Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Ωδή στον Αλεξέι Ναβάλνι

Δημοσιεύθηκε

στις

«Που πας παλικάρι ωραίο σαν μύθος κι ολόισια στον θάνατο κολυμπάς»

Διονύσης Σαββόπουλος, 1969

—————————————————————-

            Αλεξέι Ναβάλνι, Δικηγόρος, αλύγιστος μαχητής της Ελευθερίας. Μικρό χρονικό: 27 Απριλίου 2017, δέχτηκε επίθεση, έξω από το γραφείο του, με χημικό υγρό, που προκαλεί τύφλωση. Δεύτερη επίθεση στις 28 Ιουνίου 2019 και σοβαρός τραυματισμός, με χημικές ουσίες. Στις 20 Αυγούστου 2020, ενώ ταξίδευε από το Τόμσκ στη Μόσχα, δηλητηριάστηκε με τη νευροτοξική ουσία ‘Νοβιτσόκ’, φρικτό δολοφονικό όπλο της Κα-Γκε-Μπε, που χρησιμοποιεί επιδέξια ο Πούτιν.

Στις 22 Αυγούστου 2020, ο Ναβάλνι, διακομίστηκε, σε κωματώδη κατάσταση , σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Παρέμεινε σε κώμα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου και πήρε εξιτήριο στις 20.

Στις 17 Ιανουαρίου 2021 επέστρεψε στη Ρωσία, αποχαιρετώντας τους Γερμανούς, που τον έσωσαν, με τη λιτή φράση «Σας ευχαριστώ φίλοι». Η πτήση του ήταν για το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. Ο Πούτιν, όμως, έλαβε τα μέτρα του: Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιοβο, για να κάνει τη δουλειά του απερίσπαστος από ενοχλητικούς πολίτες.

Με την αποβίβασή του ο Ναβάλνι συνελήφθη, βασανίστηκε, διασύρθηκε και στάλθηκε για «τελική λύση» στο κολαστήριο του Στάλιν «Πολικός Λύκος», 60 χιλιόμετρα βορειότερα του Αρκτικού Κύκλου.

Επίλογος: Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, αισθάνθηκε –λέει ο Πούτιν- αδιαθεσία στον περίπατο, κατέρρευσε και απεβίωσε. Τα «αίτια» θα ανακοινωθούν μόλις εξαφανίσουν τα ίχνη.

* * *

            Όταν ο Ναβάλνι ρωτήθηκε γιατί επιστρέφει στη Ρωσία, αφού μόλις γλύτωσε τον θάνατο και γνωρίζει τι τον περιμένει, απάντησε:

«Η Ρωσία είναι η χώρα μου, η Μόσχα η πόλη μου και μου λείπουν.»

Σ’αυτή τη φράση συμπυκνώνονται, ύψιστος πατριωτισμός, απαράμιλλη γεναιότητα, αταλάντευτη πίστη στην Ελευθερία και συνειδητή αυτοθυσία.

Ο Ναβάλνι μπορούσε να παραμείνει στη Δύση και να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τυραννίας από καλύτερη θέση, με περισσότερα μέσα και ασφαλής. Η Ηθική του συγκρότηση, του επέβαλε τη μετωπική αναμέτρηση.

Ο ηρωισμός του, παίρνει προμηθεϊκές διαστάσεις. Η πανανθρώπινη Ιστορία, έχει να επιδείξει ελάχιστα δείγματα τέτοιας Αρετής. Που γίνεται εκπληκτικότερη από την ανθρώπινη διάσταση αυτού του σύγχρονου Προμηθέα: Αυτή που αποτυπώνεται στην οικογενειακή φωτογραφία με τη Γιούλια, τη Ντάρια και τον Ζαχάρ.

* * *

            Αλεξέι Ναβάλνι, η θυσία σου δεν θα πάει χαμένη. Αργά ή γρήγορα η υβριδική τυραννία, που κληροδότησαν στο Ρωσικό Λαό Τσάροι, Αδόλφος και Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς, κάποτε θα καταπέσει.

Και τότε, το όνομα και η μορφή σου, θα γίνουν φωτεινό ορόσημο για τον Λαό σου και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Άρθρο του Μιλτιάδη Καρπέτα, δικηγόρου και π. Δημάρχου Μεταμόρφωσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ