Connect with us

Πολιτική

Ζωτικής σημασίας η πεζογέφυρα στην Αλέκου Παναγούλη

Published

on

Νέα προσπάθεια για την κατασκευή πεζογέφυρας δίπλα στην γέφυρα της οδού Αλέκου Παναγούλη κάνει ο Δήμος Νέας Ιωνίας που παρέλαβε πριν λίγες ημέρες τη μελέτη του έργου.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή πεζογέφυρας που θα διέρχεται πάνω από τις γραμμές του ΗΣΑΠ συνδέοντας τις οδούς Κάλβου και Σολωμού πλάι στην υπάρχουσα γέφυρα. Η δε αναγκαιότητα του έργου είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού σε όποιον  έχει διέλθει από εκεί (όπως έχουμε καταδείξει και σε ρεπορτάζ της εφημερίδας) καθώς τα πεζοδρόμια της γέφυρας είναι πολύ στενά και κακοφτιαγμένα και η διέλευση των πεζών καθίσταται πολύ επικίνδυνη σε ένα από τα πιο πολύσυχναστα σημεία της πόλης από το οποίο διέρχονται μεγάλα κυκλοφοριακά φορτία. Η προτεινόμενη πεζογέφυρα θα έχει μήκος όσο και η γέφυρα της Παναγούλη με τη μελέτη να προβλέπει ράμπες για τα άτομα με αναπηρία και ικανό πλάτος για την απροβλημάτιστη διέλευση των πεζών. Παράλληλα θα υπάρχουν και σκαλοπάτια στις οδούς Κάλβου και Σολωμού ενώ θα καταργηθούν οι  ακατάλληλες λίθινες σκάλες.
Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται στα 300.000 ευρώ και όπως ενημέρωσε τον Χ-τύπο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Κολμανιώτης, ο δήμος θα κηνηγήσει τη χρηματοδότηση είτε μέσω Πράσινου Ταμείου είτε μέσω ΕΣΠΑ και Περιφέρειας.
Θυμίζουμε πως ο Δήμος είχε προσπαθήσει και επί Δημοτικής Αρχής Χαραλάμπους να προωθήσει το έργο κατασκευής πεζογέφυρας σε άλλο σημείο λίγα μέτρα μακρύτερα καταθέτοντας σχετική μελέτη και υποβάλλοντας πρόταση για χρηματοδότηση στον ΗΣΑΠ χωρίς όμως επιτυχία.

Απάντηση για το κόστος της μελέτης
Η παραλαβή της μελέτης έγινε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί δόθηκε και απάντηση από τη Δημοτική Αρχή σε επιστολή του ιδιοκτήτη ιδιωτικού  γκαράζ της πόλης κ. Μιλτιάδη Καυκαλέτου σχετικά με το κόστος της εδαφοτεχνικής μελέτης του έργου (9030,00 ευρώ) το οποίο ο ίδιος κρίνει υψηλό. Ο κ. Καυκαλέτος τονίζει πως το 2005 όταν έκανε ο ίδιος εδαφοτεχνική μελέτη για το γκαράζ στην οδό Αλατσάτων το κόστος έφτασε τα 8000 ευρώ νε το γεωτρύπανο να φτάνει σε βάθος τα 35 μέτρα. Και συνεχίζοντας υποστηρίζει πως σήμερα σε περίοδο κρίσης ο δήμος θα μπορούσε να βρει τιμές φθηνότερες κατά 3 ή 4.000 ευρώ.
Από την πλευρά της διοίκησης απαντήθηκε ότι ο δήμος πρέπει να κινηθεί μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που ορίζονται δια νόμου για τα δημόσια έργα, ένας περιορισμός που δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης αναφέρθηκε πως συνολικά οι 3 μελέτες του  έργου (εδαφοτεχνική, αρχιτεκτονική και στατική) κόστισαν 22.500 ευρώ, τίμημα ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς πως συνήθως οι μελέτες ενός έργου  ανέρχονται στο 25% της αξίας του (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 75.000 ευρώ).
Στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε και το ζήτημα κατασκευής ανελκυστήρα που δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη (υπάρχουν ράμπες) με τη Δημοτική Αρχή να απαντάει πως   η ύπαρξη ανελκυστήρων προϋποθέτει και τη συνεχή παρουσία ανθρώπων επιφορτισμένων με τη επίβλεψή τους, κάτι που ανεβάζει σημαντικά το λειτουργικό κόστος του έργου για το Δήμο.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ