Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Προϋπολογισμός 2024: Σταθερά χαμηλά στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ σε ΜΜΜ και τουρισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Προϋπολογισμός του 2024, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, συμπεριλαμβάνει «γενναία» έκτακτα και μόνιμα μέτρα, για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για τους συνταξιούχους, για τις οικογένειες με παιδιά, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επιπλέον, ενισχύει κατά περίπου 600 εκ ευρώ τα κονδύλια για Παιδεία και Υγεία, ως αποτέλεσμα του οφέλους που προσδοκάται από το νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Ενδεικτικά, αναμένεται αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες στο ΕΣΥ.

Όλο αυτό το «πακέτο», που αγγίζει τα 2 δισ ευρώ- 1,6 δισ ευρώ μόνιμες παρεμβάσεις από την επόμενη χρονιά και 375 εκ ευρώ νέα έκτακτα μέτρα στήριξης το φετινό Δεκέμβριο- είναι σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι έχει πάρει «πράσινο» φως, καθώς δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2023 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%) και του 2024 (2,1%).

Μεταξύ των προβλέψεων που περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον προϋπολογισμό είναι ακόμη οι εξής:

  • Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τον τουρισμό, παρατείνονται για έξι μηνες έως τον Ιούνιο στον καφέ και τα ταξί.
  • Αντίθετα επανέρχεται στο 24% ο συντελεστής ΦΠΑ στα αναψυκτικά που παρέχονται από καταστήματα εστίασης.
  • Μονιμοποιείται επίσης το 6% στα εισιτήρια κινηματογράφου

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ