Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ασθενέστερη από την προβλεπόμενη η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι οικονομολόγοι διαπιστώνουν ενδείξεις για ασθενέστερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική οικονομία. Στην Ελλάδα, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 2%, παρά τις αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις για 2,5% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 2,9% στον προϋπολογισμό.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Ιουνίου προέβλεπε ρυθμό 2,2%.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, 2025 και 2026, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί σε 2,4%, ενώ οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν 2,5% για το 2025 και 2,6% για το 2026. Η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε ρυθμό 2,6% για το 2025.

Η αισιοδοξία για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5%-3% έχει πλέον εγκαταλειφθεί, με τις νέες προβλέψεις να πλησιάζουν περισσότερο στο 2%, γεγονός που υποδηλώνει καθυστέρηση στη σύγκλιση με την Ευρωζώνη, η οποία επίσης παρουσιάζει επιβράδυνση.

Οι επιπτώσεις της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής ασκούν συσταλτικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Κινητήριες δυνάμεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν η ιδιωτική κατανάλωση και ο τουρισμός.

Ωστόσο, για να συνεχιστεί η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα, είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα υποστηρίξουν τον μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της εισαγωγής περισσότερης γνώσης και εξωστρέφειας στην παραγωγή, προσδίδοντας χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ