Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Ο ΟΦΝΙ έκοψε την πίτα του και τίμησε τον Λουκά Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας πραγματοποίησε εκδήλωση κοπής πίτας στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας και απέτισε φόρο τιμής στον Λουκά Χριστοδούλου, πρώην πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ (Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού).

Στην εκδήλωση έγινε τιμητική βράβευση στον κ. Χριστοδούλου για τη μελέτη και διάδοση της ιστορίας του Μικρασιατικού πολιτισμού.

Ο πρώην πρόεδρος εκφώνησε ομιλία στην οποία ανέφερε τα εξής:

“Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου αυτό το μεγάλο σωματείο και ιδιαίτερα τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου του Ο.Φ.Ν.Ι. για την απόδοση αυτής της τιμητικής διάκρισης στο πρόσωπό μου. Ο Ο.Φ.Ν.Ι. είναι ένας σύλλογος που σε δυο χρόνια συμπληρώνει 100 χρόνια ύπαρξης ή αν θέλετε, ένα αιώνα αθλητικής δράσης. Συγχαρητήρια και μπράβο είναι δυο λέξεις που δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη δράση των τμημάτων που έχουν πάρει την πόλη στη πλάτη τους και την διαφημίζουν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Από την έρευνα που έχω πραγματοποιήσει για τον εν λόγο σύλλογο, στο πλαίσιο συγγραφής της Ιστορίας της Ν. Ιωνίας, θα σας αναφέρω ένα συγκλονιστικό γεγονός. Την περίοδο του Αλβανικού Έπους ο ιστορικός αυτός σύλλογος διέθεσε τον ιματισμό και τα υποδήματα των αθλητών του για να ζεστάνουν τα κορμιά και τα πόδια των ηρωικών στρατιωτών μας στα βουνά της Ηπείρου. Μεγαλείο ψυχής!

Ο κ. Χριστοδούλου συνέχισε αναφέροντας τη σταδιοδρομία του: “Από μικρός μου άρεσε η Ιστορία και η Γεωγραφία στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο ενώ αργότερα είχα κλίση και στα οικονομικά, γι’ αυτό πέρασα στην Ανώτατη Εμπορική-σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Μετά το στρατιωτικό μου έκανα συγχρόνως τουλάχιστον δύο δουλειές. Τυπογράφος στο οικογενειακό μας παραδοσιακό τυπογραφείο και συγχρόνως προσλήφθηκα στην τότε εταιρεία Πετρελαιοειδών ESSO PAPAS, σήμερα ΕΚΟ.

Επί υπουργίας, μάλιστα, Γιάννη Χαραλάμπους, υπουργού τότε Μεταφορών, διετέλεσα και μέλος των Διοικ. Συμβουλίων της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ και τότε των ΗΣΑΠ, σήμερα ΜΕΤΡΟ.

Δυστυχώς, λόγω της ενασχόλησής μου πολλές ώρες στην ιδιωτική εταιρεία, δεν μου δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος να ασχοληθώ με τα «χόμπυ μου» της έρευνας και συγγραφής, όσο εργαζόμουν! Έτσι όταν συνταξιοδοτήθηκα το 2011, είπα μέσα μου: Να η ευκαιρία, Λουκά. Προχώρα!

Συγχρόνως κι ενώ εργαζόμουν, υπηρέτησα-ασχολήθηκα και με τον δήμο Ν. Ιωνίας σε πολλές θέσεις ευθύνης, αλλά και ως Πρόεδρος του τότε Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. Όταν το 2010, απέτυχα να εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος είχα πάρει τις αποφάσεις μου. Κρέμασα λοιπόν την φανέλα του Αυτοδιοικητικού συμβούλου.

Παράλληλα όμως μου προτάθηκε από τον τότε δήμαρχο Ηρακλή Γκότση να ασχοληθώ με το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Ν. Ιωνίας. Με εξέπληξε η πρόταση του δημάρχου, γιατί μέχρι τότε δεν είχε αναλάβει κάποιος από αντίπαλη δημοτική παράταξη θέση ευθύνης σε Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, όπως ήμουν εγώ. Και βέβαια αυτό πιστώνεται στην οξυδέρκεια και θέληση του Ηρακλή Γκότση, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια για άλλη μια φορά, γιατί ήθελε να υπηρετήσει τον μικρασιατικό πολιτισμό, ένας άνθρωπος πέρα από τις στενές παραταξιακές διαφορές.

Ο Πολιτισμός δεν πρέπει να μπαίνει σε κομματικές ζώνες και τοπικές διαπαραταξιακές λογικές. Διαθέτοντας μετά από πολύχρονες έρευνες ένα πλούσιο υλικό που κατάφερα να συγκεντρώσω και να το επεξεργαστώ όπως έπρεπε, μπόρεσα να συγγράψω 5 βιβλία για την Ιστορία της Ν. Ιωνίας, τα δύο εξ αυτών με τον Χάρη Σαπουντζάκη, που αφορούν τη ζωή της Ν. Ιωνίας το ήμισυ του αιώνα της (1923-1974).

Παράλληλα, επειδή είχα μεγάλη αγάπη για την Σμύρνη, αγόραζα από δημοπρασίες και συλλέκτες καρτ ποστάλ της που σε συνδυασμό με την μελέτη δεκάδων σχετικών βιβλίων, μου έδωσαν σχηματικά πως ήταν η Σμύρνη πριν την καταστροφή της. Έτσι, μπόρεσα να δημιουργήσω μια ενδιαφέρουσα παράθεση εικόνων και γεγονότων που πήραν την μορφή εκδήλωσης.

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε “έχω διοργανώσει 6 από τα 10 συμπόσια του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και δεκάδες εκδηλώσεις Ιστορικού Ενδιαφέροντος, ενώ έχω επιμεληθεί τις περισσότερες από τις εκδόσεις του σε βιβλία ή περιοδικά.

Με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2022 για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναγνωρίστηκε από όλους τους Μικρασιάτες σε όλη την Ελλάδα πως η Νέα Ιωνία με το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., τους προσφυγικούς συλλόγους και την Μητρόπολη Ν.Ι.Φ.Η.Χ., με τον σεβασμιότατο Ιεράρχη κ. Γαβριήλ, είχαν τον πρωτεύοντα ρόλο. Μπορούμε να ξεχάσουμε την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου στο 10ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., το γκράφιτι στην οδό Παναγούλη με την πυρπόληση της Σμύρνης και την εκδήλωση της Μητρόπολης στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού τον Σεπτέμβριο του 2022;

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον μεγάλο σύλλογο Ο.Φ.Ν. Ι. για την απόδοση τιμής στο πρόσωπό μου!”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ