Πολιτική
Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στην εκπομπή «Συνδέσεις»
Νίκη Κεραμέως στην ΕΡΤ: Το πρώτο τεστ δεξιοτήτων στο δημόσιο είναι γεγονός
«Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο αυτής της οικογένειας που βίωσε αυτό το εξοργιστικό περιστατικό» δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ αναφορικά με το περιστατικό της δολοφονίας της 28χρονης γυναίκας έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και πρόσθεσε «είναι γεγονός ότι η πολιτεία κατά τη γνώμη μου, πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες πρώτα απ’ όλα για να καλλιεργήσει τον σεβασμό απέναντι στον άλλον, σε όλες τις ηλικίες. Γιατί λείπει αυτό το πράγμα. Λείπει το να καλλιεργήσουμε σε όλους γύρω μας το πόσο σημαντικός είναι σεβασμός στον άλλον, πόσα μέτρα πρόληψης πρέπει να ληφθούν».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από υποψηφίους που συμμετείχαν στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ για τις θέσεις διοικητών νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών σχετικά με τη δυσκολία των θεμάτων, τόνισε ότι «Επιτέλους μιλάμε για τεστ στο Δημόσιο» και υπενθύμισε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει πολύ πιο αυστηρά κριτήρια, όπως να έχει δουλέψει ο υποψήφιος σε θέσεις με συνάφεια, να έχει πτυχίο σε συνάφεια, να περάσουν όλοι οι υποψήφιοι από ένα οριζόντιο τεστ δεξιοτήτων υπό το ΑΣΕΠ.
«Τότε λοιπόν τι μου έλεγε η αντιπολίτευση, τι μου έλεγαν κάποιες φωνές; Δεν θα γίνει αυτό το τεστ που λέτε. Ή αν γίνει θα είναι τόσο εύκολο που δεν θα έχει καμία σημασία. Η κριτική σήμερα ποια είναι; Ότι τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα» παρατήρησε η κυρία Κεραμέως προσθέτοντας ότι «Αυτό δείχνει ότι το δημόσιο αλλάζει επιτέλους. Πράγματι, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε το πρώτο τεστ δεξιοτήτων στην ιστορία της χώρας οριζοντίως για αυτές τις θέσεις: για όλους τους διοικητές νοσοκομείων. Μιλάμε για 173 θέσεις και το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 94%. Αυτό το βήμα αφορά στο πως θα αποκτήσουμε ένα καλύτερο δημόσιο, πως θα στελεχώσουμε το δημόσιο με τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Παρά τις αντιδράσεις αυτή η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή την τομή».
Επιπλέον, η υπουργός αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα πρώτο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία στο δημόσιο, η οποία θα παρέχει μία σύσταση στον προϊστάμενο προκειμένου να βελτιωθεί ο στόχος που έχει τεθεί και κατ’ επέκταση και ο ίδιος στην εργασία του.
«Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται ως ένα εργαλείο που υποστηρίζει, που βοηθά τους προϊσταμένους και τους δημοσίους υπαλλήλους στο να γίνουν καλύτεροι, στο να ανελιχθούν, στο να εξελιχθούν. Να ένα άλλο παράδειγμα πώς προσπαθούμε ακριβώς να αλλάξουμε το Δημόσιο» δήλωσε η υπουργός για το έργο της στοχοθεσίας που επεξεργάζεται από κοινού με την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη.
Παράλληλα, σημείωσε ότι με διάταξη, κατόπιν συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε, προβλέπεται η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών.
«Να μη χρειάζεται, σε κάθε συναλλαγή με το δημόσιο, να δίνω το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού μου ή το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Αυτά να μπορούν να αντληθούν αυτομάτως από το σύστημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη» είπε η κυρία Κεραμέως και έφερε ως παράδειγμα την πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, η οποία δεν απαιτεί την προσκόμιση δικαιολογητικών.
«Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή του πολίτη καλύτερη, πιο εύκολη, πιο εύχρηστη. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει το δημόσιο να γίνει καλύτερο. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και θέλουμε να αλλάξουμε το δημόσιο»
Τέλος, αναφερόμενη στην επιστολική ψήφο, δήλωσε ότι οι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα έχουν ήδη ξεπεράσει τους 52.000, εκ των οποίων ποσοστό 60% είναι εκλογείς εντός επικράτειας και 40% Έλληνες του εξωτερικού και οι οποίοι προέρχονται από συνολικά 106 χώρες. Σημείωσε μάλιστα ότι κατά την περιοδεία της στις ΗΠΑ και τον Καναδά διαπίστωσε ότι Έλληνες που έχουν φύγει δεκαετίες από την Ελλάδα επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, μέσω της επιστολικής ψήφου.
«Ήδη, έχουμε στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, περισσότερους που έχουν γραφτεί από αυτούς που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου».