Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Βολιβία: Απόπειρα πραξικοπήματος σημειώθηκε χθες Τετάρτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου μια βραχύβια -και κακώς οργανωμένη όπως αποδείχτηκε- απόπειρα πραξικοπήματος συντάραξε τη Βολιβία.

Τα βλέμματα τόσο των 12 και πλέον εκατ. Βολιβιανών όσο και της διεθνούς κοινότητας στράφηκαν ξαφνικά σε όσα συνέβαιναν στην καρδιά της χώρας, όπου ο στρατός υπό τις οδηγίες του στρατηγού Juan José Zúñiga εισέβαλε στο κυβερνητικό μέγαρο (Palacio Quemado) στην Plaza Murillo της πρωτεύουσας.

Έντονη κινητικότητα – Τι είχε προηγηθεί

Επί της ουσίας, όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Juan José Zúñiga παραχώρησε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό και μίλησε για την πολιτική. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα εφαρμόσει το Πολιτικό Σύνταγμα, ότι δεν συμφωνεί με την υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες για την προεδρία και ότι, αν χρειαστεί, θα τον συλλάβει.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα και εκκλήσεις για απομάκρυνσή του από το αξίωμά του.

Το βράδυ της επόμενης ημέρας, έγινε γνωστό ότι ο Zúñiga απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, πληροφορία ωστόσο που ο ίδιος διέψευδε. Όταν, λοιπόν, έφτασε η στιγμή -την Τετάρτη- που εκλήθη ούτως ώστε να παραδώσει και επισήμως την «καρέκλα» του, ο ίδιος κινήθηκε προς την Plaza Murillo με μια ομάδα στρατιωτικών και ένοπλων αξιωματικών που επέβαιναν σε τανκς.

Λίγο μετά, ο στρατηγός Zúñiga εισέβαλε στο κυβερνητικό μέγαρο, στους διαδρόμους του οποίου είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον πρόεδρο, που του ζήτησε να αποσύρει τα στρατεύματα. «Αν σέβεστε τη στρατιωτική διοίκηση και ισχυρίζεστε ότι είστε καλός στρατιωτικός, αποσύρετε όλες αυτές τις δυνάμεις αυτή τη στιγμή, αυτή είναι διαταγή, στρατηγέ» διεμήνυσε ο Άρτσε, με τον Zúñiga να απαντά ότι δεν θα υπακούσει στις εντολές του.

“Στόχος ήταν η αναδόμηση της δημοκρατίας”

Ο στρατηγός Zúñiga υποστήριξε ότι στόχος ήταν η “αναδόμηση της δημοκρατίας”. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε “μια πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι μερικών αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα επί 30-40 χρόνια”.

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Zúñiga στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον του στρατηγού Zúñiga ως επικεφαλής της καταγγελλόμενης «απόπειρας πραξικοπήματος» στη Βολιβία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ζήτησαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Τι συμβαίνει με τον Μοράλες

Η ένταση οξύνεται στη Βολιβία ενόψει των γενικών εκλογών του 2025, με τον αριστερό πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες να σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του πρώην συμμάχου του Άρσε, δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και ευρύτερη πολιτική αβεβαιότητα.

Πολλοί δεν επιθυμούν την επιστροφή του Μοράλες, ο οποίος κυβέρνησε την περίοδο 2006-2019 όταν ανατράπηκε εν μέσω εκτεταμένων διαδηλώσεων και αντικαταστάθηκε από μια προσωρινή συντηρητική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, ο Άρσε κέρδισε τις εκλογές το 2020.

Ο Zúñiga είπε πρόσφατα ότι ο Μοράλες δεν θα μπορούσε να επιστρέψει ως πρόεδρος και απείλησε να τον εμποδίσει εάν το επιχειρούσε, κάτι που οδήγησε τον Άρσε να απομακρύνει τον Zúñiga από τη θέση του.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ