Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Τσίπρας: Η πληθυντική Αριστερά να δώσει νόημα στην πολιτική, πολιτική δεν είναι μόνο το TikTok

Δημοσιεύθηκε

στις

Με σαφή μηνύματα για την ανάγκη επιστροφής της πολιτικής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της «πλυθηντικής Αριστεράς», τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς, αιχμές για τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών εμφανίστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Delphi Forum και τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγιριάδη ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η μεγάλη εικόνα σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ο κίνδυνος ανόδου του ακροδεξιού λαϊκισμού» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας αποδίδοντάς το σε δύο λόγους. Τόνισε πως αφενός το αίσθημα της ανασφάλειας οδηγεί τους πολίτες σε απλουστευτικές βεβαιότητες, αφετέρου «η διαρκής οπισθοχώρηση της πολιτικής».

«Η Αριστερά πρέπει να δώσει εκ νέου νόημα στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία, πρέπει να επαναπατρίσει την έννοια της ασφάλειας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως ο πολίτης πρέπει να νοιώθει ασφάλεια να μπαίνει στο τρένο και να ξέρει πως θα φθάσει στον προορισμό του, να μην κινδυνεύει να σφαγιαστεί έξω από ένα αστυνομικό τμήμα που πήγε για να προστατευθεί, να έχει ασφάλεια στην διαβίωσή του με μισθούς αξιοπρέπειας και να έχει ασφάλεια στη νοσοκομειακή περίθαλψη σε αξιοπρεπείς συνθήκες. «Η Αριστερά οφείλει να επαναπατρίσει την πολιτική» επανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος στη συνέχεια της συνέντευξής του και ερωτηθείς για τον ρόλο του πλέον μετά και την απομάκρυνσή του από την Προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 15 χρόνια στην πρώτη γραμμή. Δεν παραιτήθηκα όμως από την πολιτική», ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως με το Ινστιτούτο που φτιάχνει θα παρεμβαίνει για την υπεράσπιση των αξιών που πρεσβεύει καθ’ όλη την πορεία του. «Θα παρεμβαίνω για την παραγωγή πολιτικής και για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της πολιτικής». «Πολιτική δεν είναι μόνο το TikTok, χρειάζονται οράματα και αξίες» σημείωσε χαρακτηριστικά σε μία αποστροφή του, αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος»

Τόνισε πως διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών είναι «να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα και η αξιωματική αντιπολίτευση να μπορεί να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας»

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος», σημειώνοντας ότι αυτό ακριβώς πρέπει να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση. Επεσήμανε επίσης ότι θα έχει μεγάλη σημασία το ποσοστό που θα καταλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης καταγράψει ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που πήρε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ασχέτως των ποσοστών των άλλων κομμάτων, θα έχει πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ανεβάζοντας τον πήχη σύγκρισης για την ΝΔ από το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών σε αυτό των προηγούμενων εθνικών εκλογών, δηλαδή το 41%.

Σε ό,τι αφορά στο διακύβευμα των ευρωκλογών συνολικά για την Ευρώπη είπε πως σε πολλές περιπτώσεις είναι το ποσοστό που θα λάβουν τα ακροδεξιά κόμματα.

Ανησυχία για την ελληνική οικονομία

«Οι βάσεις μπήκαν την περίοδο 2015-2019. Ρυθμίσαμε το χρέος και μπήκαμε σε μια άνοδο ανάπτυξης. Έκπληξη θα ήταν τα βραχυπρόθεσμα μεγέθη να μην είναι θετικά. Εκφράζω την ανησυχία μου σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Αν αναλύσουμε τα ποσοστά, περίπου το 70% του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση, έχουμε μια μείωση των επενδύσεων, έχουμε μια μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι μισές εκ των οποίων οφείλονται στην κατοικία και έχουμε το έλλειμα των τρεχουσών συναλλαγών.

Αυτά όλα πρέπει να μας προβληματίσουν. Όλα αυτά μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτοί οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται με δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία. Αυτό που συμβαίνει δείχνει ότι η ακρίβεια που δεν είναι εισαγόμενη προκαλεί ασφυξία στα νοικοκυριά. Στο επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος αποκλίνουμε από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το 2007 ήταν στο 77% του μέσου όρου και το 2023 έχει κατρακυλήσει στο 47%. Το μεγάλο ερώτημα είναι όχι αν θέλουμε να μένουμε Ευρώπη, αλλά να γίνουμε Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά στο επίπεδο της Βουλγαρίας και όχι της κεντρικής Ευρώπης».

Ασάφειες Μητσοτάκη στην στρατηγική για την Τουρκία

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη για ασάφεια στη στρατηγική της χώρας έναντι της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει μια σαφή στρατηγική. Για τη δικιά μας δεν είμαι σίγουρος. Οι θέσεις είναι σαφείς. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια αποκλιμάκωση της έντασης για να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή δύναμη για τους εταίρους της. Είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει σταματήσει να έχει σχέσεις με τη Ρωσία. Τα F-16 τα παίρνει κανονικά χωρίς όρους, παρά τα όσα μου έλεγε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης. Η Τουρκία σε αυτή την περίοδο βοηθάει στην αποκλιμάκωση για να παίρνει αυτά που θέλει από ΗΠΑ και Ευρώπη. Έχει μια στρατηγική. Η δικιά μας ποια είναι; Πως φανταζόμαστε τη συμβίωση όταν ο γείτονας γίνεται πιο ισχυρός και είναι προκλητικός. Θέλουμε μια δίκαιη λύση των διαφορών μας; Χωρίς όμως υποχωρήσεις; Δεν είναι σαφές», τόνισε και τάχθηκε υπέρ της προοπτικής διαλόγου και σύνδεσης της ευρωτουρκικής συζήτησης για την τελωνειακή ένωση με την προοπτική της Χάγης.

«Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τους αντιπάλους του και μετά λέει «πάμε να κάνουμε υποχωρήσεις με την Τουρκία». Η πολιτική της αναβλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Αυτή την περίοδο θα πρέπει να την οδηγήσει στη λύση των διαφορών μας. Θεωρώ ότι χάνουμε κρίσιμο χρόνο. Θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ και στην περιοχή. Να συνδέσουμε τη καλή γειτονία με την ευρωτουρκική σχέση» πρόσθεσε.

Rebranding στις αξίες που πρεσβεύω δεν θα κάνω

Τέλος, ερωτηθείς για την επόμενη μέρα μετά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «έχω παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ αυτό που έκανα 15 χρόνια. Ήμουν στην πρώτη γραμμή. Δεν ήταν εύκολο και σε προσωπικό επίπεδο. Υπάρχει μεγάλη τοξικότητα, φθορά και άγχος. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε αφήσει μια παρακαταθήκη. Η παραγωγή πολιτικής και η επαναπροσέγγιση της πολιτικής. Αυτό είναι το σημαντικό. Δεν είναι μόνο το TikTok πολιτική. Πρέπει να δώσουμε το όραμα στους νέους. Φτιάχνουμε ένα ινστιτούτο με νέους και για την Ελλάδα και για το εξωτερικό.

Η πρόταση για rebranding ήταν μια από τις πολλές προτάσεις που διαβάζω. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το κάθε δημόσιο πρόσωπο πρέπει να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο τον προσλαμβάνει η κοινή γνώμη. Rebranding στις αξίες που πρεσβεύω δεν θα κάνω. Να παλεύω για τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη, την ανάπτυξη για ένα πιο δίκαιο μέλλον. Από μια άλλη γραμμή παραγωγής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ