Connect with us

Αλίμου

Δύο διαλέξεις με θέμα τους “ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ” στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αλίμου

Published

on

Με εισηγήτρια την κυρία Νικολίτσα Γεωργοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δοθούν δύο διαλέξεις για τους ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αλίμου.

Οι διαλέξεις θα γίνουν σε δύο διαδοχικές Δευτέρες, 20 και 27 Μαΐου, 7 – 9 μ.μ., στη θεατρική σκηνή «Κάρολος Κουν» (Υψηλάντου & Θησείου).

Οι Προσωκρατικοί ή Ίωνες ή φυσικοί φιλόσοφοι έζησαν τον 6ο αιώνα και ασχολήθηκαν με το πρόβλημα της αρχής και της δημιουργίας του κόσμου. Η αρχή έγινε με τους τρεις Μιλήσιους, Θαλή, Αναξίμανδρο και Αναξιμένη. Ο Θαλής ήταν ο πρώτος στοχαστής που ερεύνησε το ζήτημα των αιτίων της δημιουργίας του κόσμου. Συνεχιστές του ήταν ο Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο το γεγονός ότι οι πρώτοι φιλόσοφοι είναι Ίωνες και ότι η δεύτερη γενιά δρα ανάμεσα στην Ιωνία και την Κάτω Ιταλία. Οι άποικοι, οι πιο δραστήριοι και εφευρετικοί από τους Έλληνες, αυτοί που εκ των πραγμάτων έπρεπε να δημιουργήσουν νέες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες από την αρχή προκειμένου να επιβιώσουν, αποδείχθηκαν και πιο έτοιμοι διανοητικά να αμφισβητήσουν τους παραδοσιακούς μυθικούς τρόπους σκέψης. Άλλωστε, αυτοί ήρθαν σε μεγαλύτερη επαφή με τους λαούς της Ανατολής και γνώρισαν τις επιστημονικές και μαθηματικές γνώσεις τους. Τόσο ο Θαλής όσο και οι επόμενοι μεγάλοι πρωτοπόροι παραμένουν συνδεδεμένοι με αρχαιότερες αντιλήψεις, με εκείνο δηλαδή το είδος σκέψης που ονομάζουμε “μυθικό”, αντιδιαστέλλοντάς το έτσι προς τον ορθό λόγο. Όμως η τομή είναι σαφής και οριστική. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σκέψης των Μιλησίων φιλοσόφων που μας επιτρέπουν να μιλούμε για οριστική ρήξη με την παραδοσιακή σοφία του παρελθόντος: η ανακάλυψη της φύσης και η άσκηση ορθολογικής κριτικής. Σ’ αυτά πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης, που χαρακτηρίζει έντονα την ελληνική φιλοσοφία, από τις αρχές της ως την κορύφωσή της με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ