Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πότε εξαιρούνται του ΦΠΑ οι παροχές υπηρεσιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), οι παροχές υπηρεσιών μεταξύ οντοτήτων του ίδιου ομίλου ΦΠΑ δεν υπόκεινται σε φόρο προστιθέμενης αξίας, ακόμη και αν ο ΦΠΑ που οφείλεται ή καταβάλλεται από τον λήπτη δεν μπορεί να εκπέσει ως φόρος επί των εισροών.

Η απόφαση αυτή προήλθε από προδικαστικό ερώτημα που αφορούσε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος απώλειας φορολογικών εσόδων όταν ο λήπτης δεν μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ.

Το ΔΕΕ αποφάνθηκε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να θεωρούν ως έναν ενιαίο υποκείμενο στον φόρο τις οντότητες που συνδέονται στενά χρηματοδοτικά, οικονομικά και οργανωτικά, αρκεί να ανήκουν στον ίδιο όμιλο ΦΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, ο παρέχων υπηρεσίες εντός ενός τέτοιου ομίλου δεν θεωρείται αυτοτελής υποκείμενος στον φόρο, αποφεύγοντας την ανάγκη καθορισμού της ανεξαρτησίας του.

Η απόφαση αυτή έχει ευρύτερες συνέπειες. Πρώτον, παρέχει σαφήνεια σχετικά με τον χειρισμό των υπηρεσιών μεταξύ συνδεδεμένων οντοτήτων εντός ενός ομίλου, ειδικά όταν ο λήπτης δεν μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ επί των εισροών. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης των εσωτερικών συναλλαγών και τον φορολογικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, ενισχύει την έννοια του ομίλου ΦΠΑ, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να θεωρούν τις στενά συνδεδεμένες οντότητες ως έναν ενιαίο φορολογούμενο, διευκολύνοντας έτσι τη διαχείριση του ΦΠΑ και μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, η απόφαση καθορίζει ότι το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ ισχύει για τον όμιλο συνολικά και όχι για τα μεμονωμένα μέλη του. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κατανομή των δαπανών και των φορολογικών υποχρεώσεων εντός του ομίλου, επηρεάζοντας τον προγραμματισμό και την ανάλυση των φορολογικών κινδύνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ