Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

Ενημερωτικές παρουσιάσεις και εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού με τη μαθητική κοινότητα του Πικερμίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενημερωτική παρουσίαση και πιλοτικό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με τους μαθητές της Γ’ Τάξης του Γυμνασίου του Πικερμίου έγιναν πριν λίγες μέρες για τη γνωριμία τους, όπως και της εκπαιδευτικής κοινότητας, με το Ερευνητικό Έργο Καινοτομίας «“Πικέρμι 123”.

Το έργο είναι το εξής: «Δημιουργία Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, έργο παγκόσμιας σημασίας, με ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου και χαρακτηριστικά Καινοτόμου Σχεδιασμού τετραπλής έλικας».

Η Διευθύντρια, κ. Τριανταφυλλίδη, και η Υποδιευθύντρια, κ. Μίχου, καθώς και άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου υποδέχθηκαν τα μέλη της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας του Ερευνητικού Έργου «Πικέρμι 123» κ. Νικόλα Τσουκαλά, γεωλόγο-παλαιοντολόγο και εκπαιδευτικό, την κ. Ζωγραφιά Γιακουβάκη, συντονίστρια του Έργου, και τον ερευνητή κ. Μιχάλη Μπούργο.

Μετά από συζήτηση ενημέρωσης με τις/τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου έγινε προβολή κατάλληλα διαμορφωμένου power point και ο παλαιοντολόγος κ. Τσουκαλάς τούς παρουσίασε το αντικείμενο της επιστήμης της παλαιοντολογίας, με ειδική αναφορά στα ευρήματα του Πικερμίου που εντυπωσίασαν πολύ τα παιδιά.

Στη συνέχεια, από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας κ. Γιακουβάκη και κ. Μπούργο παρουσιάστηκε στους μαθητές η ιδέα της δημιουργίας του Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας Πικερμίου, και οργανώθηκε πιλοτικό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού.

Πολυλειτουργική εγκατάσταση στην περιοχή

Από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου αναφέρθηκε ότι η παρουσίαση του Ερευνητικού Έργου Πικέρμι 123 και το πιλοτικό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού πρόσφερε ένα πολύτιμο μάθημα στα παιδιά, καθώς για πρώτη φορά ερωτήθηκαν τα ίδια τα παιδιά για μία μεγάλη πολυλειτουργική εγκατάσταση στην περιοχή, που θα αφορά το μέλλον του τόπου και το δικό τους, και η γνώμη τους αυτή εισακούστηκε και καταγράφηκε. Το πιλοτικό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού αποτέλεσε μία πρόταση προπαρασκευής για την κοινωνική τους υπόσταση ως ενεργοί πολίτες.

Η δημιουργική επίσκεψη αυτή αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό συναντήσεων – διαδραστικών συζητήσεων, με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των ελίκων της καινοτομίας τετραπλής έλικας. Επιστημονική κοινότητα, τεχνοκράτες, διοίκηση, εκπαίδευση, πολίτες, επιχειρήσεις, συλλογικότητες, ΜΜΕ, καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού το Θεματικό Πάρκο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, ένα σύγχρονο και εμβληματικό έργο καινοτομίας.

Επίσκεψη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πικερμίου

Όσον αφορά την επίσκεψη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πικερμίου, η  Διευθύντρια του σχολείου, κ. Παναγιώτα Αγγελίδου, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας υποδέχθηκαν τους κ. Νικόλα Τσουκαλά, κα Ζωγραφιά Γιακουβάκη και τον κ. Μιχάλη Μπούργο. Ιδιαιτέρως ευχαριστούν τις εκπαιδευτικούς κ. Κοκοντίνη , κ. Μοτσάκου και κ. Σταμάτη για τη συνεργασία τους στις συλλογικές δραστηριότητες.

Μετά από συζήτηση ενημέρωσης με τις/τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού και οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού παρακολούθησαν διαδοχικά στις τάξεις τους προβολή κατάλληλα διαμορφωμένου power point και ο παλαιοντολόγος κ. Τσουκαλάς τους παρουσίασε το αντικείμενο της επιστήμης της παλαιοντολογίας, με ειδική αναφορά στα ευρήματα του Πικερμίου που εντυπωσίασαν πολύ τα παιδιά.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ