Connect with us

Ειδήσεις

2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Αναλυτικά τι συζητήθηκε

Published

on

Ο παλμός της επιχειρηματικότητας χτύπησε δυνατά στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, σε Συνέδριο διοργάνωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.), της ΓΣΕΒΕΕ και του Economist με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Με καλεσμένο τον Πρόεδρο της Γαλλιάς, Φρανσουά Ολάντ, και με ομιλητές μεταξύ άλλων υπουργούς και προέδρους κομμάτων, αλλά και επίτιμους καλεσμένους άλλων χωρών, αναλύθηκαν στο σημαντικό αυτό συνέδριο θέματα που αφορούν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ένα οικονομικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκό.

Τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, που μίλησε μετά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Τι ανέφεραν οι ομιλητές

Alasdair Ross, συντάκτης προβλέψεων του “The World ahead 2024”, The Economist
«Πάνω από το 90% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι μικρομεσαίες. Παρέχουν τα 2/3 των θέσεων εργασίας στην ήπειρο και αντιπροσωπεύουν το 50% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Το μέγεθος μπορεί να είναι μειονέκτημα στην παγκόσμια οικονομία, ιδίως όταν αναζητάς ταλέντα και κεφάλαια. Είναι όμως και πλεονέκτημα, καθώς σε καθιστά πιο προσαρμοστικό στις εξελίξεις», παρατήρησε ο συντάκτης προβλέψεων του “The World ahead 2024”, The Economist Alasdair Ross.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)
«Η απάντηση στις αγωνίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι “ας μεγαλώσουν”. Το μικρό επιχειρηματικό μέγεθος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εξ ορισμού ως μειονέκτημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και ειδικά όχι σήμερα, που η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση ευνοούν τη διάχυση της γνώσης, την υιοθέτηση καινοτομιών, την εξωστρέφεια», τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

 

«Αναμένουμε να ενισχυθεί η ροή πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα προσαρμοσμένα στα μεγέθη, την ποικιλομορφία, τους περιορισμούς αλλά και τις δυνατότητές τους. Αναμένουμε περισσότερες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με πολιτικές που θα καλύπτουν όλο τον κύκλο ζωής της μικρής επιχείρησης: από τη δημιουργία και την ανάπτυξη, μέχρι την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Αναμένουμε περισσότερες παρεμβάσεις για την απλούστευση του ρυθμιστικού και διοικητικού περιβάλλοντος. Αναμένουμε πολιτικές για την ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς και της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής», επεσήμανε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις αξιώσεις του κλάδου από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), πρόεδρος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)

«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θέλουμε να είμαστε λαθρεπιβάτες στο ευρωπαϊκό τρένο, το οποίο θα πρέπει να κινείται με ταχύτητα αλλά και ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύει με εκτροχιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Αναφερόμενος στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων –σημείωσε ότι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 800.000– έκανε λόγο για «εξαιρετικά παραδείγματα επιχειρήσεων οι οποίες συμμετείχαν σε clusters, μέσα από τα οποία δεν χρειάστηκε να συγχωνευτούν ή να εξαγοραστούν για να επιβιώσουν».

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον «όπου δεν θα σύρονται οι μικροί πίσω από τους μεγάλους», συμπληρώνοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι συνιστούν τη συντριπτική πλειονότητα, αναγκάζονται να ακολουθούν κανόνες που αφορούν το 0,2% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. «Προσδοκούμε σε δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καββαθάς.

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής, Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

«Η Ευρώπη καλείται να επαναπροσδιορίσει την αποστολή της. Καλείται να γίνει η κιβωτός επιβίωσης σε έναν κόσμο κατακλυσμιαίων αλλαγών», σχολίασε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Μιλώντας για τρία επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης –ειρήνη, δημοκρατία, ευημερία– τόνισε ότι είναι αλληλοεξαρτώμενα: «χάνεις το ένα, κινδυνεύεις να χάσεις και τα άλλα δύο». Ο ίδιος έθεσε ρητορικά το ερώτημα που κατά τη γνώμη του θα πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι σε αυτές τις εκλογές: «Όλοι μαζί ή ο καθένας μόνος του;».

Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας

Για νέα τάξη πραγμάτων η οποία απαιτεί νέα μορφή δράσης από την Ε.Ε. μίλησε στο συνέδριο του Economist για τις ΜμΕ ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι πρωτίστως γεωπολιτικό. Αναφέρθηκε στους πολέμους που είναι σε εξέλιξη ως πηγή ανησυχίας για την Ευρώπη και τάχθηκε υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και αμυντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Ολάντ στάθηκε σε παραμέτρους όπως η ρωσική απειλή αλλά και οι πιέσεις από την Κίνα, «η οποία δεν είναι μόνο οικονομική και τεχνολογική αλλά και στρατιωτική δύναμη». Έπειτα, αναφέρθηκε στις χώρες του Νότου, τονίζοντας ότι με τη δημογραφική τους ορμή διεκδικούν θέση στον διεθνή ανταγωνισμό. «Και φυσικά η κλιματική αλλαγή, όπως και το ενεργειακό ζήτημα, που απαιτεί την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων», σημείωσε ο κ. Ολάντ, περιγράφοντας ένα πλέγμα προκλήσεων που κατά τη γνώμη του απειλεί την πρωτοπορία της Ευρώπης ως οικονομικής δύναμης.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν διαθέσιμα αποταμιεύσεων τα οποία δεν αξιοποιούνται επαρκώς και αποτελεσματικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ενθαρρύνοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. που θα διευκολύνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

«O Tραμπ ό,τι λέει το πράττει. Μου είχε πει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία με το Ιράν και το έκανε. Αντίστοιχα έπραξε και με τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Όταν λέει ότι θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρώπης στη βορειοατλαντική συμμαχία θα το πράξει επίσης», σχολίασε ο κ. Ολάντ αναφερόμενος στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές.

 

Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Το ταξίδι μου στην Παλαιστίνη έχει στόχο να αναδείξει την ανάγκη η Ευρώπη να τηρήσει μια καθαρή στάση απέναντι στη θηριωδία στη Γάζα και να αναγνωρίσει άμεσα παλαιστινιακό κράτος”, επεσήμανε το Σάββατο από το βήμα του Economist για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ίδιος χαιρέτισε την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στο συνέδριο, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είναι «φίλος της Ελλάδας ο οποίος βοήθησε τον Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψουν την Ελλάδα μέρος της λύσης παρά μέρος της κρίσης στην Ευρώπη». Πρόσθεσε δε ότι «το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό, ήταν και είναι ευρύτερα ευρωπαϊκό».

«Δεν αμφισβητώ τα κίνητρα της κυβέρνησης. Αμφισβητώ όμως την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της, οι οποίες στραγγαλίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» οι οποίες «αφήνουν τους πολλούς πίσω». Χαρακτήρισε δε «χαμένη ευκαιρία» το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι μόλις 7 μικρές επιχειρήσεις έλαβαν ευρωπαϊκά χρήματα: «Και αυτό είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης

«Έχουμε 150.000 νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια. Μάλιστα, το 2020, που ήταν η χρονιά του κορωνοϊού, ιδρύθηκαν στην Ελλάδα 20.000 νέες επιχειρήσεις. Το 2016, που ήταν κανονική χρονιά, και με εξαιρετικά χαμηλές τιμές ενέργειας, έκλεισαν 3.500 επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

«Εμείς δεν κάνουμε τον διαχωρισμό μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλουμε όλες να τα πηγαίνουν καλά. Επίσης, και οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν κάποτε μικρές», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις της κυβέρνησης που διευκολύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων – έφερε τα παραδείγματα παρεμβάσεων για τη μείωση των φορολογικών βαρών και την ενίσχυσης της ρευστότητας με ενέργειες όπως οι επιδοτήσεις επιτοκίων.

«Πολλοί πολιτικοί πέρασαν από την Ελλάδα κάνοντας μεγάλες υποσχέσεις. Όλοι θέλουμε και 13ο και 14ο μισθό. Δεν μπορούν όμως να γίνουν αν δεν υποστηρίζονται από την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να στηρίξουμε τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα», σχολίασε ο κ. Σκρέκας, απαντώντας στην κριτική που είχε εξαπολύσει νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης.

Dominique Restino, πρόεδρος, Επιμελητήριο του Παρισίου

«Η υπερβολική γραφειοκρατία, η οποία περιορίζει την ικανότητα των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού οδηγώντας σε μια κανονιστική υπερτροφία, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη» επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Παρισίου Dominique Restino, o oποίος μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί η σχέση δημόσιας πολιτικής και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, προσέγγισε ως καίριο και καθοριστικό τον ρόλο των επιμελητηρίων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «στη δημιουργία πλούτου, απασχόλησης και καινοτομίας», τονίζοντας ότι στη Γαλλία απασχολούν περίπου το 70% των εργαζομένων.

Petri Salminen, πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνών και ΜμΕ (SMEunited)

«Τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διανύουν μια φάση ύφεσης –μεταξύ άλλων, λόγω των υψηλών επιτοκίων– γεγονός που προκαλεί ανησυχία», παρατήρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοτεχνών και ΜμΕ (SMEunited) Petri Salminen. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για υπερβολικούς κανονισμούς οι οποίοι εμποδίζουν την παραγωγή και την καινοτομία. «Η βιωσιμότητα είναι ανάγκη, όμως τα ασφυκτικά πλαίσια υπονομεύουν την επιχειρηματικότητα», σχολίασε ο κ. Salminen, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες βασίζονται στην παραδοχή πως όλες οι επιχειρήσεις είναι μεγάλες και έχουν τους ίδιους πόρους.

Laurent Thuillier, πρόεδρος, Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

«Χρειαζόμαστε και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και οφείλουμε να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες από αυτές», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Laurent Thuillier, σημειώνοντας ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που στηρίζουν τις περιφέρειες σε Γαλλία και Ελλάδα. “Η Γαλλία είναι ο 8ος προμηθευτής της Ελλάδας και η Ελλάδα είναι ο 40ος πελάτης της Γαλλίας”, παρατήρησε ο κ. Thillier, καταδεικνύοντας τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνογαλλικής εμπορικής συνεργασίας.

Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

«Το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός των τροφίμων που θεριεύει, ο οποίος τον Μάρτιο ήταν υπερτετραπλάσιος και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου», τόνισε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Πρόσθεσε δε ότι «την καθημερινότητα δυσκολεύει η αύξηση των ανελαστικών δαπανών όπως είναι τα ενοίκια, που για οικογένειες τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί 40%, ενώ στην υγεία οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες την ώρα που το ιδιωτικό χρέος γιγαντώνεται». Μίλησε επίσης για αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από φθηνό δανεισμό, συμπεραίνοντας: «το δήθεν οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης βασίζεται σε σαθρά θεμέλια».

Ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύτηκε όπως θα έπρεπε αφενός τη δημοσιονομική ευελιξία στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αφετέρου το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αντί να αλλάξει το παραγωγικό μας πρότυπο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε απλώς σε μια βραχυπρόθεσμη εκτίναξη του ελατηρίου της οικονομίας έπειτα από τη βαθιά ύφεση του 2020», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «άνω του 45% των ξένων επενδύσεων ήταν real estate λόγω της Golden visa, που έχει ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό της ελληνικής περιουσίας για να θησαυρίζουν τα ξένα funds».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε την τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις «όπως έγινε και στην Πορτογαλία», στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της μικρομεσαίας επιχείρησης, καθώς και ρυθμίσεις σε 120 δόσεις με κούρεμα 30% για τους συνεπείς, ως προς τα «σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία». Επιπλέον, «δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, με προστασία της πρώτης κατοικίας σε αυτούς που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, κίνητρα για νέες προσλήψεις νέου προσωπικού με πλήρη απασχόληση, καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

«Τα 2 στα 3 ευρώ από τα χρήματα που διοχετεύονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Από τα 12 δις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2024, τα 8 δις είναι ευρωπαϊκά χρήματα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, τονίζοντας τη σημασία των ευρωεκλογών.

 

Πρόσθεσε δε ότι 26 δις του προγράμματος ΕΣΠΑ αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα 19 δις από τα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Απαντώντας στην κριτική ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν στοχεύει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού αφορούν τις πολυεθνικές εταιρείες; Θα πρέπει να εξετάζουμε όλο το πλαίσιο».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες της ανάπτυξης στην Ευρώπη και βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργούν θέσεις εργασίας, την ώρα που επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη. Ο ίδιος διερωτήθηκε ρητορικά «πού θα βρεθούν τα 45 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα Κασσελάκη».

Peter Sanfey, αναπλ. διευθυντής για θέματα Οικονομίας, Στρατηγικής και Πολιτικής, EBRD

«Οι πρόσφατες εξελίξεις για την οικονομία αλλά και για τις ΜμΕ στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικές. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωζώνη και αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2024 και 2,6% το 2025. Επιπλέον, οι έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση έχει βελτιωθεί σημαντικά», παρατήρησε ο αναπλ. διευθυντής για θέματα Οικονομίας, Στρατηγικής και Πολιτικής της EBRD Peter Sanfey. Ωστόσο, υπογράμμισε: «Όμως οι ΜμΕ εξακολουθούν να συγκρατούνται σε κάποιον βαθμό από τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, τα οποία είναι κερδοφόρα για τις τράπεζες, αλλά εμποδίζουν τις ΜμΕ να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Εν μέρει, αυτά τα υψηλά περιθώρια αντανακλούν το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις τράπεζες. Περισσότερος ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα θα βοηθούσε τα επιτόκια δανεισμού να μειωθούν».

Νίκος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Κριτική στην άποψη ότι ο μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι ένα προβληματικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα και ότι αντίστοιχη είναι η πραγματικότητα και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν εξαιρέσει κανείς το ποσοστό απασχόλησης. Τόνισε ότι οι πολιτικές που απορρέουν από την παραπάνω άποψη κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία. Άσκησε επίσης έντονη κριτική στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν επωφελούνται από τα αντίστοιχα δάνεια. Υποστήριξε τις προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για εργαλεία μικροπιστώσεων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τέλος, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η στρατηγική της ΝΔ είναι να μη μειώνει έμμεσους φόρους και να μην επαναδιανέμει τα υπερπλεονάσματα, ενώ η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ των ελαφρύνσεων όταν η οικονομία υπεραποδίδει.

Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

«Το 67% των ελληνικών επιχειρήσεων –περίπου 635.000 σήμερα– είναι μονοατομικές. Εγώ αυτό δεν το θεωρώ πλεονέκτημα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης και μίλησε για μια ιδιαιτερότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την άποψη της ανθεκτικότητας και της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Μίλησε για έλλειψη ενός συνεπούς μηχανισμού που θα δίνει κίνητρα για συνέργειες, συνενώσεις και δικτύωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πόρους προς διάθεση, αλλά δεν υπάρχει όραμα για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς εξέλιξης της οικονομίας και η χρηματοδότηση απευθύνεται σε συντριπτικό βαθμό στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είπε. Όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί το μεγάλο εύρος των επιτοκίων και να αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να μην έχουν μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις εύκολη πρόσβαση. Μίλησε για ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε τομείς όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα και επεσήμανε ότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις παράγουν πολλές φορές αισχροκέρδεια. Τέλος, τόνισε ότι δεν είναι στοίχημα μόνο η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και η σύνδεσή της με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εξηγώντας ότι πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε κλάδους και περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα απασχόλησης.

Μιχαήλ Σφακιανάκης, πρύτανης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Στη συνεισφορά των πανεπιστημίων στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) εστίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχαήλ Σφακιανάκης, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση των πανεπιστημίων με τα επιμελητήρια. Τόνισε ότι τα πανεπιστήμια επιμορφώνουν στελέχη των επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στην αντίφαση ανάμεσα στην ανάγκη προσέλκυσης μεγάλων επιχειρήσεων και την έλλειψη ανταγωνισμού που αυτές συχνά προκαλούν, είπε ότι πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που ωστόσο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν με ρυθμιστικά μέτρα. Οι ΜμΕ πρέπει να μετεξελιχθούν, καθώς υπάρχουν κλάδοι που κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, τόνισε τέλος ο κ. Σφακιανάκης.

Νίκη Δανδόλου, ειδική γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Tο 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μεσαίες και κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τόνισε η ειδική γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκη Δανδόλου, προσθέτοντας ότι αυτό έχει επιπτώσεις. Αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών ταμείων. Τόνισε ότι για να ξεφύγουν από τον κύκλο της μηνιαίας επιβίωσης οι ΜμΕ πρέπει να αξιοποιήσουν ανθρώπινο δυναμικό και να εντάξουν την έρευνα και την καινοτομία, προσθέτοντας ότι γίνονται βήματα προς αυτές τις κατευθύνσεις. Επεσήμανε ότι στις ελληνικές ΜμΕ υπάρχει το επιχειρηματικό δαιμόνιο, αλλά ο κατακερματισμός δεν τους επιτρέπει να αναπτυχθούν πλήρως. Η κ. Δανδόλου έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης της συμβουλευτικής και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτές τις επιχειρήσεις. Μίλησε για «ιστορικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις», τονίζοντας όμως ότι εξίσου μεγάλη σημασία έχουν ο εκσυγχρονισμός, τα κίνητρα για συνενώσεις, ο στρατηγικός σχεδιασμός των ιδίων των ΜμΕ και οι πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες υποστηρίζονται και από την ΕΕ.

Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μιλώντας για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε έμφαση στην εισαγωγή, τον περασμένο Δεκέμβριο, του “mygov”, για το οποίο είπε ότι είναι η πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό δημόσιο. Ανακοίνωσε ότι σε μια περίπου εβδομάδα θα παρουσιαστεί μια αντίστοιχη εφαρμογή για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας και ότι σε 10-15 ημέρες θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τον «Δαίδαλο», έναν υπερυπολογιστή που θα κατατάξει την Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών από απόψεως υποδομής τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά τα δεδομένα, μεταξύ άλλων στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της πολεοδομίας κ.ά. Μιλώντας για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, o υπουργός σημείωσε ότι, σύμφωνα με μελέτες, το 11% των κορυφαίων επιστημόνων τεχνητής νοημοσύνης έχουν τελειώσει ελληνικό πανεπιστήμιο. Η Ελλάδα έχει τα προαπαιτούμενα (δεδομένα, υποδομή, ανθρώπους) για να «φύγει μπροστά» στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, τόνισε ο υπουργός.

Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Ως προς την παραγωγική αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), συνειδητοποιούμε πλέον όλο και περισσότερο τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες, σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει έως και 180 δις παραπάνω ΑΕΠ μέχρι το 2035 αν εισαγάγουμε χωρίς χρονοτριβή την AI στον οικονομικό «ιστό» της χώρας μας, κάτι που γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο αν συνυπολογίσουμε ότι για δημογραφικούς λόγους όλη η ανάπτυξη που μπορεί να έρθει για τη χώρα μας θα έρθει μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας, όπως είπε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο συγκριτικά με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά παράγουμε από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ, επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό το έλλειμμα και ως προς αυτό είναι κρίσιμη η AI. Έκανε αναφορά στη χρησιμότητα της AI όσον αφορά τους ελέγχους στην οικονομία, φορολογικούς και άλλους, και ανέφερε ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη εισαγάγει τέτοια εργαλεία. Για να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας από τον Έλληνα επιχειρηματία, σημείωσε κλείνοντας.

Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει τον μισθό αυτών που έχουν ειδικές δεξιότητες. Στην Ελλάδα η AI μπορεί να συμβάλει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 5,5% σε επίπεδο 15ετίας, τόνισε. Σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την ενσωμάτωση της AI, καθώς και μεγάλη απόκλιση στους ψηφιακούς δείκτες. Αμφισβήτησε το «αφήγημα» ότι έχει σημειωθεί κάποια «επανάσταση» στη χώρα μας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) η Ελλάδα είναι προτελευταία στην ΕΕ, ότι οι ευρυζωνικές συνδέσεις έως 100 Mbps αντιστοιχούν στο 9% στη χώρα μας ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 41%, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενσωματώνουν σε ποσοστό 41% ψηφιακά εργαλεία στη χώρα μας, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 67%. Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι για να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις τα οφέλη της AI χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική και αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έχει αυτήν τη στρατηγική. Χαρακτήρισε επίσης άτολμες τις ελληνικές επιχειρήσεις όσον αφορά την υιοθέτηση ψηφιακής τεχνολογίας και επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν βλέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως «ανταγωνιστικό μειονέκτημα», γιατί αυτές διατηρούν την κοινωνική συνοχή, όπως είπε.

Juergen Siebel, εκτελεστικός διευθυντής, Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop)

H AI και ο αυτοματισμός φέρνουν επανάσταση στην αγορά εργασίας, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) Juergen Siebel. Πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά εργασίας η AI, σημειώνοντας ότι τα υπάρχοντα μοντέλα δείχνουν πως το βασικό είναι η ταχύτητα εφαρμογής της. Αν υλοποιηθεί πλήρως η ατζέντα της ΕΕ για την ψηφιοποίηση, επεσήμανε, το 80% του πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030, ενώ 3 στις 4 εταιρείες θα χρησιμοποιούν τεχνολογία νέφους, AI ή big data και 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν κατακτήσει ένα βασικό επίπεδο digital intensity. Τόνισε ακόμα ότι η ψηφιοποίηση προχωρά πιο γρήγορα στις δουλειές χαμηλής εξειδίκευσης από ό,τι σε εκείνες της μεσαίας και υψηλής εξειδίκευσης. Περαιτέρω, σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη. 90 εκατ. Ευρωπαίοι πρέπει να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και 2 εκατ. Έλληνες πρέπει να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, σχολίασε. Χρειάζεται μια επανάσταση στο πεδίο του reskilling και upskilling καθώς η AI θα επηρεάσει κάθε τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας, είπε ο κ. Siebel. Ανέφερε ότι, αν υπάρχει έξυπνος σχεδιασμός του χώρου εργασίας, θα μπορεί κανείς να εκπαιδεύεται εν ώρα εργασίας. Τέλος, έδωσε έμφαση σε τρεις άξονες: 1) γρήγορη εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για τις δεξιότητες, 2) επένδυση σε ποιοτικές δουλειές με αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες, 3) βελτίωση της δικής μας κατανόησης των δεξιοτήτων ώστε να γνωρίζουμε τις τάσεις της αγοράς εργασίας.

Παναγιώτης Ματζαπετάκης, επικεφαλής, Retail Business Banking, Eurobank

Πρέπει να έχεις αξιόπιστα δεδομένα, καθώς πάνω σε αυτά «πατάνε» η τεχνογνωσία και οι υποδομές, επεσήμανε ο επικεφαλής Retail Business Banking της Eurobank Παναγιώτης Ματζαπετάκης. Μίλησε για μια «επανάσταση», αναφέροντας ότι έχουν δημιουργηθεί νέα αντικείμενα, όπως data governance, advanced analytics, campaign management κ.ά. Σημείωσε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει απαραίτητος, καθώς καθορίζει τη στρατηγική και είπε χαρακτηριστικά ότι «μαθαίνουμε μαζί με τη μηχανή». Ο κ. Ματζαπετάκης αναφέρθηκε εκτενέστερα στα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχουν φτιαχτεί στο πλαίσιο της διαχείρισης των πελατών και τα οποία χρησιμοποιούν οι τράπεζες, όπως εργαλεία ανάλυσης συμπεριφοράς και προτιμήσεων, εκτίμησης κινδύνου σχετικά με δυσκολία μελλοντικής εκπλήρωσης υποχρεώσεων, έγκαιρης προειδοποίσης, αξιολόγησης του πελάτη, καλύτερης πρόβλεψης κ.ά. Ο στόχος είναι να δίνονται έγκαιρα οι βέλτιστες λύσεις και για τον πελάτη αλλά και για την τράπεζα, υπογράμμισε κλείνοντας.

Δημήτρης Τσίγκος, διευθύνων σύμβουλος, StartTech Ventures

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μια αξιοσημείωση παραγωγή τεχνολογιών πληροφορικής, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της StartTech Ventures Δημήτρης Τσίγκος, προσθέτοντας ότι «σε χρήση και κατανάλωση είμαστε πίσω», καθώς ο μεγάλος όγκος των επιχειρήσεων δεν χρησιμοποιεί τέτοια συστήματα διότι δεν έχει κατανοήσει γιατί πρέπει να το κάνει, είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι τεχνητή νοημοσύνη –υπό την έννοια της γενικής τεχνητής νοημοσύνης– δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει στο ορατό μέλλον, προσθέτοντας ότι πρέπει να μιλάμε για πληροφορική και όχι για τεχνητή νοημοσύνη και πως δεν πρέπει να καλλιεργούνται «μεσσιανικές προσδοκίες» για την τελευταία. Σχολίασε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν την πληροφορική γιατί κατά κανόνα δεν είναι αρκετά καλές επιχειρήσεις και ότι η πληροφορική χρησιμοποιείται καλά σε κλάδους που πάνε καλά, όπως στον τουρισμό. Για τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα σημείωσε ότι δεν είναι επίκαιρα και δεν μπορούν να είναι, γιατί σχεδιάζονται το 2014 και υλοποιούνται το 2024. Επεσήμανε ακόμα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν την πληροφορική για να κυνηγάνε πελάτες και όχι τιμολόγια ή προγράμματα επιδότησης. Η πληροφορική σήμερα έχει καταφέρει μια τεκτονική αλλαγή, καθώς με πολύ λίγο κεφάλαιο οποιαδήποτε επιχείρηση σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, σημείωσε ο κ. Τσίγκος.

Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής, μέλος της κεντρικής επιτροπής, ΚΚΕ

Βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο πολεμικά μέτωπα, Ουκρανία και Μέση Ανατολή, σημείωσε ο ευρωβουλευτής και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και την «ομερτά των άλλων κομμάτων του συστήματος», όπως είπε χαρακτηριστικά, η εμπλοκή της χώρας μας μεγαλώνει. Σημείωσε ότι, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, μόνο το 38% των Ευρωπαίων έχει θετική τοποθέτηση για την ΕΕ. Επεσήμανε ότι η ΕΕ «είναι μια διακρατική συμμαχία που φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και γι’ αυτό ακριβώς είναι αντίπαλος του μικρού επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου». Περαιτέρω αναφέρθηκε στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), σχολιάζοντας ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν απανωτά ρεκόρ κερδών, ενώ ένας στους δύο αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό δήλωσε μείωση κερδών το 2023 και ότι «η φοροληστεία των μικρών επαγγελματιών ήταν προαπαιτούμενο για τις εκταμιεύσεις των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης». Ο κ. Παπαδάκης άσκησε κριτική σε όλα τα κόμματα του «ευρω-μονόδρομου», όπως είπε χαρακτηριστικά, και στα αντιπολιτευόμενα κόμματα που έχουν κυβερνήσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι έχουν εγκρίνει πολιτικές της ΕΕ που στρέφονται κατά των ΜμΕ. Τέλος, ανέφερε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, τη διαγραφή ή ευνοϊκή ρύθμιση τόκων, χρεών και προστίμων και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Δύο ουσιαστικά σημεία προβληματισμού ανέδειξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταïκούρας: α) κλιματική κρίση, όπου σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει επάρκεια πόρων αφενός για να ικανοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί και αφετέρου για να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές και β) περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών, του πλέον ρυπογόνου κλάδου για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς έως το 2030 οι μεταφορές θα αντιστοιχούν στο 44% των εκπομπών CO2 στην ΕΕ.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση αναπτύσσει πολιτικές λαμβάνοντας αποφάσεις σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, επαναξιολογώντας τις υποδομές και ενθαρρύνοντας τη μετάβαση σε ένα πράσινο μοντέλο μεταφορών. Εξειδίκευσε τις πρωτοβουλίες δίνοντας έμφαση στη Θεσσαλία, όπου στόχος είναι η μόνιμη αποκατάσταση των υποδομών με έργα προϋπολογισμού άνω των 3,3-3,4 δις ευρώ, ενώ μόνο οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Μεταφορών υπολογίζονται σε 1,5 δις ευρώ. Στους άλλους τομείς που αναπτύσσει δράσεις το Υπουργείο Μεταφορών, ο κ. Σταïκούρας σημείωσε την ανθεκτικότητα των υποδομών, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την εθνική στρατηγική για την εφοδιαστική αλυσίδα, την προτεραιότητα που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις αστικές συγκοινωνίες, τις αερομεταφορές και την ηλεκτροκίνηση ΙΧ, όπου προανήγγειλε το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» εντός των επομένων ημερών.

Manuel Picardi, γενικός γραμματέας, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Οδήγησης (EFA)

Εκπροσωπώντας μια μεγάλη ομοσπονδία, με πάνω από 20.000 οικογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σχολών Οδήγησης (EFA) Manuel Picardi αναφέρθηκε στους περιορισμούς με τους οποίους είναι αντιμέτωπες οι σχολές οδήγησης, καθώς δεν διδάσκουν τους νέους οδηγούς με ηλεκτρικά οχήματα αλλά με συμβατικά. Εξήγησε τη σημασία της μετάβασης σε στόλο φιλικό στο περιβάλλον υπό την έννοια της παρακίνησης των νέων οδηγών στην βιώσιμη οδήγηση. Όπως είπε, όσοι μάθουν σε ένα αυτοκίνητο θέλουν να αγοράσουν το ίδιο. Αναφέρθηκε στα κίνητρα που προωθούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και προέβλεψε ότι οι σχολές οδήγησης μέσω της αντικατάστασης του στόλου οχημάτων και των αλλαγών που επίκεινται θα γίνουν θεσμοί ασφάλειας στους δρόμους. Θα συμβάλλουν έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά αλλά και τους μεγαλύτερους, όπως εξήγησε.

Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η κλιματική κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχεδιασμός και φιλοσοφία με ορίζοντα το μέλλον, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σύμβουλο ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλα Φαραντούρη, που έκρινε ότι η χώρα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση με βεβιασμένες κινήσεις. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην απολιγνιτοποίηση, η οποία αποφασίστηκε χωρίς σχέδιο μετάβασης, με αποτέλεσμα κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Εξήγησε ότι η προσέγγιση στην κλιματική κρίση πρέπει να ενθαρρύνει την ενεργειακή δημοκρατία, που σημαίνει χαμηλότερες τιμές, μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ για να επιτευχθεί απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: κίνητρα –οικονομικά, ρυθμιστικά και θεσμικά– και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Φαραντούρης σημείωσε ότι εστιάζει σε μεγάλα έργα που κατατείνουν σε «μεγάλα πορτοφόλια» και όχι στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και άσκησε κριτική στην αμυντική στάση της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι εφόσον η ΕΕ επιμένει οριζόντια σε όλες τις πολιτικές της και δεδομένου ότι η χώρα μας είναι στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, μαζί με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πρέπει να διεκδικήσει περισσότερους πόρους. Εξάλλου, όπως σημείωσε, οι ανάγκες δεν είναι ίδιες στη Στοκχόλμη και στη Βοιωτία.

Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιά, πρώην υπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η Ελλάδα είναι η πιο ενάρετη χώρα στην Ευρώπη σε θέματα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά το ζητούμενο είναι μια εθνική στρατηγική αυτονομίας με εγχώρια παραγωγή και όχι αθρόες εισαγωγές τεχνολογιών, σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, καθηγητή του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρ. υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η Ευρώπη εκπέμπει μόλις το 7% των παγκόσμιων ρύπων όταν η Κίνα εκπέμπει το 33% και οι ΗΠΑ γύρω στο 13-14%. Μάλιστα η Ελλάδα βρέθηκε πριν 10 χρόνια στην 3η καλύτερη θέση του κόσμου στην κατά κεφαλήν παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και στην 8η καλύτερη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή αιολικής ενέργειας. Η χώρα μας μείωσε τους ρύπους της στα επίπεδα της Δανίας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Τόνισε όμως ότι η πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη μέχρι σήμερα γίνεται με εισαγωγή από την Κίνα ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και άλλων τεχνολογιών, την ώρα που στις ΗΠΑ δίνονται γενναία κίνητρα για πράσινες επενδύσεις.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτές τις τάσεις με αμηχανία, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η πράσινη μετάβαση στο εξής να περάσει και μέσα από την τοπική παραγωγή. Η Ελλάδα, ανέφερε ως παράδειγμα, εισάγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά δεν κατασκευάζει ούτε μία βίδα, αντίθετα κατασκευάζει θερμοσίφωνες, υλικά θερμομόνωσης, έξυπνους μετρητές, ηλεκτρικά καλώδια και χαλύβδινους σωλήνες, όπως είπε.

Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος, Νέα Αριστερά

Στο άστατο οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν ανταγωνιστικότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών, όπου το διακύβευμα κατά την άποψή του είναι υπαρξιακών διαστάσεων. Αναφέρθηκε στην βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη, μια κρίση οικονομική, περιβαλλοντική, γεωπολιτική και πολιτική, με προκλήσεις ενόψει, όπως η κλιματική κατάρρευση και η αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα, όπως είπε. Έκανε ειδική αναφορά στην άποψη του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που έχει αναλάβει τη σύνταξη έκθεσης για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών, ότι το οικονομικό αδιέξοδο θα επιλυθεί με παραγωγικές επενδύσεις και επιστροφή στο κράτος. Αυτή η ιδέα, όπως είπε, δεν είναι ευθυγραμμισμένη με την αντίληψη στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την οικονομική πραγματικότητα της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο γεωπολιτικό σκέλος της ευρωπαϊκής κρίσης, σημείωσε ότι δεν επιδεικνύεται η ίδια ευαισθησία απέναντι στον παλαιστινιακό λαό όπως στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία παραιτήθηκε της χρησιμοποίησης διαμεσολαβητικής ισχύος και πλέον μοιάζει να έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος. Κατέληξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ταυτόχρονα πράσινη μετάβαση, κοινωνική πολιτική και πόλεμο. Χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό κοινού δανεισμού, ένα Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν θα δίνει φθηνό χρήμα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και στις αποκλεισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης στηρίζοντας επίσης τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών

Το κράτος πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται και να αναβαθμίζεται, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία αναφέρθηκε σε 3 προαπαιτούμενα που εξασφαλίζει η κυβέρνηση: α) θεσμική σταθερότητα και αξιοπιστία, β) ψηφιακό μετασχηματισμό και καινοτομία και γ) αναθεώρηση της έννοιας του δημοσίου με rebranding.

 

Εξειδικεύοντας, περιέγραψε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί με επίκεντρο τους παραπάνω άξονες. Μιλώντας για τη θεσμική σταθερότητα και αξιοπιστία, αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο για την επιλογή των επικεφαλής των νομικών προσώπων του δημοσίου, στους Συμβούλους Ακεραιότητας, στο Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και στη θέσπιση λειτουργικού συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης. Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η κ. Κεραμέως περιέγραψε μια δέσμη πρωτοβουλιών όπως η επιστολική ψήφος όπου έχουν ήδη ψηφίσει 65.000, το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών (ΕΜΔΔ) «Μίτος» όπου έχουν καταχωριστεί σχεδόν 4.000 διαδικασίες, η πλατφόρμα e-peitharxika που δίνει τη δυνατότητα εποπτείας των πειθαρχικών διαδικασιών στο δημόσιο, η αξιοποίηση έργων τεχνητής νοημοσύνης και το αποθετήριο πρακτικών καινοτομίας στον δημόσιο τομέα. Τέλος, αναφορικά με το rebranding του δημοσίου, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι αλλάζει η θεώρηση για το κράτος και η σχέση του με τον πολίτη, με βασικό σχέδιο τον μηχανισμό αποτίμησης των υπηρεσιών του κράτους από τον ίδιο τον πολίτη.

Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού

Απαραίτητος είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των εταίρων ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά όσες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Περιγράφοντας το αποτύπωμα των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε ότι περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα, από ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι τουριστικά γραφεία και καταστήματα με τουριστικά είδη. Πρόσθεσε ότι η συμβολή τους είναι σημαντική στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην τοπική ανάπτυξη, στην προώθηση γυναικών στο επιχειρείν και στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα επέδειξαν αξιοσημείωτη ευελιξία και ικανότητα να προσαρμόζονται στις αλλαγές της αγοράς. Αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές που μπορούν να αναδειχθούν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας. Όπως είπε, αυτές οι επιχειρήσεις είναι που έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν την τοπική κουλτούρα και να προσφέρουν αυθεντικές υπηρεσίες ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Πρόσθεσε ότι η καινοτομία και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών, κάνοντας μνεία σε πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων

Η συμπεριληπτική και βιώσιμη ανάπτυξη αντανακλάται στην αλλαγή σελίδας στην Αθήνα με όρους οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο Athens City Festival που αγκαλιάζει όλες τις γειτονιές της πόλης και στο Γραφείο Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας, που προωθεί δράσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και η Ακαδημία Ενέργειας, πρόσθεσε. Στο ίδιο πλαίσιο προωθούνται ενεργειακές κοινότητες, είπε. Με την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, ο δήμος σχεδιάζει την παραγωγή πράσινης ενέργειας και τη στήριξη με προσιτή ενέργεια ευάλωτων συμπολιτών μας.

Όπως είπε, η Αθήνα είναι μια πόλη κοινωνικά σκληρή, καθώς το κόστος ζωής αυξάνει τις ανισότητες. Αναφέρθηκε επίσης στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας, δίνοντας έμφαση στον βιώσιμο τουρισμό, εξ’ ού και η μελέτη φέρουσας ικανότητας που θα καθορίσει τις κορεσμένες περιοχές και τις περιοχές όπου αξίζει να ανακατευθυνθούν τουριστικές ροές. Όπως επίσης ανέφερε ο κ. Δούκας, 7,5 εκατ. τουρίστες έρχονται στην πόλη, αλλά ο καθένας αφήνει μόλις 0,4 ευρώ, ενώ μηδενικές είναι οι εισπράξεις του δήμου και από τα περίπου 10 ευρώ/ημέρα του τέλους διαμονής, που μετονομάστηκε σε τέλος ανθεκτικότητας και κλιματικής κρίσης. Τέλος, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ, το οποίο μαζί με τις ιδιωτικές δαπάνες μπορεί να φτάσει και τα 600 εκατ. ευρώ.

Σταύρος-Ιωάννης Μπένος, πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος, πρόεδρος, «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Η οικονομία του πολιτισμού και το παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης της Ηπείρου βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης του πρώην υπουργού και προέδρου του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρου-Ιωάννη Μπένου. Όπως σημείωσε, τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας, καθώς εκπέμπουν τριπλή αειφορία: περιβαλλοντική, κοινωνική και αναπτυξιακή. Σημείωσε ότι η Ευρώπη μέσω των ολιστικών προγραμμάτων (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις / Ο.Χ.Ε. και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη / Β.Α.Α.) προσφέρει απλόχερα το πνευματικό και επιχειρησιακό υπόβαθρο, καθώς και τους πόρους για το μέλλον του Πολιτισμού. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» και στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου Άρτας (Πρόγραμμα ΠΟΛΙΣ) με στόχο τη μετατροπή της πόλης σε μια ολιστική πόλη με την εφαρμογή του τρίπτυχου: λειτουργικότητα, προσβασιμότητα και αισθητική. Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ φορέων όπως του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε., του Ο.ΔΑ.Π. – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ και της Π.Ε.Δ. – Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου. Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, στην περιοχή ενώθηκαν όλες οι δυνάμεις και μεταξύ άλλων δημιουργήθηκε ένα cluster 70 επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ