Connect with us

Πολιτισμός

Ο Δημήτρης Καράς στο Χ-τύπο : “Ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη για κάθε δημιουργία”

Published

on

Πίσω από το σενάριο της κωμωδίας “Πίσσα και Πούπουλα” (θέατρο Arrovo, Μεγ. Αλεξάνδρου 128, Αθήνα) βρίσκεται ο συγγραφέας Δημήτρης Καράς, που επιθυμεί να αποτυπώσει την περιπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων σε βιβλίο και κατ’ επέκταση θεατρικό έργο.

Το έργο αποτελεί μια σύγχρονη κωμωδία καταστάσεων με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το σενάριο, τρεις φίλες συλλογίζονται σε ένα μπαρ πόσο δύσκολη υπόθεση είναι ο έρωτας και, απογοητευμένες από την τροπή που έχει πάρει η αισθηματική τους ζωή, ψάχνουν το μονοπάτι που θέλει να ακολουθήσει η καθεμία.

Τι συμβαίνει, όμως, αν τα μονοπάτια μπλεχτούν μεταξύ τους;

Αυτό που προκύπτει είναι ένα εκρηκτικό μείγμα από ερωτικές αντιζηλίες, ροζ χειροπέδες, αποτυχημένες ψυχοθεραπείες, μεθύσια, διαλογισμούς, ακριβά κοσμήματα, και πολλά ακόμα, που θα οδηγήσουν τις τρεις φίλες σε μια απροσδόκητη σύγκρουση.

Με αφορμή την παράσταση, που παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:15, ο Δημήτρης Καράς αποκαλύπτει στον Χτύπο μεταξύ άλλων τον ρόλο που έχει ο έρωτας στη δική του ζωή και τις επιδιώξεις του όσον αφορά τη συγγραφή και όχι μόνο, ενώ εξηγεί την αρνητική επίδραση των προτύπων πάνω στις αισθηματικές σχέσεις.

Έχετε γράψει το σενάριο της παράστασης “Πίσσα και πούπουλα”. Τι αποτέλεσε έμπνευσή σας ώστε να το γράψετε;

Μέχρι το “Πίσσα και Πούπουλα” δεν είχα ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με το είδος της κωμωδίας. Είχα γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους που ανήκαν στην κατηγορία του δράματος, της επιστημονικής φαντασίας ή του θρίλερ. Επίσης, ήθελα να γράψω κάποιο έργο που να ασχολείται με τις ανθρώπινες σχέσεις με έναν τρόπο που θα αντιπροσωπεύει τα δεδομένα της σημερινής κοινωνίας, τους φόβους, τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Επομένως, ήταν μια καλή ευκαιρία να το κάνω αυτό με έναν χιουμοριστικό τρόπο, καθώς πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει τον θεατή να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις του έργου.

Θα ξαναγράφατε κωμωδία; Αν ναι, γιατί;

Θα ξανάγραφα κωμωδία με μεγάλη χαρά. Αποτελεί μοναδική αίσθηση το να βλέπεις τους θεατές να γελάνε αβίαστα στο θέατρο με ένα έργο που έχεις γράψει, και είναι σίγουρα κάτι που θα ήθελα να βιώσω ξανά. Μου φαίνεται επίσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς θεωρώ την κωμωδία ένα από τα πιο δύσκολα είδη θεάτρου. Επίσης, η κωμωδία έχει τη δύναμη να σχολιάζει με αποτελεσματικό και καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, και υπάρχουν πολλά θέματα με τα οποία θα ήθελα να ασχοληθώ υπό το πρίσμα της κωμωδίας.

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη δική σας ζωή, μιας κι αυτόν πραγματεύεται το έργο;

Ο έρωτας παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μου, εννοώντας τον έρωτα με τη σύντροφό μου, με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, και με οτιδήποτε με εμπνέει και με εκφράζει. Θεωρώ τον έρωτα απαραίτητο στοιχείο της ζωής, και είναι κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε δημιουργία.

Ποια είναι η κοινή συνισταμένη των τριών αυτών γυναικών-πρωταγωνιστριών;

Οι τρεις πρωταγωνίστριες είναι φαινομενικά πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, αφού η καθεμιά έχει τη δική της κοσμοθεωρία σχετικά με το πώς θα πρέπει να ζήσει τη ζωή της. Αυτό όμως που τις ενώνει είναι ότι και οι τρεις, μέσα από μια σειρά από συγκρούσεις και απίθανες καταστάσεις, διαπιστώνουν ότι πρέπει να αποδεσμευτούν από τις αντιλήψεις που τους επιβάλλονται από τα πρότυπα της σύγχρονης κοινωνίας, και να βρει η καθεμία το μονοπάτι που θέλει πραγματικά να ακολουθήσει.

Αν δεν γράφατε, ποιον άλλον δρόμο θα ακολουθούσατε;

Στο μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ και με διαφορετικές πτυχές του θεάτρου, κυρίως με τη σκηνοθεσία. Έχοντας ασχοληθεί για αρκετά χρόνια με τον κινηματογράφο και έχοντας σκηνοθετήσει έξι ταινίες μικρού μήκους, θα μου φαινόταν πολύ ενδιαφέρον να προσεγγίσω μια θεατρική παραγωγή από αυτή την οπτική γωνία και να φέρω ιδέες και σκέψεις επί σκηνής. Επίσης, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής, θα επιθυμούσα να μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω σε κάποια θεατρική παράσταση. Μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και είναι μια εμπειρία που θέλω να βιώσω σε κάποια φάση της ζωής μου.

Πώς επηρεάζουν, με θετικό ή αρνητικό τρόπο, τα σημερινά πρότυπα των σχέσεων την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ερωτευμένων ανθρώπων;

Πιστεύω πως πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να διαμορφώσουν τις σχέσεις τους με βάση κάποια πρότυπα που προωθούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρ’ όλα αυτά, τα πρότυπα που προβάλλονται δεν ανταποκρίνονται κατά κανόνα στην πραγματικότητα, αλλά αντιστοιχούν σε μια εξιδανικευμένη εικόνα περασμένη μέσα από πολλά φίλτρα, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των ανθρώπινων σχέσεων και να επιφέρει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις σε ανθρώπους που προσπαθούν να επιτύχουν κάτι ανέφικτο.

Τι μήνυμα προσδοκάτε να αποκομίσουν οι θεατές της παράστασης;

Οι χαρακτήρες του έργου είναι όλοι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά θα μπορούσαν να είναι πραγματικοί άνθρωποι, με προτερήματα και ελαττώματα. Έτσι, ελπίζω οι θεατές να δουν ένα κομμάτι του εαυτού τους μέσα σ’ αυτούς τους χαρακτήρες, οι οποίοι διαπιστώνουν στην πορεία του έργου ότι δεν πρέπει να αναζητούν την ευτυχία μέσα από καλούπια και πρότυπα που αισθάνονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν, αλλά χρειάζεται να ανακαλύψει ο καθένας τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες.

Υπάρχουν στιγμές, κάποιες δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου σου λόγου χάρη, που νιώθετε ότι βρίσκεστε σε απόλυτη σύνδεση με τον εαυτό σας; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Αυτό που με κάνει να νιώθω σε απόλυτη σύνδεση με τον εαυτό μου είναι σίγουρα το γράψιμο. Είτε γράφω κάποιο θεατρικό έργο, κινηματογραφικό σενάριο ή μυθιστόρημα, η διαδικασία της γραφής μού προσφέρει εσωτερική ηρεμία, καθώς μου δίνει μια διέξοδο και την ελευθερία να εκφράσω τους εσωτερικούς μου προβληματισμούς. Πολλές φορές, μάλιστα, μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτω λύσεις και απαντήσεις που δεν θα μπορούσα να είχα σκεφτεί αλλιώς.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ