Connect with us

Ειδήσεις

Στα όρια κατάρρευσης το ΕΣΥ – «Λουκέτο» σε κλινικές, καταρρέουν εξουθενωμένοι οι υγειονομικοί

Published

on

Απανωτά είναι τα περιστατικά «λουκέτου» σε κλινικές νευραλγικών δομών υγείας αλλά και επεισόδια κατάρρευσης υγειονομικών από εξουθενωτικές εφημερίες, απουσία προσωπικού.

Τελευταία περίπτωση «λουκέτου» που είδε το φως της δημοσιότητας αφορούσε στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, που ακολούθησε τη μοίρα των παιδοχειρουργικών κλινικών του ίδιου νοσοκομείου και του ΠΑΓΝΗ αλλά και της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λαμίας.

Ο μοναδικός ειδικευμένος γιατρός και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων αρρώστησε, με αποτέλεσμα η δομή να «κατεβάσει ρολά» για δέκα μέρες. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου εδώ και μέρες, προειδοποιώντας ότι η έλλειψη προσωπικού οδηγεί την κλινική σε κατάρρευση, καθώς λειτουργεί μόνο με έναν ειδικευμένο ψυχίατρο τη στιγμή που οι θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου είναι επτά. Όμως οι προειδοποιήσεις τους έπεσαν στο κενό και από χθες η Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝΧ είναι «ακέφαλη και κλειστή».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «οι ειδικευόμενοι της Ψυχιατρικής Κλινικής Χανίων» τονίζουν ότι «ακέφαλη από σήμερα 17/1/24 είναι η Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝΧ, καθώς ο μοναδικός ειδικευμένος ιατρός της κλινικής και διευθυντής της κ. Γουλιέλμος Γεώργιος δεν μπόρεσε να προσέλθει λόγω ασθένειας και τέθηκε σε αναρρωτική άδεια δέκα ημερών». «Η κλινική δεν δέχεται πλέον κανένα καινούργιο περιστατικό (εκούσιο ή ακούσιο) και θα λειτουργεί μόνο για τους ήδη υπάρχοντες νοσηλευόμενούς της με κάλυψη της εσωτερικής εφημερίας από ψυχίατρο του ΚΨΥ» επισημαίνουν και κάνουν λόγο δε για «ανάγκη για υπερεπείγουσα πρόσληψη ειδικευμένων ψυχιάτρων, διαφορετικά θα παύσει οριστικά η λειτουργία της κλινικής». Επίσης, απευθύνουν «επείγουσα έκκληση για άμεση λύση προκειμένου να μην κλείσει οριστικά η Ψυχιατρική Κλινική του Νομού Χανίων».

Ηδη πάντως από τις αρχές του έτους οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων είχαν προειδοποιήσει. Δύο εβδομάδες αργότερα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και μια αναρρωτική άδεια ήταν αρκετή για να μπει λουκέτο στο τμήμα.

Εγκεφαλικό λόγω εργασιακής εξουθένωσης

Την ίδια ώρα οι εναπομείναντες υγειονομικοί του συστήματος καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αναντίστοιχο φόρτο εργασίας. Η εξουθένωση και το burn out έρχονται αναπόφευκτα, ενώ πολλές φορές έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες τους γιατρούς. Μάλιστα, ένας αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται με εγκεφαλικό λόγω εργασιακής εξουθένωσης.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο βγήκε από μια επίπονη εφημερία, ενώ ήταν και την προηγούμενη μέρα συνεχώς στο νοσοκομείο. Η ακατάπαυστη εργασία οδήγησε στην κατάρρευσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» έχουν απομείνει 7 αναισθησιολόγοι σε 23 οργανικές θέσεις. Συνεπώς λειτουργούν μόλις 4 χειρουργικές αίθουσες από τις 11 ανεπτυγμένες που διαθέτει το νοσοκομείο. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι λίστες αναμονής για χειρουργείο να υπερβαίνουν τα δύο έτη ακόμη και για σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Συνολικά, σύμφωνα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν 70 ανεπτυγμένες αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 43 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα τρία χρόνια.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) καταγγέλλει «την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών, που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Σ’ αυτό το σημείο έφτασε αναισθησιολόγος στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» που κατέρρευσε στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, τις 16 ώρες από τις οποίες βρισκόταν συνεχώς σε χειρουργική αίθουσα».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «δεν έχουν περάσει ούτε 100 ημέρες από την κραυγή αγωνίας των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, που είχαν φτάσει στα όριά τους λόγω της υποστελέχωσης». Η ΕΝΙΘ υπενθυμίζει ότι σε συνέντευξη Τύπου στις 27/10/23 είχε αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ