Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ηχηρό καλλιτεχνικό και πολιτικό αποτύπωμα του Μίκη Θεοδωράκη στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, είναι στο επίκεντρο του «3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα», που συνδιοργανώνει το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας με το δήμο Γορτυνίας και τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», στις 30 και 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το Μουσείο, η «κιβωτός» του όπως το αποκαλούσε ο Μίκης, ανοίγει τις πύλες του όμορφου πέτρινου κτίσματός του σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων, στη Ζάτουνα Γορτυνίας – Αρκαδίας, το εμβληματικό χωριό το οποίο ο Μίκης μετέτρεψε σε φάρο δημιουργίας, αλλά και αντίστασης κατά της δικτατορίας, όταν η χούντα των συνταγματαρχών τον εκτόπισε εκεί, μαζί με την οικογένειά του, το 1968 – 1969.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, με γνώμονα την γραπτή παρακαταθήκη του Μίκη και το όραμά του για το Μουσείο του, με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συναυλίες και με πολιτικές συζητήσεις που διοργανώνονται, η μουσική και τα τραγούδια του παγκόσμιου Έλληνα, θα ηχήσουν στα βουνά της Αρκαδίας, και η παράλληλη διαδρομή του, η ζωή και τα μηνύματά του, ως αγωνιστή της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ως πολιτικού, διανοούμενου και  στοχαστή, θα ακουστούν και στις νεότερες γενιές και θα εμπνεύσουν.

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, θα προβληθεί η ταινία «Ζ» σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά και Μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Η προβολή θα γίνει στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, μέσω της πλατφόρμας IF Cinema του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος ενώ θα προηγηθεί εισαγωγική συζήτηση.

Το Σάββατο 31 Αυγούστου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Οι φίλοι της Μουσικής, θα γίνουν τα εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας με τεκμήρια από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, αφιερωμένη στα 50 χρόνια της Δημοκρατίας στη χώρα μας και από την Τουρκική εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνει η ανακήρυξη σε επίτιμα μέλη του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κωνσταντίνου Τασούλα και του Γορτύνιου -από την Ηραία- σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Θα ακολουθήσει συναυλιακό πρόγραμμα με τραγούδια του Μίκη από την Χορωδία Ορφέα Τρίπολης.

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου το πρωί, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τους τρεις Γορτύνιους πεσόντες στα πεδία των μαχών στην Κύπρο, τον υπαξιωματικό Λάμπρο Νικητόπουλο από το Τσουράκι και τη Ζάτουνα, τον έφεδρο λοχία Ηλία Σπηλιωτόπουλο  από το Αγρίδι και τον ανθυπασπιστή πεζικού Αναστάσιο Κρατημένο από το Καλονέρι.

Θα ακολουθήσει ομιλία από την εκπρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου – πρόξενο Χριστίνα Κωνσταντούρη και τον δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη και στη συνέχεια καφέ, με μουσική και τραγούδια, στο καφενείο (όπου σύχναζε)… του Μίκη.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί πολιτικό και πολιτιστικό συμπόσιο για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη, με ομιλητές προσωπικότητες της πολιτικής και του πολιτισμού.

Η βραδιά και το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσείου Μίκη Θεοδωράκης ΑΡΚΑΔΙΕΣ – Ζάτουνα, θα κλείσει με νεανικές φωνές, όπως ήθελε ο Μίκης, με συναυλία από τη Νεανική Ορχήστρα του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά -παρουσίαση της πορείας του Ψηφιακού- Εικονικού Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, από εκπροσώπους του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής και της εταιρίας NOVA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ