Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Εξοντωτικά πρόστιμα για καθυστερημένες δηλώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Για εξόντωση φορολογούμενων και  λογιστών φοροτεχνικών με τα προβλεπόμενα από τους νόμους 4174/2013 και 4223/2013 πρόστιμα για καθυστερημένη υποβολή δηλώσεων κάνει λόγο το  Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας .

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η καθοριζόμενη από το νόμο περίοδος υποβολής από 1η Φεβρουαρίου έως 30η Ιουνίου είναι επαρκής εάν συντρέξουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Έγκαιρα να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι τις βεβαιώσεις συντάξεων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
β. Έγκαιρα να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι τον πίνακα τόκων καταθέσεων.
γ. Το μηχανογραφικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων να λειτουργεί απρόσκοπτα.
«Τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τα άρθρα 53 έως 59 του ν. 4174/2013 δεν είναι απλώς εξοντωτικά αλλά και άδικα εφόσον η Πολιτική Αρχή που είναι υπεύθυνη για το άθλιο φορολογικό περιβάλλον (αναξιόπιστο μηχανογραφικό σύστημα, πολυνομία, αλλαγή φορολογικών κανόνων κατά ριπάς, καθυστερημένη αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων κ.α.), που λειτουργούμε όλοι – Δ.Ο.Υ., φορολογούμενοι, λογιστές, ορκωτοί ελεγκτές – αρνείται τις ευθύνες της και τις μεταθέτει στους φορολογούμενους και τους λογιστές με πρωτοφανή πρόστιμα για να δείξει δήθεν ότι χτυπάει την φοροδιαφυγή, ενώ θα έπρεπε πρώτα να βελτιώσει το φορολογικό περιβάλλον και μετά να επιβάλλει λογικά πρόστιμα στις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης τακτοποίησης φορολογικών υποχρεώσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ
Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι πραγματικά εξοντωτικά και το  Επιμελητήριο παραθέτει τα ακόλουθα παραδείγματα:
• Για 50 ημέρες καθυστέρηση απόδοσης ΦΠΑ 100€ τα πρόστιμα είναι 2.500,65 ευρώ την πρώτη φορά και σε περίπτωση επανάληψης 5.000 ευρώ
• Για 9 ημέρες καθυστέρηση απόδοσης ΦΜΥ 9.200 ευρώ τα πρόστιμα είναι 11.700 ευρώ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καλεί την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποδεχθεί ότι τα πρόστιμα είναι υπερβολικά, προκειμένου να ηρεμήσει η αγορά. «Οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αρνούνται να αποδεχθούν τη σκληρότητα των προστίμων, και οι λογιστές φοροτεχνικοί δεν εγγυώνται ότι θα ανταποκριθούν στην απαιτούμενη γραφειοκρατία και στις πιεστικές ημερομηνίες. Ακόμα και το παραμικρό λάθος είναι πλέον καταστροφικό για τους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία που επωμίζονται μεγάλη ευθύνη. Οι ακρότητες των προστίμων δεν δείχνουν θέληση πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά μη κατανόηση του εκρηκτικού κλίματος που υπάρχει σήμερα στους φορολογούμενους. Η επιθετικότητα του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την είσπραξη εσόδων. Είναι πιο πιθανό στη σημερινή πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ