Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Στη Νέα Ιωνία οι γυναίκες σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.
Από το 1975, που ορίστηκε ως «Έτος της Γυναίκας» από τα Ηνωμένα Έθνη, η παγκόσμια ημέρα γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων, αν και με την πάροδο του χρόνου ο εορτασμός έχασε τον ουσιαστικό του χαρακτήρα.
Οι συνθήκες βεβαίως που επικρατούν σήμερα για τις γυναίκες είναι σαφώς καλύτερες από το παρελθόν, κάθε άλλο όμως από καλές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, σε παγκόσμια κλίμακα.
Ακόμα οι γυναίκες είναι τα πρώτα σε αριθμό θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, ανεργίας, κάθε μορφής βίας και κακοποίησης, διακρίσεων και πράξεων που βλάπτουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια αμέτρητων γυναικών κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Η ισότητα των φύλων αποτελεί για μας θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στόχο κάθε σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας. Όραμα μας είναι μια κοινωνία στην οποία άνδρες και γυναίκες μοιράζονται εξίσου τα αγαθά, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, στη φροντίδα, στην οικογένεια και στην προσωπική ζωή.
Ο καθημερινός αγώνας για την εμπέδωση των αυτονόητων αυτών δικαιωμάτων της γυναίκας, και η διεκδίκηση ισότιμης επόμενης ημέρας για όλες, πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος έμπρακτος τρόπος εορτασμού της ημέρας.
Τα επιτεύγματα των γυναικών, παρά τις αντίξοες συνθήκες είναι αδιαμφισβήτητα. Ειδικά στη Νέα Ιωνία οι γυναίκες σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή της πόλης με τον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν ως υφάντριες και εργάτριες στα χρόνια που η πόλη αγωνιζόταν να στεριώσει και να σταθεί στα πόδια της μετά την καταστροφή του 1922. Ως μητέρες και ως σύζυγοι στήριξαν στιβαρά το θεσμό της οικογένειας.
Οι γυναίκες δεν χρειάζονται απλώς συμπάθεια και κατανόηση. Η έμπρακτη ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν είναι θέμα παραχωρήσεων, αλλά υποχρεώσεων απέναντι στη γυναίκα.
Δεν αρκεί να σκεφτόμαστε παγκόσμια αλλά και να δρούμε τοπικά όπου απαιτείται, για να διασφαλιστεί η ισότητα των δύο φύλων και να διατηρηθεί σε όλες τις πτυχές της ζωής

Δημοτική Παράταξη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Παναγιώτης Μανούρης
Υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ