Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

Υπουργείο Παιδείας : Ανακοίνωσε τον διορισμό 10.000 νέων στα σχολεία – Πιερρακάκης : Επενδύουμε στη δημόσια εκπαίδευση

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή 10.000 νέων μόνιμων διορισμών σε όλες τις ειδικότητες και βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας της δημόσιας Παιδείας και της ενίσχυσης της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Οι νέες θέσεις διορισμών θα προέλθουν από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ και θα διαρθρώνονται ως εξής:

Α) 4.451 θέσεις προς κάλυψη με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση (4.050 αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, και 401 ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023).

Β) 5.549 επιπλέον θέσεις, καθώς μετά από μελέτη των στοιχείων προκύπτει ανάγκη κάλυψης κενών. Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.

Ο αριθμός των θέσεων ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα αυξηθεί περισσότερο από τέσσερις φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, θα υπάρξει οκταπλάσια αύξηση στις θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Αυτό συμβαίνει διότι οι διορισμοί της προηγούμενης χρονιάς αφορούσαν μόνο ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Επιπλέον, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα τοποθετηθούν σε θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι πενταπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ συνολικά οι διορισμοί σε αυτό το επίπεδο θα ξεπεράσουν τους 2.800. Επίσης, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα υπάρξουν πάνω από 5.000 προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες.

Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα ανακοινωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά: «Η επένδυση στη δημόσια Παιδεία αποτελεί την πιο επικερδή επένδυση που μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο κράτος. Η χώρα μας δεν έχει χρόνο για χάσιμο και πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές το συντομότερο. Έχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα δημόσιας Παιδείας, ενώ οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς, τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και θα ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών δημιουργήσαμε τον χώρο για να προχωρήσουμε στον υψηλότερο αριθμό μόνιμων διορισμών των τελευταίων ετών και δεσμευόμαστε ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε ότι η δημόσια Παιδεία είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και η στήριξη των σχολείων με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι οι 10.000 διορισμοί στην εκπαίδευση αποδεικνύουν τη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στη δημόσια Παιδεία και τη συνέχιση της υλοποίησης των δεσμεύσεών της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ