκειται για ένα «δικαιότερο» σύστημα που εκτιμάται πως θα ενισχύσει την αγορά εργασίας και να βάλει «φρένο» στη μαύρη απασχόληση ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ