Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

“Ενισχύουμε όλο και περισσότερο τις εργαζόμενες γυναίκες στον Δημόσιο Τομέα”, της Υπουργού Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως

 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, από την ισότητα στην οικονομική κατάσταση ανδρών-γυναικών σε όλο τον κόσμο απέχουμε 169 ολόκληρα χρόνια! Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, προωθούσε ανέκαθεν την ισότητα των δύο φύλων και στην εργασία, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ισότητας των φύλων παγκοσμίως με 76,3%. Παράλληλα, σημειώνει διαρκώς ολοένα και πιο σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη σχετική νομοθεσία, καθώς και την οριζόντια συμπερίληψη της διάστασης του φύλου σε όλες τις άλλες πολιτικές, με την παράλληλη λήψη ειδικών μέτρων για την περαιτέρω στήριξη των γυναικών.

 

Η χώρα μας, σε αυτό το ευρωπαϊκό αξιακό και νομοθετικό πλαίσιο, κάνει συνεχώς βήματα εμπρός, καθώς έχει καθιερώσει συνταγματικά την ισότητα, εξελίσσει αδιάκοπα το νομικό της σύστημα για την πρόληψη και καταστολή διακρίσεων, βίας κατά των γυναικών, για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Η Κυβέρνησή μας, εξάλλου, κατά την πρώτη θητεία της, θέσπισε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, προκειμένου να προασπίσει και να θωρακίσει περαιτέρω τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και να ενισχύσει τη θέση τους στην κοινωνία μας. Στο Υπουργείο Εσωτερικών, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και η απαλοιφή κάθε είδους διακρίσεων βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού μας.

 

Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα, το ποσοστό των γυναικών είναι υψηλό, τόσο συνολικά σε επίπεδο υπαλλήλων, όσο και σε θέσεις ευθύνης.

 

Όμως δεν επαναπαυόμαστε, και συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Θεσπίσαμε μια αξιοκρατική διαδικασία επιλογής στελεχών διοίκησης, με απαίτηση συγκεκριμένων ακαδημαϊκών και επαγγελματικών κριτηρίων, με γραπτό τεστ δεξιοτήτων και διαφανές σύστημα μοριοδότησης προσόντων ενώ προγραμματίζουμε σχετική πρωτοβουλία και για τις κρίσεις προϊσταμένων στο δημόσιο. Παράλληλα, λειτουργεί εφαρμογή στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, με αντικείμενο την παρακολούθηση των στοιχείων πλήρωσης των θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων βάσει φύλου. Το ηλεκτρονικό εργαλείο ePeitharxika παρακολουθεί πειθαρχικές διαδικασίες σχετικά με παραπτώματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την καταπολέμηση της βίας στην εργασία και τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) πραγματοποιεί επιμορφώσεις δημόσιων λειτουργών μέσω εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα ισότητας, πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της κακοποίησης των γυναικών. Και σχεδιάζουμε πολλές ακόμη δράσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών και την αύξηση της συμμετοχής τους σε όργανα και θεσμούς εκπροσώπησης.

 

Οι γυναίκες έχουν όλα τα εχέγγυα να διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. Τα στερεότυπα αλλάζουν αργά, αλλά είναι στο χέρι μας να τα καταρρίψουμε και να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Με στοχευμένες πολιτικές, αλλαγή νοοτροπίας, στήριξη από την οικογένεια και συστράτευση, όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους ίσα δικαιώματα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ