Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Η Λενιώ Αναστασίου στο Χ-τύπο: “Η τόλμη μπροστά στην απειλή της εξουσίας διαχρονικό μήνυμα της Αντιγόνης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η θεατρική παράσταση “Αντιγόνη 441 +” παίζεται μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων στο θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα, από την ομάδα Ρέοντα Πρόσωπα (Αναστασίου Λενιώ, Λιανού Έλενα, Μπουλάκου Κατερίνα, Οικονόμου Ιωάννα, Τσιγάρου Μένια και Φραγκελάκη Μαλβίνα), σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική Δήμητρας Γαλάνη και Γιώργου Μπουσούνη.

Πρόκειται για μια πειραματική προσέγγιση στο έργο του Σοφοκλή, με έξι γυναίκες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους της τραγωδίας -αντρικούς, γυναικείους και τον χορό- σε μια γεμάτη τόλμη, διττή ανάγνωση, που συνδυάζει το δράμα τόσο με τις θρησκευτικές του καταβολές όσο και με το έντονο πολιτικό του στοιχείο.

Στην εν λόγω συνέντευξη, η Λενιώ Αναστασίου, που υποδύεται τόσο την Αντιγόνη όσο και την Ευρυδίκη, μιλάει στον Χτύπο για τη γενναιότητα της πρώτης και τη δύναμη ψυχής της δεύτερης, για την πρόκληση που αποτέλεσε το να ερμηνεύσει αυτούς τους ρόλους κατόπιν της αποφοίτησής της από τη Δραματική και για την όμορφη, εποικοδομητική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης.

Η παράσταση Αντιγόνη441+ είναι στην ουσία μια πειραματική προσέγγιση του ομώνυμου έργου του Σοφοκλή. Τι σημαίνει αυτό; Ποια είναι η προσέγγιση;

Δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τον μύθο της Αντιγόνης. Ο σκηνοθέτης μας είχε την ευφάνταστη ιδέα να κάνουμε μια πρόταση πάνω στην τραγωδία της Αντιγόνης, κατά την οποία θα παιζόταν μόνο από γυναίκες, με έναν τελετουργικό, σχεδόν θρησκευτικό χαρακτήρα.

Πείτε μας δυο λόγια για τον ρόλο σας.

Υποδύομαι τον ρόλο της Αντιγόνης, μιας ηρωίδας που δεν φοβάται να τολμήσει απέναντι στην εξουσία και στην ατιμία, δεν φοβάται να υπερασπιστεί τους ιερούς δεσμούς της οικογένειας, γνωρίζοντας πολύ καλά την κατάληξη που θα έχει -κι εκεί ακριβώς κρύβεται το μεγαλείο του ρόλου. Υποδύομαι επίσης την Ευρυδίκη, που καλείται για ακόμη μία φορά να ακούσει την είδηση του θανάτου του παιδιού της.

Πώς σας φαίνεται το ότι έξι γυναίκες ερμηνεύετε όλους τους ρόλους της τραγωδίας;

Είναι μια πρόταση, νομίζω πως δεν έχει ξανά γίνει κάτι παρόμοιο. Το βρίσκω πανέξυπνο και πολύ τολμηρό.

Τραγωδία ή κωμωδία; Γιατί;

Το κάθε είδος έχει την γοητεία του και τη δυσκολία του.

Ποιος είναι για εσάς ο πιο ενδιαφέρων ρόλος που έχετε κληθεί να παίξετε;

Είναι μεγάλη η πρόκληση όταν μόλις έχει αποφοιτήσει από την δραματική σχολή να ενσαρκώνεις την Αντιγόνη. Είμαι ευγνώμων στον σκηνοθέτη μας που με εμπιστεύτηκε σ αυτόν τον ρόλο.

Θα συμμετάσχατε σε απόδοση αρχαιοελληνικής κωμωδίας;

Ναι, φυσικά.

Ήταν εύκολο να δημιουργηθεί χημεία με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης;

Πέρα από την ομάδα και τον σκηνοθέτη μας, που γνωριζόμασταν από τα χρόνια της σχολής και δέσαμε άψογα, η συνεργασία με τους υπόλοιπους συντελεστές ήταν άρτια και πολύ εποικοδομητική. Είχαμε τη μεγάλη χαρά να συνεργαστούμε με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Γιάννη Μετζικώφ, την Ελένη Σουμή και τον Γιώργο Μπουσούνη, επαγγελματίες με πολύ μεγάλη πείρα στον χώρο. Τους ευχαριστώ όλους, τον καθένα ξεχωριστά.

Τι θα συμβουλεύατε τη Λενιώ στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας της;

Να μην σταματήσει ποτέ να ρισκάρει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ