Περιβάλλον
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ειδική ομάδα παρέδωσε περισσότερους από 7,5 τόνους τροφών για τα ζώα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
Περισσότεροι από 7,5 τόνοι τροφίμων διανεμήθηκαν σε 11 διαφορετικές τοποθεσίες του Καπανδριτίου, του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Πεντέλης, οι οποίες επλήγησαν από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά. Η διανομή αυτή οργανώθηκε από μια επιχειρησιακή ομάδα που συστάθηκε με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, και υποστηρίχθηκε από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, καθώς και από κυνηγετικούς συλλόγους της Αττικής, της Εύβοιας και της Βοιωτίας.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη δράση δημιούργησαν σημεία συγκέντρωσης νερού, προκειμένου να διευκολύνουν τα διάφορα είδη ζώων να έχουν πρόσβαση σε αυτό, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου πριν από τις πρώτες βροχές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη δράση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δασών, Στάθης Σταθόπουλος, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας, ο διευθυντής Διαχείρισης Δασών, Παναγιώτης Δρούγας, καθώς και δεκάδες στελέχη των δασικών υπηρεσιών, θηροφύλακες από κυνηγετικές οργανώσεις και εθελοντές κυνηγοί από συλλόγους της Αττικής, της Εύβοιας και της Βοιωτίας.
Ο γενικός γραμματέας Δασών, Στάθης Σταθόπουλος, δήλωσε ότι η κύρια προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εφαρμογή του συνολικού σχεδίου φυσικής αποκατάστασης της περιοχής είναι η άμεση λήψη μέτρων στήριξης για τα είδη ζωής που πλήττονται. Επιπλέον, τόνισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα για τουλάχιστον δύο μήνες, με συνεχή παροχή τροφής προς τα είδη της άγριας πανίδας που έχουν χάσει σημαντικό μέρος του βιοτόπου τους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επιβίωσή τους. Οι τροφές και οι σπόροι που έχουν επιλεγεί απευθύνονται σε μια ευρεία γκάμα θηλαστικών και πτηνών που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Η προσπάθεια καθοδηγείται από τα τοπικά δασαρχεία και ειδικούς επιστήμονες των κυνηγετικών οργανώσεων, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν εντοπίσει και χαρτογραφήσει τις περιοχές που χρειάζονται παρέμβαση.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Αραμπατζής ανέφερε ότι έθεσε το σύνολο του μηχανισμού των κυνηγετικών οργανώσεων στη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας ότι «είναι κρίσιμο να υποστηριχθεί η “ξεσπιτωμένη” άγρια ζωή κατά την μεταπυρική περίοδο και να βοηθηθεί το περιβάλλον να επουλώσει τις πληγές του».
Οι τροφές μεταφέρθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές και στις περιμετρικές ζώνες τους με κομβόι αγροτικών και φορτηγών αυτοκινήτων.