Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ασάνζ: Επιστρέφει στην Αυστραλία – “Ιστορική μέρα” σύμφωνα με τη δικηγόρο του

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος να πάρει ο Τζούλιαν Ασάνζ, αφού δικαστήριο στη νήσο Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, ο Τζούλιαν Ασάνζ ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως προέβλεπε η συμφωνία.

“Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που φέρονταν να είναι απόρρητες, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσω”, ανέφερε ο Ασάνζ στο δικαστήριο. “Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν… παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δεκτή η ομολογία ενοχής

Η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έκανε δεκτή την ομολογία ενοχής και άφησε ελεύθερο τον Τζούλιαν Ασάνζ λόγω της ποινής που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή. Ο ιδρυτής του WikiLeaks παρέμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αφότου πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο 52χρονος Ασάνζ αναχωρεί από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους Αυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Για “ιστορική” ημέρα κάνει λόγο η δικηγόρος του Ασάνζ

“Ύστερα από 14 χρόνια νομικών μαχών, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι του”, είπε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος Τζένιφερ Ρόμπινσον έξω από το δικαστήριο της νήσου Σαϊπάν, όπου επικυρώθηκε η συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.

«Θα βγείτε από την αίθουσα όντας ελεύθερος»

Όταν άρχισε η ακροαματική διαδικασία, η δικαστής υπενθύμισε στον Ασάνζ ότι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι αυτό το δικαστήριο είναι το «μικρότερο, νεότερο και βρίσκεται πιο μακριά από την πρωτεύουσα του έθνους». Ο Ασάνζ φαινόταν χαλαρός στην αίθουσα του δικαστηρίου, φορώντας μαύρο σακάκι και καφέ γραβάτα, ενώ βρισκόταν δίπλα στους δικηγόρους του.

Στη συνέχεια, όταν η δικαστής ανακοίνωσε τη ποινή του Ασάνζ ανέφερε ότι δικαιούται να πιστωθεί ο χρόνος που εξέτισε κατά τον εγκλεισμό του σε βρετανική φυλακή. «Φαίνεται ότι η φυλάκισή σας για 62 μήνες είναι δίκαιη και λογική», δήλωσε.

Πρόσθεσε δε ότι «θα μπορέσετε να βγείτε από αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου ως ελεύθερος άνθρωπος. Ελπίζω ότι θα αποκατασταθεί κάποια ειρήνη.» Η δικαστής είπε στον Ασάνζ ότι «η χρονική στιγμή έχει σημασία» και ότι θα ήταν λιγότερο διατεθειμένη να δεχτεί μια ομολογία πριν από 10 χρόνια.

Το WikiLeaks θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα

Το WikiLeaks δηλώνει ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα της Αυστραλίας αργότερα απόψε. Σε ανάρτησή της στο Χ, ανέφερε ότι η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στις 9.15μμ τοπική ώρα, στο Κίνγκστον, ACT. (Αυτό είναι περίπου επτά ώρες από τώρα).

Ο οργανισμός δεν έχει διευκρινίσει ακόμη ποιος θα είναι επικεφαλής της συνέντευξης Τύπου, αλλά ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται αυτή τη στιγμή καθ’ οδόν προς την Καμπέρα και αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ