Ελάτε στην παρέα μας

Άγίου Δημητρίου

Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού του Δήμου Αγ. Δημητρίου δαπάνης 2.671.150,34 €

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην υπογραφή σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού του Δήμου Αγίου Δημητρίου προχώρησε ο δήμαρχος, Στέλιος Μαμαλάκης.

Στόχος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του Δημοτικού οδοφωτισμού, μέσω της αντικατάστασης συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες (LED) και την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού ελέγχου της λειτουργίας των φωτιστικών.

Σύμφωνα με τη σύμβαση η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται σε #2.671.150,34€#. Το συγκεκριμένο κόστος, θα καλυφθεί με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με τις διαδικασίες που είχε δρομολογήσει η διοίκηση Ανδρούτσου.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης, δήλωσε: «Η αναβάθμιση του οδοφωτισμού θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση του κόστους λειτουργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας, προσφέροντας ασφάλεια και καλύτερη ορατότητα. Στόχος μας είναι να διευθετηθούν οι ελλείψεις και οι αστοχίες που υπήρξαν από την προηγούμενη διοίκηση κατά την προετοιμασία της ωρίμανσης του έργου. Η νέα δημοτική αρχή δεσμεύεται να ολοκληρώσει το έργο και να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο σύστημα φωτισμού».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κάππος, τόνισε: «Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με νέα τεχνολογίας LED. Δυστυχώς, η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε ένα μεγάλο έργο ημιτελές, καθώς η σύμβαση δεν περιλαμβάνει τον χαμηλό φωτισμό σε πάρκα, πλατείες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικά τεχνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η κατάσταση των ηλεκτρικών δικτύων και των μεταλλικών ιστών. Ως νέα διοίκηση θα επιδιώξουμε την ευρύτερη ανάπτυξη του δικτύου».

Οι αστοχίες τις προηγούμενης διοίκησης, σύμφωνα με την τωρινή δημοτική αρχή

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κάππος, επισημαίνει τα παρακάτω:

«Ανάδοχος είναι η «ΜΕS EΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» και προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Η σύμβαση, δεν ήταν δυνατόν να υπογραφεί νωρίτερα, λόγω μη κατάθεσης και ψήφισης προϋπολογισμού για το έτος 2024 από την διοίκηση της κ. Ανδρούτσου, η οποία αποφάσισε να κρατήσει σε ομηρία την πόλη, με ταυτόχρονη κάλυψη των μεγάλων χρεών που κληροδότησε.
Δυστυχώς, όπως και όλα τα έργα που σχεδίασε η διοίκηση Ανδρούτσου και αυτό είναι μισό. Πάρκα, πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές και γενικά ότι ονομάζουμε «χαμηλό φωτισμό» είναι εκτός σύμβασης. Εκτός είναι επίσης και ο υπαίθριος φωτισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών δημοτικών χώρων, είτε αυτός είναι «ψηλός» είτε είναι «χαμηλός».

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση του ο μελετητής του έργου, κατά την εκτέλεση της σύμβασης θα λάβουν χώρα ζητήματα προς επίλυση που δεν θα ευθύνεται ο ανάδοχος ούτε θα είναι αντικείμενο του η επίλυση τους, όπως:

  • Ηλεκτρικά δίκτυα ιστών Δήμου με χρόνιο πρόβλημα σε υπόγειες γραμμές κλπ. Αποτέλεσμα θα είναι να αντικατασταθούν τα φωτιστικά αλλά κάποια να μην λειτουργήσουν.
  • Μεταλλικοί ιστοί τρακαρισμένοι που έχουν αφαιρεθεί. Αποτέλεσμα θα είναι να μην δύναται να αντικατασταθούν τα προβλεπόμενα φωτιστικά.
  • Νέες απαιτούμενες θέσεις αντικατάστασης φωτιστικών λόγω τοποθέτησης νέων ιστών ή επέκταση δικτύων (για παράδειγμα νέα φωτιστικά σε τσιμεντοκολώνες) που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα 2020 (σύνταξη μελέτης) έως την ολοκλήρωση της σύμβασης και εκ των πραγμάτων δεν περιλαμβάνονται στην μελέτη. Κάποιες θέσεις από αυτές πιθανά θα καλυφθούν από τα φωτιστικά αποθήκης της σύμβασης (67τεμ). Αποτέλεσμα θα είναι κάποιες θέσεις να παραμείνουν με τα παλαιά φωτιστικά.
  • Αστοχία μελέτης. Κάποιες θέσεις που δεν υπολογίστηκαν εκ παραδρομής και θα τις “ανακαλύψουμε” κατά την εκτέλεση των εργασιών. Κάποιες θέσεις από αυτές πιθανά θα καλυφθούν από τα φωτιστικά αποθήκης της σύμβασης (76τεμ). Αποτέλεσμα θα είναι κάποιες θέσεις να παραμείνουν με τα παλαιά φωτιστικά».

Η κα Ανδρούτσου γνώριζε τα προβλήματα

Τα παραπάνω ήταν σε γνώση της προηγούμενης διοίκησης, η οποία όχι μόνο δεν ενήργησε για την αντιμετώπιση τους, ως όφειλε, αλλά τα απέκρυψε και από την νέα διοίκηση.

Από τη θέση του υπεύθυνου αντιδημάρχου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, η διοίκησή μας, κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση του δημάρχου μας, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων, αλλά και για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΣΥΝΟΛΟΥ του Δημοτικού φωτισμού, που θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του Δήμου μας και κατά συνέπεια την οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων, όσο και την μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος και την συμβολή του δήμου μας στην ελάφρυνση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της χώρας».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ