Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Πώς αποφεύχθηκαν 2.000 θάνατοι και 20.000 εισαγωγές την περίοδο του κορονοϊού

Published

on

Σύμφωνα με ελληνοαμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Public Health», τουλάχιστον 2.000 θάνατοι και 20.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία αποφεύχθηκαν στην Ελλάδα, το διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2021, λόγω των self test.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, καθώς και ο ΕΟΔΥ από ελληνικής πλευράς, ενώ είχαν συνεισφορά και δύο αμερικανικά πανεπιστήμια, το MIT και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Την είδηση αυτή ανέφερε στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι κυρίως χρησιμοποιήθηκαν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα και οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα άτομα.

Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος μεταξύ 4 Απριλίου και 15 Δεκεμβρίου 2021, περίπου 60 εκατομμύρια self test διανεμήθηκαν, με περίπου 8 εκατομμύρια άτομα να συμμετέχουν στη διαδικασία. Κατά την κορύφωση του προγράμματος, το 20% του πληθυσμού έκανε δύο self test μέσα σε μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η μελέτη χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις για να υπολογίσει την επίδραση των self test στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους λόγω της COVID-19.

Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει την αξία των self test ως εργαλείο δημόσιας υγείας, ειδικά σε καταστάσεις όπως οι πανδημίες.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να διευρύνει τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, ιδίως για λοιμώδη νοσήματα, και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, ακόμη και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C και ο HIV.

Όσον αφορά την τρέχουσα εποχή αναπνευστικών νοσημάτων, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι ο κορονοϊός βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ενώ άλλα λοιμώδη νοσήματα κινούνται προς κανονικοποίηση. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη παρακολούθησης και προφύλαξης από πιθανές εξάρσεις στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ