Ειδήσεις
Ο Λ. Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, τιμήθηκε από τη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας για την προσφορά του στην πόλη
Την Κυριακή των Μυροφόρων, 19 Μαΐου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Γαβριήλ, τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των «εν αδίκω θανάτω τελειωθέντων» κατά τη Μικρασιατική καταστροφή, καθώς και των αείμνηστων Ιδρυτών, των διατελεσάντων Προέδρων και Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και των αναγορευθέντων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών του Συλλόγου.
Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του Αρχιερατικού Μνημόσυνου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Τελέσαμε αγαπητοί μου αδελφοί το ετήσιο μνημόσυνο των αειμνήστων Προέδρων και Ιδρυτών της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, ενός εκ των ιστορικοτέρων Μικρασιατικών Συλλόγων της πόλεώς μας και της τοπικής μας Μητροπόλεως, σε μία ημέρα, που η τοπική μας Εκκλησία εορτάζει και τιμά τη σύναξη πάντων των εν Ιωνία, Καππαδοκία, Πόντον και Νέα Ιωνία Αγίων, της περιουσίας την οποία έχουμε, όπως σας έχω πει, στη Μητρόπολή μας, των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων, όπως της Παναγίας της Διασωζούσης, και κατ’ έτος, την εορτή των Μυροφόρων συγκαταλέγουμε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να τιμούμε ετησίως τη σύναξη και τη μνήμη τους και να ζητάμε τις Πρεσβείες και το έλεός τους. Είναι μεγάλη η Ευλογία, αυτή την οποία έχουμε. Τιμήσαμε, λοιπόν, όλα αυτά σήμερα, σε μία ημέρα όπου είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, και διότι οι Σπαρταλήδες τιμούν τη δική τους μνήμη, το δικό τους μνημόσυνο, αλλά και διότι ολόκληρη η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός, σήμερα, τιμά τη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων. Ήταν 19 Μαΐου, όταν σφαγιάστηκαν πάνω από 300.000 αδελφοί μας Πόντιοι στις περιοχές του Πόντου, της Τραπεζούντας και όλων των άλλων μεγάλων εκείνων και ιστορικών πόλεων, και η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε την ημέρα αυτή ως ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων, για να μην ξεχνάμε ποτέ. Έτσι, λοιπόν, είναι πάρα πολύ φορτισμένη αυτή η ημέρα και πνευματικά και ιστορικά. Και γι’ αυτόν τον λόγο την ημέρα αυτή, επέλεξε η τοπική μας Εκκλησία στο πρόσωπο ενός εκ των εκπροσώπων, που έχει αναγνωριστεί τα μάλα και τα μέγιστα για τη διατήρηση της μνήμης του Μικρασιατικού Πολιτισμού, του Προέδρου της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, κ. Λουκά Χριστοδούλου, να τιμήσει τον κ. Χριστοδούλου και στο πρόσωπό του όλη τη Μικρά Ασία και όλους εκείνους, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά, είτε αφανώς είτε εμφανώς, για να διατηρηθεί αυτή η μνήμη ζωντανή. Ο κ. Χριστοδούλου είναι γνωστός στην πόλη μας, ιδιαίτερα αγαπητός, και πρόσωπο το οποίο, όπως είπα, με τη δική του επιμέλεια και επιστημονική κατάρτιση νυχθημερόν αγωνίζεται για να μπορέσει να καταγράψει και να ερανίσει ο κ. Χριστοδούλου την Ιστορία, όχι μόνο των Σπαρταλήδων, αλλά ολόκληρης της Νέας Ιωνίας, όλων των συλλόγων, και ιδιαίτερα των προσφύγων, και της πορείας τους από τότε που ήρθαν το 1923 και 1924 στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας, εκδιωχθέντες, σφαγιασθέντες, για να καταγράψουν την πορεία τους τόσο στην Αττική όσο και στη Μακεδονία.
Και ο κ. Χριστοδούλου διαδέχθηκε στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας τον αγαπητό μας και πολυσέβαστο επίτιμο Πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη, στον οποίον στέλνω από τη θέση αυτή τις ευχές μου και τον μεγάλο σεβασμό μου για το έργο του.
Και εσείς κ. Χριστοδούλου συνεχίσατε σε αυτά ακριβώς τα πατήματα, που με ασφάλεια χάραξε ο κ. Σαπουντζάκης, για να τα στολίσετε έτι περεταίρω, να τα αναδείξετε έτι περαιτέρω, και να κάνετε την τοπική μας Εκκλησία, αλλά και την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, υπερήφανους για όλα αυτά, τα οποία αφήνετε ως παρακαταθήκη. Και εύχομαι για πολλές δεκαετίες ακόμη να αγωνίζεστε και να μελετάτε και να αποδίδετε με ακρίβεια τον επιστημονικό σας λόγο και το επιστημονικό σας έργο, για να μπορέσει, επιτέλους, όλη η Ελλάδα να καταλάβει πόσα οφείλει στους πρόσφυγες, πόσα οφείλει στη Μικρασιατική παράδοση, πόσα οφείλει σε αυτή την έκρηξη την πολιτιστική και πνευματική, η οποία έγινε τότε, αναγκαστικά μεν, αλλά ο Θεός το επέτρεψε, για να μπορέσουν να έχουν αυτή τη δυνατότητα της πορείας τους. Η ταυτότητα του Νεοέλληνα δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα, αν δεν είχαν έρθει οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Έτσι, λοιπόν, κ. Χριστοδούλου, σας τιμούμε σήμερα, και στο πρόσωπό σας όλους τους Σπαρταλήδες αδελφούς σας, και τους κεκοιμημένους και τους εν ζωή, και σας ευχόμαστε ολόψυχα, εκ μέρους όλης της τοπικής μας Εκκλησίας, να έχετε υγεία, και προσωπική και οικογενειακή, να συνεχίζεται τον αγώνα σας, να συνεχίζετε το έργο σας, και εμείς θα καμαρώνουμε για όλα όσα θα αφήσετε πίσω και για την πόλη μας και για την τοπική μας Εκκλησία».
Στη συνέχεια, κάλεσε τον Άγιο Πρωτοσύγκελο της Ιερής Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Αρβανίτη να αναγνώσει το συνοδευτικό κείμενο της επίδοσης του παρασήμου του Πολιούχου της Νέας Ιωνίας Αττικής, Ιερομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη, της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της οικείας Ιερής Μητρόπολης.
Ακολούθως, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ φωνάζοντας: «Άξιος», και αφού επανέλαβαν και έψαλαν οι ιερείς την ίδια επιφώνηση, επέδωσε στον κ. Λουκά Χριστοδούλου την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητρόπολης, ήτοι το παράσημο του Ιερομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη.
“Η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα”
Κατόπιν, εμφανώς συγκινημένος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου έλαβε τον λόγο, λέγοντας πως:
«Σεβασμιότατε Μητροπολίτη κ.κ. Γαβριήλ, με ευλάβεια, σεβασμό και αγάπη απευθύνομαι προς εσάς. Καταθέτω την άπειρο ευγνωμοσύνη για την τιμή που μου αποδώσατε, το παράσημο της Μητρόπολής μας, το οποίο και θα φέρω υπερήφανα με φιλοτιμία και προαίρεση. Είναι η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα. Τιμή, η οποία με ενδυναμώνει για να συνεχίσω το έργο της Ιεράς Μητρόπολής μας, την οποία όλοι μας θα πρέπει να συνεχίσουμε και να υπηρετούμε μετά του δέοντος σεβασμού και αγάπης. Ως ένας απλός χριστιανός, θέλω δημόσια να δηλώσω την πεποίθησή μου ότι η Ορθοδοξία είναι ένα στοιχείο αχώριστα συνυφασμένο με τη συνείδησή μου ως Έλληνα, διακηρύσσοντας, πάντοτε, ότι μια σειρά από ιστορικά θεμελιωμένες έννοιες του Ελληνισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Ορθοδοξία. Ποιος μπορεί να λησμονήσει τον ρόλο της Εκκλησίας στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής;
Σεβασμιότατε, είστε ο «καλός ποιμένας», και σας ακολουθούμε μετά μεγάλης υπερηφάνειας στον δρόμο, τον οποίο εσείς έχετε χαράξει, τον δρόμο τον ορθό, αυτόν της Εκκλησίας. Αγάλλεται η ψυχή μας με το μέγεθος της προσφοράς σας, ιδιαιτέρως, μάλιστα, σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Ευφραίνεται το «είναι» μας με το πολυδιάστατο ποιμαντικό και πνευματικό σας έργο, το οποίο μας χαρίζει απλόχερα το φως της πίστης και την ελπίδα σε όλους μας.
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη μας, κύριε Γαβριήλ, παρακαλώ δεχθείτε τις ειλικρινείς βαθύτατες ευχαριστίες μου, και να γνωρίζετε ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας, μαζί με όλους εκείνους, οι οποίοι τιμούν και στηρίζουν το έργο και τον αγώνα σας. Σας ευχαριστώ πολύ.».
Ακολούθησε και πάλι το επιφώνημα «Άξιος», με το παριστάμενο πλήθος να καταχειροκροτεί τον κ. Λουκά Χριστοδούλου, επιβεβαιώνοντας την κοινή παραδοχή της αξιοσύνης που τον περιβάλλει.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Θεομήτορος και των Ιερών Λειψάνων των Μικρασιατών Αγίων.
Ποιοι έδωσαν το παρών
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας Αττικής παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην Δήμαρχοι Ν. Ιωνίας κ. Πέτρος Μπουρδούκος και Ηρακλείου Αττικής κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, η Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων κ. Βέτα Γεωργιάδου, η πρώην Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Χρήστος Κανλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μιλτιάδης Καναβός «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και Γκέλυ Σακκαλόγλου «Δύναμη Προοπτικής», τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ.κ. Σταύρος Παπαγερασίμου, Νίκος Παντελίδης. Ξένια Παλλιόγλου, Βασιλεία Ζαχαράκη, Χρυσούλα Κεφαλοπούλου και Χρυσούλα Μοστράτου, ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής κ. Κυριάκος Ελμαλόγλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας κ. Γιώργος Νουβέλογλου, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Η Καππαδοκία» κ. Κούλα Μπρόλιου, η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Δέσποινα Γεωργαντζή, ο Πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Μ. Ασίας κ. Νίκος Χατόγλου και ο Γεν. Γραμματέας κ. Σίμ. Ιντζόγλου, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Σμυρναίων Νέας Ιωνίας κ. Έλσα Ανθρακίδου, ο Πρόεδρος της Εποπτεύουσας Επιτροπής του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., κ. Μάκης Λυκούδης, οι κ.κ. Δημ. Εφραίμογλου, Χρ. Χατζηϊωάννου, Κώστας Τσαγκαράκης, Νίκος Χομπάς κ.ά.