Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Περιθώριο 21 ημερών για να διορθώσετε λάθη ή παραλείψεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς πρόστιμο έως τις 31 Ιουλίου 2024, για να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές τους δηλώσεις, οι οποίες άρχισαν να υποβάλλονται από χθες.

Όσοι διαπιστώνουν λάθη ή παραλείψεις στους κωδικούς της φορολογικής τους δήλωσης μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόστιμα. Τα δεδομένα από την αρχική δήλωση (έντυπα Ε1, Ε2, Ε3) και από τη βεβαίωση αποδοχών μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση.

Για τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και απαιτούν δικαιολογητικά, αυτά πρέπει να προσκομίζονται ή να αποστέλλονται μόνο για τους κωδικούς που δεν υπάρχουν στην ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, και αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία, γίνονται δεκτές χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις.

Αυτές οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE από το φορολογικό έτος 2015 και μετά, ενώ για τα φορολογικά έτη 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους καθορισμένους τρόπους στην αρμόδια υπηρεσία.

Ειδικά για τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις εισπραττόμενες αναδρομικά, υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω myAADE από το φορολογικό έτος 2018 και μετά, ενώ για το 2017 και προηγούμενα υποβάλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στην αρμόδια υπηρεσία.

Τέλος, οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, λόγω καθυστερημένης αποστολής αρχείων από εργοδότη ή αρμόδιο φορέα, θεωρούνται εμπρόθεσμες αν υποβληθούν εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ