Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Χιλιάδες μηνύματα από την Εφορία σε όσους έχουν ξεχάσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα σε φορολογούμενους που κινδύνευαν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους έχει αποστείλει από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 550.000 ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια. Με το νέο σύστημα ειδοποίησης ο οφειλέτης εφόσον ξεχάσει την πληρωμή μίας δόσης, το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία αποστολή μηνύματος προκειμένου να καταβληθεί η οφειλόμενη δόση.

Συγκεκριμένα, όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μια μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης λαμβάνει σχετική ειδοποίηση. Επίσης, όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης όπως για παράδειγμα φορολογίας εισοδήματος ή δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων, μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί, λαμβάνει ειδοποίηση.

Με το μήνυμα που λαμβάνει ο οφειλέτης ενημερώνεται για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει όταν χάσει τη ρύθμιση, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Θα καταστεί απαιτητό από την αρμόδια ΔΟΥ ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

2. Ο οφειλέτης θα είναι “ανοιχτός” στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

3. Θα απολέσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του, όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος και η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,5 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, 608.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν 850.625 ενεργές ρυθμίσεις με το συνολικό οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ. Αυτοί που συνήθως ρυθμίζουν τις οφειλές τους είναι οι φορολογούμενοι με μικρά χρέη έως 10.000 οι οποίοι ουσιαστικά επιλέγουν 12 ή 24 δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,8%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφονται χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ), όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).

 

 

 

Πηγή: capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ