Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις – Πώς θα βρούμε τον ΚΑΕΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι σήμερα, Δευτέρα, 15 Ιουλίου, έχουν περιθώριο οι υπόχρεοι πολίτες να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας ιδιοκτησιών στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr, ενώ σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να τους επιβληθούν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.

Ένα από τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι προτίθενται να κάνουν δήλωση είναι ο εντοπισμός του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου του ακινήτου (ΚΑΕΚ), δηλαδή του «ΑΦΜ» του ακινήτου που το ακολουθεί σε όλες του τις συναλλαγές. Πρόκειται για τον μοναδικό κωδικό που αναγράφεται στο κτηματολογικό φύλλο το οποίο αντιστοιχεί στο εκάστοτε ακίνητο και περιέχει τη νομική του κατάσταση (υφιστάμενα εμπράγματα και εν γένει εγγραπτέα δικαιώματα π.χ. κυριότητα, δουλείες, εμπράγματες ασφάλειες κλπ., δικαιούχους και εγγραπτέες πράξεις).

Όπως είναι γνωστό, σε ένα κτηματολογικό γραφείο, καμία συναλλαγή δεν μπορεί να γίνει εάν δε γνωρίζουμε τον ΚΑΕΚ του ακινήτου. Εξίσου απαραίτητος είναι ο συγκεκριμένος κωδικός και για την δήλωση για τον καθαρισμό οικοπέδων.

Πώς μπορεί κάποιος να λάβει πληροφορίες για τον ΚΑΕΚ του ακινήτου του

Σύμφωνα με το γραφείο νομικών υποθέσεων «Μαγουλά-Κεχαγιόγλου & Συνεργάτες», για να πληροφορηθεί κάποιος τον ΚΑΕΚ του ακινήτου, ο απλός και εύκολος τρόπος είναι με την εφαρμογή που έχει αναπτύξει ο φορέας, η οποία παρέχει δωρεάν πληροφορίες σχετικά με τις αρχικές εγγραφές στις οποίες περιλαμβάνονται ο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) του συγκεκριμένου ακινήτου, απόσπασμα του Κτηματολογικού Φύλλου (νομική πληροφορία), απόσπασμα χάρτη στον οποίο είναι οροθετημένο το ακίνητο (χωρική πληροφορία) και πληροφορίες σχετικά με τη λήξη προθεσμίας διόρθωσης Αρχικών Εγγραφών.

 

 

Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ