Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κοντά η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Δημοσιεύθηκε

στις


Με τον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2024 να έχει μειωθεί σημαντικά, εκτός συστήματος βρίσκονται περίπου 1,8 εκατομμύριο δηλώσεις και η υποβολή τους έως τις 26 Ιουλίου είναι πρακτικά αδύνατη.

Και ενώ η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024 φαίνεται η μονή λύση οι σχέσεις μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των λογιστών-φοροτεχνικών είναι στο «κόκκινο».

Τη στιγμή που από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκαθαριζόταν ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, παρά τα προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την καθυστερημένη αποστολή στοιχείων από τους φορείς, οι λογιστές προχωρούσαν στην υποβολή αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη, θέτοντας ζητήματα κακοδιοίκησης.

Οι φοροτεχνικοί είχαν ζητήσει την παράταση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας την αίτησή τους με στοιχεία που συγκέντρωσαν από λογιστές σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, απάντησε ότι δεν υπήρξαν τέτοιες ανακοινώσεις τα προηγούμενα χρόνια και έθεσε το ερώτημα αν αυτό σχετίζεται με την αλλαγή στην υπογραφή των φορολογουμένων.

Η ΑΑΔΕ τόνισε ότι η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων είναι καθήκον όλων των εμπλεκομένων, ενώ δεν θα πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων. Ο δε Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, απορρίπτοντας τα αιτήματα των φοροτεχνικών.

Σε απάντηση του υπουργείου και της ΑΑΔΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος επιβεβαίωσε τα προβλήματα και επέμεινε στην ανάγκη για παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα χιλιάδες φορολογούμενοι έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση λόγω νέων στοιχείων από τους φορείς, ενώ το σύστημα παρουσιάζει συχνά δυσλειτουργίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ