Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κλείσει σήμερα τη συζήτηση στη Βουλή για το ν/σ «ισότητα στον πολιτικό γάμο» – Ποιοι θα ψηφίσουν “όχι”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλείσει σήμερα τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις». Θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Ποιοι καταψηφίζουν και απέχουν

Σύμφωνα με πληροφορίες προς το «όχι» προσανατολίζονται οι εξής βουλευτές της ΝΔ, πέραν του κ. Σαμαρά: Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας), Άννα Καραμανλή (Νότιος Τομέας Β’ Αθηνών), Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς (Αιτωλοακαρνανίας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαϊας), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), Κώστας Γκιουλέκας (Α’ Θεσσαλονίκης), Θεόδωρος Καράογλου (Β’ Θεσσαλονίκης), Γιάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Στέφανος Γκίκας (Κέρκυρας), Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), Φώντας Μπαραλιάκος (Πιερίας), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας), Μπάμπης Αθανασίου (Λέσβου), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας), Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών) και Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης). Ο κ. Χαρακόπουλος θα βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής εκτός Ελλάδος και θα ψηφίσει επιστολικά, ενώ μένει να φανεί αν κάποιοι εκ των προαναφερθέντων εν τέλει δεν θα εμφανιστούν για να ψηφίσουν. Κάποιοι εκ των διαφωνούντων, πάντως, έλαβαν ήδη τον λόγο χθες και άλλοι θα ακολουθήσουν σήμερα.

Στη δεξαμενή της αποχής εντοπίζονται αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πέραν του Μάκη Βορίδη, τρεις υφυπουργοί προσανατολίζονται προς τα εκεί, η Μαρία Κεφάλα, ο Γιάννης Μπούγας και ο Σταύρος Κελέτσης. Σημειωτέον, ότι για την κυρία Κεφάλα επικρατεί βαρύ κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο συγκατατίθεται από το υπουργείο της. Και η περίπτωση του κ. Μπούγα είναι περίπλοκη, αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν και τον μη βουλευτή-υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να έχει επιφυλάξεις.

Από τους βουλευτές της ΝΔ, την οδό της αποχής αναμένεται να επιλέξουν οι: Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος (Α’ Αθηνών), Νότης Μηταράκης (Χίου), Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδος), Δημήτρης Κούβελας (Α’ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Γιάννης Οικονόμου (Φθιώτιδας), Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος (Ανατολικής Αττικής), Κώστας Κατσαφάδος (Α’ Πειραιώς), Γιάννης Καλλιάνος (Νοτίου Τομέα), Διονύσης Ακτύπης (Ζακύνθου), Θανάσης Καββαδάς (Λευκάδας), Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Τραγάκης, Μιχάλης Λιβανός (Β’ Πειραιώς), Σπύρος Κουλκουδίνας (Πιερίας), Χρήστος Κέλλας (Λάρισας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), Τάσος Δημοσχάκης (Έβρου), Χριστόδουλος Στεφανάδης (Σάμου), Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσων), Μάρκος Καφούρος (Κυκλάδων), Σταύρος Παπασωτηρίου (Φλώρινας), Γιάννης Γιάτσιος (Γρεβενών), Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνης), Θανάσης Μπούρας (Δυτικής Αττικής).

Υπάρχει και μια πιο περιορισμένη ομάδα βουλευτών που ταλαντεύονται μεταξύ αποχής και υπερψήφισης και αναμένεται να αποφασίσουν τελευταία στιγμή πώς θα κινηθούν. Ο λόγος για τους: Λάκη Βασιλειάδη (Πέλλας), Θανάση Λιούτα (Τρικάλων), Δημήτρη Καλογερόπουλο (Δυτικού Τομέα), Νίκο Βλαχάκο (Α’ Πειραιώς) και Γιώργο Στύλιο (Άρτας).

Ποιοι πείστηκαν

Μεταξύ των άνω των 100 «ναι» που θα καταγραφούν σήμερα θα είναι και ψήφοι βουλευτών που είχαν ισχυρές επιφυλάξεις και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μετεστράφησαν. Τελευταία προσθήκη σε αυτή την ομάδα ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος που ανακοίνωσε χθες ότι υπερψηφίζει χωρίς αστερίσκους.

Αυτή τη ρότα μοιάζουν να ακολουθούν και δύο υφυπουργοί, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αλλά και βουλευτές όπως η Σέβη Βολουδάκη (Χανίων), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (Νοτίου Τομέα), Χρήστος Δερμεντζόπουλος (Έβρου), Γιώργος Γιάννης (Χαλκιδικής), Τζίνα Οικονόμου (Ευρυτανίας), Μακάριος Λαζαρίδης και Αγγελική Δεληκάρη (Καβάλας) κ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ