Ειδήσεις
Ο δήμαρχος Παλλήνης, Χ. Αηδόνης, παρών στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός για την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου
Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους συναρμόδιους Υπουργούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 στην Πεντέλη, συμμετείχε ο δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης. Κύριο θέμα ήταν η καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική και οι δράσεις της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.
Ο δήμαρχος Παλλήνης κατά την τοποθέτησή του, έθεσε στον Πρωθυπουργό καίρια ζητήματα που χρήζουν άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη «θωράκιση» των Δήμων από τις πυρκαγιές και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στο Δήμο Παλλήνης. Τα βασικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε, ο κ. Αηδόνης, ήταν τα εξής:
- Οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες καθιστούν απαραίτητη μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο θέμα της πολιτικής προστασίας.
- Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να αφορά την προστασία των αστικών ιστών, καθώς σήμερα δεν μιλάμε – μόνο – για δασικές πυρκαγιές, αλλά και για καμένες πόλεις.
- Με γνώμονα αυτή τη νέα ανάγκη, ο Δήμος Παλλήνης έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΕΚΠΑ για τη σύνταξη και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για αντιμετώπισης των κινδύνων.
- Τα τοπικά σχέδια πολιτικής προστασίας θα πρέπει να συντάσσονται με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ο Δήμος Παλλήνης στις 01/01/2024 είχε ως εξοπλισμό μια υδροφόρα, ένα πυροσβεστικό όχημα, ένα τροποποιημένο όχημα που φέρει βυτίο, 4 τέσσερα JCB και ένα μόλις άτομο στο τμήμα πολιτικής προστασίας ενώ δεν συμμετείχε σε καμία χρηματοδότηση του προγράμματος ANTINERO. Επισημαίνεται η κατάσταση που παραλάβαμε, για να αναδειχθεί η ανάγκη μιας νέας νομοθεσίας που θα ορίζει τα βασικά στάνταρ πολιτικής προστασίας των δήμων με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως πληθυσμός, δασικές εκτάσεις, ρέματα κ.ά.
- Πολύ σημαντικό το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πέριξ του αστικού ιστού των Δήμων που έχουν δασικές περιοχές, όπως ο Δήμος Παλλήνης, ενώ αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματικό και σωστό το μέτρο που αφορά στον καθαρισμό οικοπέδων.
- Πρέπει, σε κάθε νέα άδεια οικοδομής που εκδίδεται σε οικόπεδα που είναι όμορα δασικών περιοχών, να υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης να τοποθετεί ειδικό σύστημα πυροπροστασίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των κατοικιών και κυρίως των πολιτών αλλά και των επιχειρούντων στην κατάσβεσή της.
- Χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορά στα έργα πολιτικής προστασίας, τηρώντας πάντα τη νομιμότητα, έτσι ώστε τα έργα αυτά να είναι επ’ ωφελεία των πολιτών σε ρεαλιστικούς χρόνους.
- Ενδυνάμωση των Δήμων με στελεχιακό δυναμικό, εκπαιδευμένο και επιστημονικό, για πολλές ειδικότητες. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Παλλήνης να έχει μόλις ένα υπάλληλο στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.
- Η επένδυση στην πρόληψη (έργα και εκπαίδευση πολιτών) είναι απαραίτητη. Το κόστος (κοινωνικό και οικονομικό) της αποκατάστασης των ζημιών είναι πάντα πολύ μεγαλύτερο και μη διαχειρίσιμο πολλές φορές, σε σχέση με την οργανωμένη και ελεγχόμενη πρόληψη.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο κ. Αηδόνης προς τους εθελοντές και εργαζόμενους, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στο να μην εισέλθει ο πύρινος όλεθρος εντός του αστικού μας ιστού.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε να τρέξουν γρήγορα οι αναδασώσεις και τα έργα αποκατάστασης, να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά έργα για να υπάρξει το μικρότερο δυνατό πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις του επικείμενου φθινοπώρου, αλλά και να υπάρξει ένας πιο ολοκληρωμένος σχεδιασμός τόσο για τα περιαστικά δάση, όπως και για τον καθαρισμό οικοπέδων, τον οποίο και χαρακτήρισε ως «συλλογική κατάκτηση».