Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Κάμαλα Χάρις: Η εισαγγελέας που αντιτίθεται στον Τραμπ και επιθυμεί την άνοιξη των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Κάμαλα Χάρις, η οποία πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, είχε αυτοαποκαλεστεί ως “αντι-Τραμπ” το 2020. Ωστόσο, η πολιτική της σε σημαντικά θέματα και η πιθανότητα να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν συζητήσεις. Οι υποστηρικτές της επισημαίνουν τα επιτεύγματά της και την ακτιβιστική της δράση, ενώ οι αντίπαλοί της την περιγράφουν ως μια πολιτικά πολωτική φιγούρα που υποστηρίζει το άνοιγμα των συνόρων των ΗΠΑ.

Η Κάμαλα Χάρις αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη γυναίκα με μαύρη και ασιατική καταγωγή εναντίον ενός λευκού άνδρα που υπόσχεται να κάνει την Αμερική “ξανά σπουδαία”.

Ο Τραμπ, ο γηραιότερος προεδρικός υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει μια γυναίκα σχεδόν 20 χρόνια μικρότερη, χωρίς μεγάλη πολιτική εμπειρία, αλλά με ένα εντυπωσιακό βιογραφικό. Η Κάμαλα Χάρις, με καταγωγή από την Ινδία και την Τζαμαϊκή, έχει ξεχωρίσει ως δικηγόρος και ως πρώτη γυναίκα γενική εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο.

Παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί, είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, επιλεγμένη από τον Μπάιντεν.

Η Κάμαλα Χάρις ηγήθηκε της προσπάθειας μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης και αποτέλεσε μια σημαντική πολιτική φιγούρα στην Καλιφόρνια. Οι θέσεις της σε θέματα ποινικής δικαιοσύνης συχνά άλλαζαν ανάλογα με το πολιτικό συμφέρον της, ενώ το ιστορικό της στον τομέα αυτόν θα υπόκειται σε αυξημένο έλεγχο. Εάν λάβει επίσημα το χρίσμα, όπως αναφέρεται σε διαφήμιση της καμπάνιας της το 2020, ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει αντίπαλο στον αγώνα για την επανεκλογή του.

Μπορεί να νικήσει τον Τραμπ;

Μπορεί όμως η Χάρις να νικήσει τον Τραμπ; Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει όχι μόνο να ανατρέψει παραδόσεις και προκαταλήψεις που έχουν ριζωθεί βαθιά στα 200 χρόνια δημοκρατίας των ΗΠΑ, αλλά και να κερδίσει την ψήφο ενός ανυπόμονου πληθυσμού που αντιμετωπίζει απογοήτευση με την πολιτική. Πρέπει να προβάλει τις θέσεις της σε σημαντικά θέματα όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ο πληθωρισμός, οι αμβλώσεις, η μετανάστευση και άλλα.

Η Χάρις έχει επισημάνει τη σημασία της καταπολέμησης του σεξισμού και της διασφάλισης του δικαιώματος στην άμβλωση. Έχει εκφράσει την ανησυχία της για το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της και έχει αναρωτηθεί “Πώς τολμούν;”.

Ο Τραμπ έχει ήδη αντιμετωπίσει γυναίκα στο παρελθόν – την Χίλαρι Κλίντον – και την έχει νικήσει. Θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ότι η νέα του αντίπαλος έχει αφήσει το στίγμα της σε δύο καίρια θέματα – τη μετανάστευση και το κόστος ζωής.

Η εκστρατεία του Τραμπ θεωρεί την Χάρις υπεύθυνη για πολιτικές που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. Εδώ και εβδομάδες, προετοιμάζεται για την πιθανότητα μιας υποψηφιότητα.

 

Το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών έδειξε ότι θα την αντιμετωπίσει δυναμικά για τα «λάθη» και τα εγκληματικά κενά όπως λένε στη μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν που σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς ευθύνεται για την απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό.

Η Χάρις, ως αντιπρόεδρος, αναλαμβάνει την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, ανακοινώνοντας κονδύλι ύψους 950 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2023. Ως γερουσιαστής, υποστηρίζει την επέκταση της εργασίας και των νομικών οδών για τους “Dreamers”. Αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αν και αντιμετωπίζει κριτική για ορισμένα λάθη και δηλώσεις που έχουν διακυβεύσει την αξιοπιστία της.

Η «τσάρος» των ανοιχτών συνόρων

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη καταδικάσει την Κάμαλα Χάρις ως την “τσάρο των συνόρων” του προέδρου, προσπαθώντας να την παρουσιάσουν ως το πρόσωπο πίσω από τις αντιδημοφιλείς μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η εκστρατεία του Τραμπ επίσης θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το δικαστικό παρελθόν της Χάρις εναντίον της, αναδεικνύοντας τις αποφάσεις που είχε λάβει στο παρελθόν.

Μια άλλη αδυναμία της Χάρις είναι η ιστορία της ως υποψήφια. Κατά την υποψηφιότητά της για τη Γερουσία το 2016, αντιμετώπισε μόνο συμβολική αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους στην δημοκρατική Καλιφόρνια. Η προσπάθειά της να είναι υποψήφια για την προεδρία το 2020 απέτυχε λόγω λανθασμένων συνεντεύξεων, έλλειψης σαφούς οράματος και κακής διαχείρισης της καμπάνιας.

Μια δεύτερη μεγάλη επίθεση κατά της Χάρις από την ομάδα εκστρατείας του Τραμπ θα εστιαστεί στην οικονομία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι ανήσυχοι για το υψηλό κόστος τροφίμων και καυσίμων, καθώς και τα υψηλά επιτόκια που κάνουν την αγορά σπιτιού λιγότερο προσιτή. Παρά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για το κόστος ζωής. Η Χάρις έχει δηλώσει ότι η μείωση του κόστους ζωής είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές της.

«Αν δεν ήταν ξεκάθαρο πριν από την πανδημία, ήταν σίγουρα ξεκάθαρο μετά, όταν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι πρέπει να μπορούν να μένουν σπίτι και να μην το κάνουν ταχυδακτυλουργικά έναντι της ικανότητάς τους να βάζουν φαγητό στο τραπέζι», είπε. «Λοιπόν, αυτά είναι μερικά πράγματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε»

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ