Connect with us

Ειδήσεις

Ανάπτυξη 2,2% προβλέπει για το 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος

Published

on

ΗΤράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε την έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική του 2023-2024, προβλέποντας συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και σημαντικές προκλήσεις που θα επηρεάσουν την αγορά εργασίας, τις αποταμιεύσεις, τις επενδύσεις, τα εισοδήματα και το στεγαστικό πρόβλημα.

Η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,5% για το 2025, με μια ελαφρά πτώση στο 2,3% το 2026. Οι επενδύσεις, η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές θα είναι οι κύριοι κινητήρες της ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 3,0% το 2024 από 4,2% το 2023, ενώ το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 10,5% το 2024 και να μειωθεί στο 8,7% το 2026. Οι ονομαστικές αμοιβές αναμένεται να αυξάνονται κατά 5% ετησίως, λόγω της στενότητας στην αγορά εργασίας.

Στα δημοσιονομικά, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024 και περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στο 152,9% του ΑΕΠ. Μεσοπρόθεσμα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μειώσει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης του χρέους και θα βελτιώσει τους όρους δανεισμού.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει μια σειρά από προκλήσεις:

1. Η συνέχιση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στα είδη διατροφής, απαιτεί ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού.

2. Το δημόσιο χρέος, αν και μειώνεται, παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ.

3. Παρά την αποκλιμάκωση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τον νέο δανεισμό.

4. Η χαμηλή συσσώρευση παραγωγικού κεφαλαίου εμποδίζει την αύξηση της παραγωγικότητας.

5. Η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, καθώς και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, παραμένουν σημαντικά προβλήματα.

6. Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών παραμένει υψηλό.

7. Η αύξηση των τιμών των ακινήτων καθιστά δύσκολη την απόκτηση κατοικίας.

8. Η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα περιορίζει την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη η οικονομική πολιτική να παραμείνει επικεντρωμένη στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ