Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Νίκη Πολιτών: “Κατοχυρώνει πλήρως τα συμφέροντά μας η σύμβαση για το «Γιαβάσειο»”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν το Γιαβάσειο κληροδότημα-οικόπεδο του Δήμου μας στην οδό Ερμού. Μεγάλο και δικαιολογημένο το ενδιαφέρον μας αφού ήταν η Δημοτική μας αρχή που, μετά από πενήντα (50!) χρόνια αδράνειας, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εκμετάλλευσής του”, αναφέρει ο κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής”.

Αναλυτικά η παρέμβαση της παράταξης:

“Συντάξαμε τότε τη σχετική διακήρυξη, κάναμε τον διαγωνισμό και υπογράψαμε μια σύμβαση ενοικίασης εξαιρετικά συμφέρουσα για τον Δήμο μας.
Η σύμβαση αυτή, ήδη, έχει αποφέρει σημαντικά έσοδα για τον Δήμο.

Οφείλουμε, ταυτόχρονα, μετά τις εξελίξεις του τελευταίου 1.5 χρόνου να διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4, ο έλεγχος της αρχαιολογίας δεν αποτελεί κάτι απρόβλεπτο και μη αντιμετωπίσιμο. Ήταν δεδομένο ότι θα βρεθούν αρχαία. Η σύμβαση απλά δίνει ισόχρονη παράταση καθυστέρησης στον ανάδοχο και με κανένα τρόπο δεν του δίνει δικαιολογία-βάση διάλυσής της.

2. Η κατάληψη με τραπεζοκαθίσματα της παρόδου της οδού Αγ. Ειρήνης (πίσω όψη του οικοπέδου μας) δημιουργεί εδώ και 1,5 χρόνο καθυστέρηση στην πρόοδο του έργου (και εδώ έχει και ο Δήμος μας ευθύνη), όμως και αυτή αντιμετωπίζεται με μια εύλογη παράταση και πάλι βάσει του άρθρου 4 της διακήρυξης (εύλογη αιτία καθυστέρησης).

3. Τέλος, ο όρος της αύξησης κάθε προσφοράς με 13% ,για κάθε χρόνο βραχύτερης ενοικίασης, επίσης κατοχυρώνει τα συμφέροντα του Δήμου και δεν είναι καταχρηστικός και διαστρεβλωτικός. Εδώ διαφωνούμε με τον κ. Οικονόμου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η διακήρυξη του έργου ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο ,στο οποίο υπήρχαν έμπειροι τεχνικοί, νομικοί, κλπ. Προηγουμένως μάλιστα, είχε ελεγχθεί από την Τεχνική και την Νομική μας Υπηρεσία.

Επιπλέον, ουδείς από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό είχε άλλη άποψη και ουδείς υπέβαλε οποιαδήποτε ένσταση.

Αναρωτιόμαστε, συμπληρωματικά, πώς είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη στην προσφορά του κάθε υποψήφιου αναδόχου, το για πόσο διάστημα μικρότερο από τα 25 χρόνια ζητάει την εκμετάλλευση;

Για παράδειγμα, εάν κάποιος προσφέρει 25.000€ το μήνα για μίσθωση 25 ετών και κάποιος άλλος 20.000€ τον μήνα αλλά για εκμετάλλευση 12 ετών, ποια προσφορά είναι πιο συμφέρουσα;

Ας κάνουμε τους υπολογισμούς με δεδομένο ότι, όταν το ακίνητο περιέλθει στον Δήμο μας, θα έχουμε έσοδα ενοικίασης από 50.000€ έως 60.000€ τον μήνα, με σημερινές τιμές.

Επιπλέον, το ποσοστό 13% προέκυψε από υπολογισμούς με βάση τις πιθανές αποδόσεις του ακινήτου στο Δήμο μας, αφενός κατά την διάρκεια της ενοικίασης και αφετέρου μετά την παράδοσή του σε εμάς.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό: Ο νόμος προβλέπει δυνατότητα ενοικίασης των ακινήτων των Δήμων μέχρι 25 χρόνια, απαγορεύοντας μεγαλύτερο διάστημα.

Εάν στη διακήρυξη ζητούσαμε ενοικίαση υποχρεωτικά για 25 χρόνια και πλειοδότης να είναι απλά και μόνο αυτός που δίνει το μεγαλύτερο μίσθωμα, με ποιον τρόπο θα χορηγούσαμε παρατάσεις που προβλέπει το άρθρο 4 (αρχαιολογία, ανωτέρα βία, κλπ.); Θα οφείλαμε να αποζημιώνουμε χρηματικά τον ανάδοχο για κάθε καθυστέρησή του!

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι για το Γιαβάσειο κληροδότημα έχουμε στα χέρια μας μια άριστη σύμβαση χωρίς καταχρηστικούς όρους κλπ., σύμβαση η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα συμφέροντα του Δήμου.

Εναπόκειται στη Δημοτική αρχή να τη χρησιμοποιήσει σωστά και να δώσει λύσεις”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ