Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

“Ξεσπαθώνει” η Πολιτών Πολιτεία με αφορμή δηλώσεις του Γ. Τομπούλογλου για κακή διαχείριση οικονομικών της προηγούμενης διοίκησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πολιτών Πολιτεία” και πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, κατηγορεί τον νυν δήμαρχο, Γιάννη Τομπούλογλου, για αμετροέπεια και προπαγάνδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Βούρος απαντάει στις δηλώσεις του κ. Τομπούλογλου με τις οποίες συγκεκριμένα κατηγορεί την προηγούμενη διοίκηση για κακή διαχείριση των οικονομικών και για “άδεια ταμεία”.

Αναλυτικά το κείμενο του Γιάννη Βούρου:

“Αλήθεια, πόσα ψέματα, προπαγάνδα, αμετροέπεια και αυτοαναίρεση χωρούν σε ένα άρθρο 978 λέξεων, που διαβάσαμε πριν λίγες ημέρες σε εφημερίδα της Αττικής  κ. Τομπούλογλου; Απ’ ότι φαίνεται αρκετά και αρκετή.

Ένα άρθρο στο οποίο ο κ. Τομπούλογλου αναμασά την ίδια φθηνή προπαγάνδα που χρησιμοποιεί από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, καθώς όπως φαίνεται θεωρεί πως αυτό είναι το «ασφαλές καταφύγιό του» απέναντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει.

Για διάθεση συναίνεσης, συνεννόησης, συνεργασία και κοινούς τόπους, φυσικά ούτε λόγος. Έννοιες που όπως φαίνεται παραμένουν παντελώς ασύμβατες με την στρατηγική του νέου Δημάρχου και του επιτελείου που έχει επιλέξει, φέρνοντας σχεδόν το σύνολο (τα 4/5 εν προκειμένω) της αντιπολίτευσης ήδη απέναντί του.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, με τη σειρά. Αυτοαναίρεση γιατί; Γιατί τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά σε ομιλίες και συνεντεύξεις του ο κ. Τομπούλογλου δήλωνε με στόμφο πως δεν ζητά περίοδο χάριτος! Τώρα μεταθέτει την «απεικόνιση» των προτεραιοτήτων του… για το 2025!

Μιλά, δε, συνεχώς για τα οικονομικά του Δήμου, τα οικονομικά της καθαριότητας κλπ. Του απαντάμε για μία ακόμη φορά. Η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Βούρου έμεινε όρθια απέναντι σε πρωτόγνωρες κρίσεις (υγειονομική, πληθωριστική, ενεργειακή), έχοντας τους χαμηλότερους συντελεστές δημοτικών τελών σε όλη την Αττική και από τους χαμηλότερους σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, ως Δημοτική Αρχή ουδέποτε διανοηθήκαμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη της τάξης του 77% όπως αυτές που ο κ. Τομπούλογλου επέβαλε, ή αυξήσεις στα τέλη του Δημοτικού Κοιμητηρίου που σε ορισμένες κατηγορίες αγγίζουν το 80%, «χαρατσώνοντας» και μετακυλίοντας τα «βάρη» στους πολίτες και τους δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Στους πολίτες που ήδη έβλεπαν και βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματός τους όχι απλά «φουσκωμένους» αλλά «παραφουσκωμένους και δυσβάσταχτους».

Με τους χαμηλότερους συντελεστές δημοτικών τελών, που προφανώς δεν οδηγούν σε πλεονάσματα (πώς θα μπορούσαν, άλλωστε;), αλλά απαιτούν «ενέσεις» από τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου. Παρά, λοιπόν, το όντως ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, πορευθήκαμε με αξιοπρέπεια σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του Δήμου μας.

Πέραν, λοιπόν, του γεγονότος των μειωμένων τελών, δεν φορτώσαμε στον Δήμο νέα δάνεια, δεν επιβαρύναμε τα δημοτικά ταμεία με προμήθειες οχημάτων μέσω leasing, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ αξιοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΠ.ΕΣ., του Πράσινου Ταμείου, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κλπ, είτε για έργα (βλέπε έργα πέριξ του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, αναβαθμούς, δενδροφυτεύσεις κ.ο.κ.), είτε για παρεμβάσεις στα σχολεία του Δήμου (ενεργειακές αναβαθμίσεις, βαψίματα, έργα σε προαύλειους χώρους, μονώσεις κ.ά.), είτε για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των ΚΕΠ, είτε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του Δήμου μας, είτε για την αγορά νέων σύγχρονων οχημάτων (απορριμματοφόρα, απορριμματοφόρα με καδο-πλυντήρια, σύγχρονα καδοπλυντήρια, ηλεκτροκίνητα ΙΧ οχήματα κα).

Στο ίδιο πλαίσιο, συνεργαστήκαμε αρμονικά με την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, γόνιμος καρπός της οποίας είναι ο νέος παιδικός σταθμός στην «καρδιά» της Νέας Φιλαδέλφειας, που βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε έργα (νέο γήπεδο ποδοσφαίρου 9 χ 9 στη Νέα Χαλκηδόνα) ή σε παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους (γήπεδο Αττάλου, κλειστά γυμναστήρια), ασφαλτοστρώσεις, αναβαθμίσεις παιδικών χαρών (βλ. παιδική χαρά πλ. Κωνσταντινουπόλεως Νέας Φιλαδέλφειας) ή πεζοδρομίων, δημιουργία πάρκου σκύλων στη Νέα Χαλκηδόνα κα, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους ίδιους πόρους του Δήμου, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και του μειωμένου προσωπικού.

Περιττό, δε, να αναφερθούμε στις δεκάδες εκδηλώσεις, που κατά κοινή ομολογία με επιτυχία διοργανώναμε και πάντα με δωρεάν είσοδο, είτε τον Μάιο, είτε κατά τους θερινούς μήνες, είτε τον Σεπτέμβρη, και που ήδη αναπολούνται… από τους συμπολίτες μας και τις συμπολίτισσές μας.

Την ίδια ώρα, και μιλώντας για συνετή οικονομική διαχείριση, η δημοτική αρχή του Γιάννη Βούρου άσκησε διοίκηση προσλαμβάνοντας 3 και για ένα αρκετά μικρότερο διάστημα 4 ειδικούς συνεργάτες – συμβούλους. Ο κ. Τομπούλογλου που λέει και ξαναλέει για «καμένη γη» στα οικονομικά…. ήδη στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του έχει προσλάβει πέντε έμμισθους συμβούλους! Ενώ προχώρησε και σε σύμβαση για παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων με 24.800 € για έξι (!) μήνες. Άρα, διοικεί επί της ουσίας με έξι συνεργάτες. Την ίδια ώρα προχώρησε σε προκήρυξη και σε ψήφιση και για την θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Άρα επτά. Και εδώ προσοχή. Δεν διολισθαίνουμε στην ονοματολογία και στην ατέρμονη και άνευ ουσίας συζήτηση για τα πρόσωπα, μακριά από εμάς τέτοιες λογικές, διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εργαζόμενοι και όπως ξεκάθαρα ο νόμος προβλέπει ο εκάστοτε Υπουργός, Δήμαρχος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου κ.ο.κ., προσλαμβάνει κατά την κρίση του όποιον/α επιθυμεί.

Όμως, πόσο συμβαδίζει το αφήγημα των κακών οικονομικών (που δήθεν παρέλαβαν) με την αύξηση των κονδυλίων των ειδικών θέσεων;

Είναι μόνο αυτά όμως τα επιχειρήματα περί οικονομικών;

Η νέα διοίκηση προχώρησε σε απευθείας ανάθεση για το πλύσιμο των πλατειών με 37.200€, εργασία που εμείς κάναμε με τις βυτιοφόρες και το προσωπικό του Δήμου μας.

Προχωρά, επίσης, με πρόσφατη απόφασή της στην απόσυρση παλαιού ηλεκτρολογικού υλικού (παλαιά φωτιστικά, κολώνες, σίδερα κ.ά.) αντί δημοπρασίας και «πώλησης» αυτού, που θα απέφερε έσοδα στον Δήμο. Αρκετά, μικρότερα ή μεγαλύτερα παραδείγματα, που αποδεικνύουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πόσο έωλα είναι τα επιχειρήματα της νέας διοίκησης για …άδεια ταμεία.

Εν ολίγοις, ακυρώνουν από μόνοι τους το συγκεκριμένο αφήγημα και παρά ταύτα θεωρούν ότι πείθουν τους συνδημότες μας αναμασώντας το.

Εδώ, λοιπόν, θα είμαστε να απαντάμε σε κάθε πρόκληση και να υπενθυμίζουμε τις πραγματικές αλήθειες, και όχι αυτές που προσπαθούν να «σερβίρουν» οι συνεργάτες ή οι «κύκλοι» της διοίκησης Τομπούλογλου – Παπαλουκά.

Εμείς από την πλευρά μας ως έχουμε υποχρέωση, ως υπεύθυνη δημοτική παράταξη, ως η παράταξη που άσκησε διοίκηση για 4 περίπου χρόνια (από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2023), ως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου, ως η παράταξη που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στον Α’ γύρο των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023 και έλαβε το 49,6% των ψήφων της Β΄ Κυριακής, θα τονίζουμε τα αυτονόητα αναδεικνύοντας την πραγματικότητα. Θα αναδείξουμε αυτό που συνομολογεί και επαναλαμβάνει διαρκώς και η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), πως οι Δήμοι όντως δυσκολεύονται και λαμβάνουν προκαταβολές επί των επιχορηγήσεών τους, πως οι Δήμοι εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν προκλήσεις, πως οι Δήμοι έχουν φορτωθεί με αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, πως οι Δήμοι έχουν κληθεί να πληρώσουν το αυξημένο τέλος ταφής απορριμμάτων, πως οι Δήμοι λειτουργούν με μειωμένο σε σχέση με τις απαιτήσεις προσωπικό και πολλά ακόμη πράγματα που οι αυτοδιοικητικοί γνωρίζουν καλά. Άλλο όμως να προτάσσει κάποιος αυτή την απολύτως λογική επιχειρηματολογία και άλλο να αοριστολογεί και να λασπολογεί μιλώντας για «καμένη γη…», πορευόμενος και πολιτευόμενος με μεγαλοστομίες και εύκολους λαϊκισμούς μιας άλλης εποχής”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ