Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Καιρός: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα κατά τον μήνα Ιούνιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ιούνιος φέτος χαρακτηρίστηκε από πολλές συνεχόμενες ημέρες με σημαντικές θετικές αποκλίσεις στη θερμοκρασία, καθιστώντας τον τον πιο θερμό Ιούνιο από το 2010 με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.), η θερμοκρασία έφτασε σε ακραία υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα τον Ιούνιο. Από τα στοιχεία του δικτύου των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr, που λειτουργούν συνεχώς από το 2010, καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Ο Ιούνιος φέτος παρουσίασε πολλές συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις στη θερμοκρασία, κατατάσσοντάς τον ως τον θερμότερο Ιούνιο από το 2010 με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να φτάνουν έως και 4.8°C πάνω από τα κανονικά για τα επίπεδα της εποχής Για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, ο Ιούνιος του 2024 ήταν ένας εξαιρετικά θερμός μήνας, ο θερμότερος από το 2010, με τις μέσες τιμές να είναι σχεδόν 2-3°C υψηλότερες από τον δεύτερο θερμότερο Ιούνιο του 2012. Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα το πρώτο 15ήμερο, ιδιαίτερα σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη στις 10-13 Ιουνίου, με αποκλίσεις της τάξης των 10-12°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα (44.5°C στις Βουκολιές Χανίων στις 13 Ιουνίου 2024). Μικρές αρνητικές αποκλίσεις καταγράφηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου μετά τις 20 του μήνα, λόγω των μελτεμιών. Εκτός από τις πολλές συνεχόμενες ημέρες με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν σημαντικά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε 11 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία απόκλιση της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +4.0°C, με 29 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 28 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα να είναι +2.6°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο 70% των κλιματικών σταθμών, τουλάχιστον 29 από τις 30 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ