Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Σε ανασύνθεση ή αποσύνθεση η Κεντροαριστερά;

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε φάση εσωστρέφειας έχουν περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου ενιαίου φορέα στον χώρο.

Στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη τα στρατόπεδα ετοιμάζονται για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει εάν η ιστορική ρήση του Μάο Τσετούνγκ για τη “μεγάλη αναταραχή” θα οδηγήσει σε “θαυμάσια κατάσταση”, καθώς οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση για παράδειγμα, το σχοινί έχει σπάσει προ πολλού και στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής, θα φανεί κατά πόσο το κόμμα είναι σε θέση να συνεχίσει να πορεύεται ενωμένο.

Στο ΠΑΣΟΚ από την άλλη, το γυαλί δείχνει να έχει ραγίσει και οι πάντες πλέον κάνουν λόγο για εμφύλιο μέχρι τελικής πτώσης, που θα κριθεί στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς θα δείξει εάν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορούν να διατηρήσουν τις “καρέκλες” τους στις ηγεσίες των δύο κομμάτων.

Ασφαλώς πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η Κεντροαριστερά θα κάνει το αναγκαίο βήμα για την ανασύνθεση της ή θα οδηγηθεί σε πλήρη αποσύνθεση.

Οριστική ρήξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει την απόφαση για οριστική ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που σημαίνει ότι θέλει να δημιουργήσει -όπως έχει διαμηνύσει αρκετές φορές-, ένα κόμμα που θα είναι αποκλειστικά δικό του.

Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την ανοικτή σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα, διότι κατάλαβε ότι η ενότητα του κόμματός του είναι επίπλαστη και ότι το σχέδιο για προοδευτικό σχήμα, τον αφήνει εκτός παιχνιδιού.

Το γεγονός ότι 87 στελέχη εξαπολύουν επίθεση εναντίον του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας”, καθιστά σαφές ότι μια νέα διάσπαση ίσως να μην είναι και τόσο μακριά.

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η ανοικτή αμφισβήτηση από βουλευτές και στελέχη, υποχρέωσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάει σε εσωκομματικές εκλογές μέσα στον Οκτώβριο.

Η ρήξη του προέδρου του Κινήματος με τους μνηστήρες της ηγεσίας είναι οριστική και όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο εμφύλιος που έχει ήδη ξεκινήσει θα έχει επιπτώσεις στην ενότητα.

Έλλειμμα αξιοπιστίας

Το ζητούμενο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είναι εάν θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους να δώσουν δηλαδή προοπτική και ελπίδα στον κόσμο της Κεντροαριστεράς.

Στελέχη και των δύο κομμάτων έλεγαν στον “Χτύπο” ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί κάθε ίχνος αξιοπιστίας από τα δύο κόμματα, σε μια συγκυρία, όπου η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας ζητάει αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Το έλλειμμα αξιοπιστίας αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα για τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς, τα οποία μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έδειξαν ότι δεν μπορούν να εμπνεύσουν.

Απρόβλεπτες εξελίξεις

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ενιαίο προοδευτικό μέτωπο και ο Στέφανος Κασσελάκης συνειδητοποίησε ότι μένει εκτός παιχνιδιού, το ενδιαφέρον για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς περνάει μέσα από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας μετά τη συμμαχία του με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και τη στήριξη που θα έχει από κορυφαία στελέχη, δείχνει να είναι το απόλυτο φαβορί στην κούρσα των εσωκομματικών εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτή την τάση, αλλά αυτή η διαπίστωση δεν θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραδώσει εύκολα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε νικητής θα αναδειχτεί αυτός που θα καταφέρει να φέρει στην κάλπη, τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων, κάτι που ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να πετύχει λόγω του ότι ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό.

Και μετά τι;

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, λένε ότι με τους κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη είναι από δύσκολο έως απίθανο να ανοίξουν οι διαδικασίες και η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, θα αποτελέσει άπιαστο όνειρο.

Όπως υποστηρίζουν, παρά τα ανοίγματα που θα κάνουν, ο βασικός τους στόχος είναι να επιβεβαιώσουν την ηγεμονία τους και να πορευτούν μόνοι τους, στη μάχη απέναντι στη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη.

Σημειώνουν ωστόσο, ότι στην περίπτωση που εκλεγεί κάποιο άλλο πρόσωπο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (Δούκας, Γερουλάνος, Αποστολάκη, Κατρίνης, Γιαννακοπούλου, Κανελλάκης) είναι βέβαιο ότι η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.

Στελέχη των δύο κομμάτων, υπενθυμίζουν ότι οι πολίτες που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ θέλουν σε ποσοστό της τάξης του 83% τη συνεργασία των δύο κομμάτων και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα βαρύνει στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μέσα στον Οκτώβριο θα σφραγίσουν το μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ