Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Ρεπορτάζ: Πυρετώδεις εργασίες των Δήμων στα σχολεία πριν το πρώτο κουδούνι – Αποκλειστικές δηλώσεις δημάρχων

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ρυθμούς-αστραπή πραγματοποιούν οι Δήμοι των βορείων προαστίων στα σχολεία τους, προκειμένου αυτά να καλωσορίσουν τους μαθητές κατάλληλα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Με το φετινό καλοκαίρι να βρίσκεται επίσημα στη δύση του, οι διοικήσεις των Δήμων θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι κτηριακές υποδομές των σχολείων είναι έτοιμες να στεγάσουν για ακόμα μία χρονιά ένα μελίσσι μαθητών.

Εργασίες όπως βαψίματα, ανακατασκευές, τοποθετήσεις φωτοβολταϊκών και καυστήρων, ενεργειακές αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις χώρων, καθαρισμοί και κάθε είδους επισκευές συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στα σχολεία. Στόχος των δημάρχων αλλά και των δημοτικών αρχών εν γένει είναι η ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών που καθημερινά περνούν αρκετές ώρες στις σχολικές αίθουσες και τα προαύλια, ενώ η υγιεινή αποτελεί επίσης υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα των επικεφαλής της διοίκησης κάθε Δήμου ξεχωριστά.
Αναμφίβολα, η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης αποτελεί πρόκληση για όλους Αναμφίβολα, η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης αποτελεί πρόκληση για όλους τους ιθύνοντες, στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν, παρέχοντας σε νήπια, μαθητές Δημοτικού και εφήβους τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μάθησης.

Ο Χτύπος συνομίλησε με κάθε δήμαρχο ή μέλος της δημοτικής αρχής ξεχωριστά και παρουσιάζει σε ένα εκτενές ρεπορτάζ αναλυτικά τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης που έλαβαν χώρα και εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στα σχολεία του βορείου τομέα της Αττικής, καθώς και σε εκείνα του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά βρίσκονταν κατά τους θερινούς μήνες οι αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες του Δήμου Νέας Ιωνίας. Έργα πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο των σχολείων και συνεχίζονται να υλοποιούνται.

“Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών από το Υπουργείο Εσωτερικών και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους Δήμους δυστυχώς ανέτρεψε τα σχέδια μας για την πλήρη αποκατάσταση και αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου μας”, σχολιάζει μιλώντας στον Χτύπο ο δήμαρχος, Παναγιώτης Μανούρης.

“Μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, ωστόσο, δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια ως Δημοτική Αρχή, αλλά δημιουργήσαμε τμήμα επισκευών σχολικών κτιρίων σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Παιδείας.

Στον Δήμο μας όμως, πέρα από το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι Δήμου, αυτό της κατάργησης των επιτροπών, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα που προέκυψε από την απραξία που υπήρξε σε επίπεδο συντήρησης των σχολικών μονάδων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή”, συμπληρώνει ο δήμαρχος.

“Τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε καμία επισκευή, δεδομένου ότι μετά από διαγωνισμό οι δυο ανάδοχοι βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα των επισκευών.

Το θέμα λύθηκε όταν αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου, και κάνοντας πραγματικά αγώνα δρόμου, και με ελάχιστους πόρους, προσπαθούμε καθημερινά να επισκευάσουμε τις 53 σχολικές μονάδες.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται είναι συντηρήσεις σε στέγες, υδρορροές, αλουμίνια, ηλεκτρικά, υδραυλικά, ελαιοχρωματισμοί, συντηρήσεις τουαλετών, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, συντηρήσεις σε αύλειους χώρους, καθώς και στεγανοποιήσεις.

Επιπλέον, το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στην αρχή της θητείας μας, τον Ιανουάριο του 2024, αυτό των προβληματικών καυστήρων έχει λυθεί”, αναφέρει επιπροσθέτως ο κ. Μανούρης.

“Η αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων είναι μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή, ώστε οι μαθητές του Δήμου να βρίσκονται σε ασφαλή, αναβαθμισμένα σχολεία, που να δίνουν επιπλέον κίνητρο για μάθηση.

Η προσπάθεια δε σταματά και σε στενή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα – μαθητές, γονείς, καθηγητές – αντιμετωπίζουμε άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα”, ολοκληρώνει.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μεταξύ άλλων εργασιών, δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο πραγματοποίησε σε σχολεία και δημοτικά κτήρια ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, είχε υπογράψει σύμβαση που έδινε εντολή στην ειδική επιστημονική ομάδα να αναλάβει τους ελέγχους, με την ολοκλήρωση των οποίων θα υπάρχει σαφή εικόνα για την ασφάλεια όλων των κτηρίων ευθύνης του Δήμου.

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στο σύνολο των σχολικών και δημοτικών κτηρίων της πόλης, τα αποτελέσματα του οποίου απεστάλησαν στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας για την απαραίτητη βαθμονόμηση.

Από αυτή τη διαδικασία προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω κτηρίων δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ενώ, σε ελάχιστα από αυτά, πρέπει να γίνει και δευτεροβάθμιος έλεγχος για την πληρέστερη εικόνα.

Και οι δύο φάσεις του ελέγχου έγιναν με χρηματοδότηση που διεκδίκησε και πέτυχε η δημοτική αρχή από προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών.

“Και αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιήσαμε – και συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε μέχρι το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς – εργασίες βελτίωσης στα σχολεία της πόλης μας που το έχουν ανάγκη”, είναι το σχόλιο του δημάρχου, κ. Μπάμπαλου, στον Χτύπο.

“Εκμεταλλευόμαστε την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά για να εκτελέσουμε όλα εκείνα τα έργα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου σχολικού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας. Έτσι, για παράδειγμα, προχωρήσαμε σε εντατικές εργασίες για την ανέγερση της νέας πτέρυγας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο αλλά και σε μικρότερης κλίμακας στα υπόλοιπα σχολικά κτήρια τόσο στους εξωτερικούς, όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Θυμίζω δε ότι, από αυτή τη χρονιά, διαθέτουμε αυξημένο κονδύλι μέσω του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων για τα σχολεία της πόλης μας, για να προσφέρουμε το βέλτιστο στα παιδιά του Ηρακλείου”, προσθέτει ο κ. Μπάμπαλος.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

“Τα σχολεία της Μεταμόρφωσης αποτελούν βασική μας προτεραιότητα. Μια προτεραιότητα για την οποία έχουν ήδη γίνει πολλά και ακολουθούν ακόμη περισσότερα”, επισημαίνει ο Στράτος Σαραούδας, δήμαρχος Μεταμόρφωσης, συνομιλώντας με την εφημερίδα μας.

Στον Δήμο κατασκευάστηκε ένα νέο σχολείο (το 2ο Λύκειο), αναβαθμίστηκαν ενεργειακά τρία ακόμη (το 1ο Δημοτικό, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο), ενώ ακολουθεί η ενεργειακή αναβάθμιση και των υπολοίπων με πρώτα στη σειρά να ακολουθούν το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης του γηπέδου με αεροϋποστηριζόμενο θόλο (γήπεδο-μπαλόνι) στο οικόπεδο δίπλα στο 2ο Λύκειο και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές και τους συλλόγους του Δήμου Μεταμόρφωσης.

“Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία με την πρωτόγνωρη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών, η εικόνα των σχολικών μονάδων της Μεταμόρφωσης έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο. Χάρη στη μεθοδική δουλειά όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και την άρρηκτη συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα πραγματοποιούνται διαρκώς μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις (επισκευές – συντηρήσεις) ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας”, δηλώνει ο δήμαρχος.

“Όσο για το φετινό καλοκαίρι, μπορεί να μην είχαμε κάποια ενεργειακή αναβάθμιση, ωστόσο έγιναν δεκάδες εργασίες, τόσο τεχνικές όσο και καθαριότητας, ώστε το πρώτο σχολικό κουδούνι να βρει τα σχολεία μας έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές μας”, συμπληρώνει.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και εκμεταλλευόμενοι την καλοκαιρινή περίοδο κατά την οποία τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Συνεργείο του Δήμου, προχώρησε σε εργασίες επισκευής, συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών υποδομών.

Οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων της περιοχής, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά.

Το ιστορικό κεντρικό σχολικό συγκρότημα της Νέας Φιλαδέλφειας έχει αποκτήσει νέους αύλειους χώρους για άθληση, ενώ το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας έχουν γίνει πιο ασφαλή και λειτουργικά.

Το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου εργάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου τον Σεπτέμβριο να παραδοθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα σχολεία με αναβαθμισμένες και ασφαλέστερες υποδομές.

“Η καλή κατάσταση των σχολικών κτηρίων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αγάπη των παιδιών για το σχολείο και συνεπώς αποτελεί βασική υποχρέωση μιας δημοτικής Αρχής με τις αξίες που διέπουν τη δική μας. Γι αυτό αξιοποιούμε το διάστημα μεταξύ δυο σχολικών χρονιών, προκειμένου να επισκευάσουμε τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης μας, προς όφελος των μαθητών και συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας”, αναφέρει ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Τομπούλογλου, μιλώντας στον Χτύπο.

“Σε αυτό το πλαίσιο, ανακατασκευάσαμε τους προαύλιους χώρους του 2ου και 3ου Δημοτικού, του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς και του 2ου νηπιαγωγείου Νέας Χαλκηδόνας. Στο 3ο νηπιαγωγείο Νέας Χαλκηδόνας θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του προαυλίου χώρου ως την έναρξη της νέας χρονιάς, ενώ έχουν ολοκληρωθεί η αλλαγή των κουφωμάτων με νέα κουφώματα αλουμινίου, αλλαγή του πατώματος, επισκευή της γκρεμισμένης επί καιρό, μάντρας, αντικατάσταση σε εσωτερικές κι εξωτερικές πόρτες

Στα τέσσερα αυτά σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας επισκευάσαμε τις θερμοπροσόψεις, ώστε οι μαθητές κι οι μαθήτριες από τη νέα σχολική χρονιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με όσο το δυνατό λιγότερη επιβάρυνση από τις καιρικές συνθήκες”.

Κατόπιν, προσθέτει: “Παράλληλα επισκευάσαμε τις τουαλέτες του 1ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, αντικαταστήσαμε τα ταμπλό στις μπασκέτες του 2ου και 3ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας και του 1ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στο 3ο Δημοτικό βάψαμε όλο το σχολείο, μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί από «επιδρομές βανδάλων» που έχον μοναδικό σκοπό την καταστροφή των σχολικών υποδομών, τοποθετήσαμε σιδηροκατασκευές ενώ ταυτόχρονα αντικαταστήσαμε τα συστήματα συναγερμού”.

Έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχουν προγραμματιστεί επίσης οι παρακάτω ενέργειες στον Δήμο:

  • 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο τοίχων, έλεγχος υδραυλικών, επισκευές θερμοπρόσοψης
  • 2ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο τοίχων- μάντρας, έλεγχος υδραυλικών.
  • 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών, αντικατάσταση παλαιών παγκακίων, αλλαγή σε φθαρμένο όργανο παιδικής χαράς.
  • 4ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών
  • 5ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών
  • 6ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών, ηλεκτροσυγκόλληση κιγκλιδωμάτων περίφραξης, αντικατάσταση παλαιών παγκακίων
  • 7ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας κι όλων των εσωτερικών χώρων, έλεγχος υδραυλικών
  • 8ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών
  • 9ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών
  • 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Χαλκηδόνας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών
  • 2ο Νηπιαγωγείο Νέας Χαλκηδόνας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών
  • 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Χαλκηδόνας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών
  • 1ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας: Διαγραμμίσεις διαβάσεων, έλεγχος υδραυλικών
  • 2ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών
  • 3ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών
  • 4ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών
  • 5ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών
  • 6ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών
  • 7ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας, έλεγχος υδραυλικών, κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ
  • 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών- βάψιμο αίθουσας πολλαπλών χρήσεων
  • 1ο Δημοτικό Νέας Χαλκηδόνας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών
  • 2ο Δημοτικό Νέας Χαλκηδόνας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών
  • 1ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών
  • 2ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών
  • Γυμνάσιο νέας Χαλκηδόνας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών, τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού στο γήπεδο, απομάκρυνση φυλακίου από είσοδο
  • 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών
  • 2ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας: Βάψιμο μάντρας κι αίθουσας εκδηλώσεων- έλεγχος υδραυλικών
  • Λύκειο Νέας Χαλκηδόνας: Βάψιμο μάντρας- έλεγχος υδραυλικών
  • 2ο ΕΠΑΛ: Βάψιμο αιθουσών- έλεγχος υδραυλικών

“Η δημοτική Αρχή είναι σταθερά ταγμένη στο πλευρό της νέας γενιάς της πόλης μας και το δείχνει στην πράξη, με τις παραπάνω παρεμβάσεις του Δήμου στα σχολικά κτήρια. Είμαστε περήφανοι για τους μαθητές μας και τους αξίζει να φοιτούν σε ένα σχολικό περιβάλλον που ευνοεί τη μάθηση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών”, ολοκληρώνει ο κ. Τομπούλογλου.

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ – ΠΕΥΚΗ

Με επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρών στις σχολικές υποδομές του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης συνεχίζεται η προετοιμασία για την έναρξη του σχολικού έτους, τον Σεπτέμβριο.

Ήδη εξελίσσεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Λυκείου Λυκόβρυσης και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης συνολικού ύψους 720.000€, όπως επίσης έχει ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημοτικού Λυκόβρυσης, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης και του 5ου Νηπιαγωγείου Πεύκης ύψους 440.000€.

Επιπροσθέτως, έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή όλων των 144 τουαλετών των σχολείων, επένδυσης ύψους 74.000€.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του προαυλίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης αξίας 25.000€, με την δημιουργία νέου γηπέδου 5Χ5 και τοποθέτηση πιστοποιημένων μπασκετών.

Άμεσα επίκειται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ισχύος 40KWh, μια επένδυση ύψους 74.000€.

Ακόμα, επίκειται η τοποθέτηση νέων καυστήρων σε σχολεία του Δήμου, μια επένδυση ύψους 72.000€.

Μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους, θα έχει κατασκευαστεί νέο γήπεδο 5×5 στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης, αξίας 8.000€.

Σε όλα τα ανωτέρω προστίθεται η τοποθέτηση τερμάτων και πλέγματος ασφαλείας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, συνολικής αξίας 2.000€.

Το σύνολο

Συνολικά, το 2024 προβλέπονται επενδύσεις στις σχολικές υποδομές ύψους 1.500.000€. Εκ των ανωτέρω κεφαλαίων, οι 700.000 € προέρχονται από πόρους του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ενώ οι 800.000 από το ΥΠΕΣ και την Περιφέρεια Αττικής.

Διοικητικά, παραλάβαμε το νέο γήπεδο βόλεϋ στο προαύλιο του Γυμνασίου Λυκόβρυσης και τοποθετήσαμε τέρματα ποδοσφαίρου.

Η νέα δημοτική Αρχή διεκδίκησε, παράλληλα, και πέτυχε να λειτουργήσει το 3ο Δημοτικό Λυκόβρυσης στο Ηλιακό Χωριό από τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025 με μαθητές μόνο από το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και να γίνει η μεταστέγαση στο νέο συγκρότημα σχολείων τόσο του 1ου όσο και του 2ου Νηπιαγωγείου Λυκόβρυσης.

Η επένδυση στην παιδεία δεν ολοκληρώνεται με την λειτουργία του νέου σχολικού συγκροτήματος. Η νέα δημοτική αρχή χρηματοδότησε την Ένωση Γονέων με 2.000€ για να πραγματοποιηθεί το αθλητικό τουρνουά ποδοσφαίρου, παρείχε σε κάθε επιτυχόντα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έπαινο και συμβολικό voucher, ενώ το ίδιο θα παρέχει τον Σεπτέμβρη σε κάθε παιδί της 1ης τάξης Δημοτικού.

Ενέργειες για την Παιδεία – Σχολικές Δομές

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης, αποκαλύπτει στον Χτύπο τις ενέργειες της δημοτικής αρχής του για να βρουν “πανέτοιμα” σχολεία οι μαθητές:

• Αντικατάσταση όλων των τουαλετών σε όλα τα σχολεία (ολοκληρώθηκε)
• Τοποθέτηση φ/β συστημάτων με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειες από τις σχολικές μονάδες. Το ποσό της εξοικονόμησης από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας επιστρέφει στα σχολεία με επενδύσεις στα προαύλια.
• Αντικατάσταση των παλαιών καυστήρων, με νέους καυστήρες Φ/Α, με σκοπό την μείωση της κατανάλωσης Φ/Α. Το ποσό της εξοικονόμησης επιστρέφει στα σχολεία με επενδύσεις στα προαύλια.
• Ανάπλαση προαυλίου 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης (ολοκληρώθηκε)
• Ανάπλαση προαυλίου 2ου Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης (Παραδίδεται πριν ανοίξουν τα σχολεία 11/9)
• Λειτουργία 3ου Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης από μαθητές του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης (Έναρξη σχολικής Χρονιάς 2024 – 2025)
• Τοποθέτηση 2 τερμάτων και πλέγματος ασφαλείας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης (ολοκληρώθηκε)
• Μεταστέγαση τόσο του 2ου Νηπιαγωγείου όσο και του 1ου Νηπιαγωγείου Λυκόβρυσης στο Ηλιακό Χωριό σε ασφαλή και σύγχρονο κτήριο (ολοκληρώθηκε)
• Ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για πρώτη φορά στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης (ολοκληρώθηκε)
• Χρηματοδότηση της Ένωσης Γονέων με σκοπό την διοργάνωση αθλητικών αγώνων (ολοκληρώθηκε)
• Συμβολική οικονομική στήριξη και βράβευση όλων των επιτυχόντων μαθητών της γ’ Λυκείου (ολοκληρώθηκε)
• Συμβολική οικονομική στήριξη όλων γονέων με παιδιά που εγγράφονται στην 1η Τάξης Δημοτικού για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2024
• Για πρώτη φορά Ειδική χρηματοδότηση σε όλα τα Νηπιαγωγεία για προμήθεια εποπτικού υλικού το Σεπτέμβριο του 2024
• Ρεκόρ Χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών. Μόλις σε 6 μήνες χορηγήθηκαν 120.000 € (01/01/2024 – 30/06/2024) – ολοκληρώθηκε
• Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης με όλα τα παιδιά να γίνουν δεκτά. Μέσο κόστος συμμετοχής για 3 εβδομάδες 25€ (ολοκληρώθηκε)
• Εννέα (9) Προαύλια Σχολείων Ανοιχτά για όλο το καλοκαίρι για πρώτη φορά (ολοκληρώθηκε)
• Έντεκα (11) προσλήψεις προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς με σκοπό όλες οι αιτήσεων για βρέφη και Παιδιά να γίνουν δεκτές (ολοκληρώθηκε)
• Επένδυση 250.000 € σε έργο πυρασφάλειας στους παιδικούς σταθμούς της Πεύκης με σκοπό την ίδρυση νέων βρεφικών τμημάτων (ολοκληρώθηκε)
• Επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης 1,26 εκ. ευρώ σε 4 σχολικές μονάδες (Λύκειο Λυκόβρυσης – 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης – 2ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης – 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης) (σε εξέλιξη)
• Εξοπλισμός του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης (σε εξέλιξη)

ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Η συντήρηση των σχολικών κτηρίων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.

Οι εργασίες συντήρησης που εκτελούνται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, βάψιμο και επιδιόρθωση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, τοποθέτηση σκιάστρων, συντήρηση των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, τον έλεγχο και την επισκευή των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, καθώς και την αντικατάσταση φθαρμένων κουφωμάτων και άλλων δομικών στοιχείων, όπως μονώσεις και άλλα.

“Αυτές οι ενέργειες δεν είναι απλά τυπικές, αλλά αποδεικνύουν τη δέσμευσή μου για συνεχή βελτίωση των υποδομών της πόλης μας. Στόχος μας είναι κάθε σχολείο να είναι απολύτως έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές τον Σεπτέμβριο, προσφέροντάς τους τις ιδανικές συνθήκες για την εκπαιδευτική τους πρόοδο. Η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών μας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες”, αναφέρει σχετικά ο δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, στον Χτύπο.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Με συστηματικό τρόπο συνεχίστηκαν και φέτος το καλοκαίρι εργασίες συντηρήσεων και βελτίωσης των σχολικών υποδομών στον Δήμο του Χαλανδρίου.

Έγιναν εργασίες σε 18 συνολικά σχολεία που αφορούν ανακαινίσεις τουαλετών,εσωτερικούς και εξωτερικούς ελαιοχρωματισμούς, δάπεδα αύλειων χώρων, ανακατασκευές γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ,αντικατάστασης λαμπτήρων με led, εγκατάσταση φυσικού αερίου κλπ.

Παράλληλα, έχει εγκριθεί και βαίνει προς δημοπράτηση το έργο ενεργειακής αναβάθμισης με χρηματοδότηση από το Ηλέκτρα που αφορά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 11 σχολικές μονάδες.

“Σε εξαιρετικά δύσκολα οικονομικές συνθήκες, ο Δήμος Χαλανδρίου συνεχίζει να θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα τις σχολικές υποδομές,συνεχίζει παράλληλα να ζητά επαρκή κρατική χρηματοδότηση και ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στη καθημερινότητα των σχολείων η κυβερνητική απόφαση για κατάργηση των σχολικών επιτροπών”, σχολιάζει στον Χτύπο ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

ΜΑΡΟΥΣΙ

Είναι γεγονός πως η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών δημιούργησε πολλές δυσλειτουργίες στον τρόπο που ένας Δήμος ανταποκρίνεται σε αυτό τον κρίσιμο τομέα που αφορά στη συντήρηση των Σχολικών Μονάδων, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο δήμαρχος του Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

“Ωστόσο, ο Δήμος μας προσπάθησε ήδη από την προηγούμενη περίοδο και δεδομένων των συνθηκών να τακτοποιήσει τις περισσότερες τεχνικές εκκρεμότητες και παρεμβάσεις, προκειμένου τα Σχολεία μας να υποδεχτούν τους μαθητές μας και το σύνολο της Σχολικής κοινότητας φέτος, σε συνθήκες ασφάλειας”, σημειώνει η δημοτική αρχή μιλώντας στον Χτύπο.

“Ταυτόχρονα, εμείς ως Δήμος προχωρούμε με τον διαγωνισμό που αφορά στην τεχνική υποστήριξη των σχολείων μας, και μιλάμε για μια σύμβαση – πλαίσιο που προβλέπει την κάλυψη των περισσότερων αναγκών, αυτές που σε άλλη περίπτωση θα υποστηρίζονταν από τις Σχολικές Επιτροπές.

Παράλληλα, συστήσαμε και τη Δημοτική Επιτροπή Εκπαίδευσης, ένα όργανο που σκοπό έχει τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της πόλης μας.

Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά μας, όπως κάναμε πάντα, ακόμη και χωρίς τις Σχολικές Επιτροπές, που αποτελούσαν ένα ευέλικτο εργαλείο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και απόλυτα αποτελεσματικό για τη σχολική κοινότητα”, αναφέρουν καταληκτικά.

ΚΗΦΙΣΙΑ

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά στα σχολεία της Κηφισιάς. Συγκεκριμένα, εκτεταμένες εργασίες γίνονται και στα 37 σχολεία του Δήμου

Ο αντιδήμαρχος Υποδομών, Ιωάννης Διονυσιώτης, αναφέρει ότι “εμείς εδώ στην Κηφισιά προσπαθούμε να τρέξουμε όσο μπορούμε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς με στόχο να παραδώσουμε τα σχολεία που επιβάλλεται στη νέα γενιά. Η νέα γενιά είναι η υποθήκη για το μέλλον. Γίνονται ολοκληρωτικές εργασίες συντήρησης προκειμένου το σχολείο να λειτουργήσει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Προσπαθούμε σαν διοίκηση, μαζί με τους επιστήμονες από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και φυσικά με τον Σύλλογο Γονέων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το πρώτο κουδούνι θα μας βρει πανέτοιμους. Δείχνουμε σε όλα τα σχολεία μας στοργή”.

“Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί για μας μια ακόμη πρόκληση! Η Παιδεία βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, που θέλει να προσφέρει σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς ένα ασφαλές, λειτουργικό περιβάλλον διδασκαλίας και μάθησης”, αναφέρει ο δήμαρχος, Βασίλης Ξυπολυτάς, στον Χτύπο.

“Γι’ αυτόν τον λόγο διαθέσαμε και πετύχαμε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, τριπλάσιο ποσό από ό,τι είχε προϋπολογιστεί πέρσι, για τις κτηριακές υποδομές των σχολείων μας.

Εκμεταλλευτήκαμε τις καλοκαιρινές διακοπές για να πραγματοποιήσουμε σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα σημαντικές απαραίτητες εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και ανακαίνισης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επισκευές σε παλιά σχολεία με μεγάλα προβλήματα λειτουργίας”, προσθέτει ο δήμαρχος.

Κατόπιν, συμπληρώνει: “Οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις αφορούν στο 1ο Δημοτικό Νέας Ερυθραίας, το οποίο και παραδίδεται, αλλά και το 3ο Δημοτικό Κηφισιάς, το σχολείο που θα στεγάσει το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κηφισιά (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ) Βόρειου Τομέα. Παράλληλα με κάποια έργα που έχουν ολοκληρωθεί (1ο Νηπιαγωγείο Νέας Ερυθραίας, 5ο Δημοτικό Κηφισιάς) σε εξέλιξη είναι και εργασίες σε άλλα Νηπιαγωγεία (6ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς, 2ο Νέας Ερυθραίας), Δημοτικά (6ο Κηφισιάς, 8ο Κηφισιάς), Γυμνάσια (1ο Κηφισιάς), Λύκεια (1ο Κηφισιάς) του Δήμου μας.

Δεν σταματάμε, όμως, εδώ! Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε έντονους ρυθμούς, αφουγκραζόμενοι διαρκώς τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας, ώστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να υποδεχθούμε έγκαιρα τον Σεπτέμβριο μαθητές και εκπαιδευτικούς σε βιώσιμους χώρους και κατάλληλες συνθήκες”.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Ένα σημαντικό πλέγμα παρεμβάσεων υλοποιείται στο σύνολο των σχολείων των Βριλησσίων, ενός Δήμου που δοκιμάστηκε στην πυρκαγιά της 11ης και 12ης Αυγούστου φέτος, καθώς οι φλόγες “πέρασαν” κι από σημεία στα Βριλήσσια. Συγκεκριμένα, η φωτιά είχε φτάσει στο ρέμα του Ιλισού, από την ανατολική μεριά της πόλης, έχοντας προχωρήσει από την οδό Καλαβρύτων, η οποία χωρίζει τα Άνω Βριλήσσια από την περιοχή Κρασά.

Οι παρεμβάσεις γίνονται τόσο εντός των κτηρίων όσο και στους αύλειους χώρους αλλά και πέριξ, με ίδιες δυνάμεις του Δήμου. Κλιμάκια εργαζομένων των τεχνικών υπηρεσιών εργάζονται εντατικά προκειμένου όλες οι παρεμβάσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πολύ σύντομα ολοκληρώνεται και το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και της τοποθέτησης ανελκυστήρων στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Βριλησσίων.

“Στόχος μας αποτελεί τα σχολεία της πόλης μας να είναι απολύτως ασφαλή και λειτουργικά για τα παιδιά μας”, αναφέρει στον Χτύπο ο δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης.

Σημειώνεται ότι έχει ενεργοποιηθεί και το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Βριλησσίων με την Ηellas Direct, κατά το οποίο οι διαβάσεις έξω από τις 18 σχολικές μονάδες της πόλης άλλαξαν όψη και είναι πλέον έτοιμες να υποδεχθούν τους μαθητές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα συνεργεία του Safe Roads Project εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη και σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, παρέδωσαν ανανεωμένες τις διαβάσεις έξω από τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και αρκετά άλλα κεντρικά σημεία.

ΓΑΛΑΤΣΙ

Η καλοκαιρινή περίοδος αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για τον Δήμο Γαλατσίου να προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις στα σχολεία της πόλης.

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου εργάστηκε εντατικά για την ανακαίνιση και επιδιόρθωση των σχολικών μονάδων, εξασφαλίζοντας πως οι φθορές και οι ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, μέχρι στιγμής ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου, ενώ βάφονται οι αίθουσες του 2ου Γυμνασίου.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσουν ένα σχολικό περιβάλλον που εμπνέει και υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.

“Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με προσήλωση και ευθύνη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις σχολικές υποδομές του Δήμου μας. Αξιοποιούμε τους θερινούς μήνες για τις απαραίτητες εργασίες στα σχολεία, ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα παιδιά μας τον Σεπτέμβρη!”, αναφέρει σχετικά η διοίκηση.

Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκονται οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες του Δήμου Γαλατσίου, όπως η διαγράμμιση των διαβάσεων έξω από τα σχολεία της πόλης, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025.

Τα συνεργεία του Δήμου έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διαγραμμίσεις έξω από το 2ο Γυμνάσιο, το 5ο Γυμνάσιο, το 1ο Νηπιαγωγείο, το 11ο Δημοτικό και θα συνεχίσουν στα υπόλοιπα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης.

“Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εκατοντάδων παιδιών των σχολείων του Δήμου μας και γι’ αυτό αξιοποιούμε τους θερινούς μήνες, ώστε τα παιδιά μας να τα βρουν έτοιμα επιστρέφοντας το Σεπτέμβρη”, δηλώνει σχετικά η δημοτική αρχή.

“Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα σχολεία μας”, δηλώνει, τέλος, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρκόπουλος, στον Χτύπο.

ΠΕΝΤΕΛΗ

Δύσκολες στιγμές έζησε τον Αύγουστο ο Δήμος της Πεντέλης, καθώς η πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου τύλιξε στις φλόγες σχολείο της πόλης.

Το σχολικό συγκρότημα στη Νέα Πεντέλη, στη συμβολή της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου με την οδού Ραιδεστού, καταστράφηκε από τις φλόγες.

Συγκεκριμένα, έπεσε η οροφή του σχολείου, έσπασαν τα τζάμια και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις, καθώς η φωτιά βρήκε αρκετή καύσιμη ύλη.

“Τα σχολεία μας ανακαινίζονται όπως ζήτησε η υγειονομική υπηρεσία και διευθυντές των σχολείων. Στα σχολεία της Ν Πεντέλης και της Πεντέλης από τα νήπια έως και το λύκειο βάφονται εσωτερικά και εξωτερικά. Το Κρυσταλλειο Δημοτικό Σχολείο, του οποίου κάηκε μια αίθουσα, θα λειτουργήσει κανονικά”, γνωστοποιεί στην εφημερίδα μας η δήμαρχος, Νατάσσα Κοσμοπούλου.

ΦΙΛΟΘΕΗ – ΨΥΧΙΚΟ

Με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας μαθητών και εκπαιδευτικών, παρεμβάσεις έγιναν και στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υπηρεσίες του Δήμου εργάζονταν ώστε οι μικροί δημότες να μπορούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να παρακολουθούν με άνεση τα μαθήματά τους, αλλά και να παίζουν και να αθλούνται σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υπηρεσίες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού εργάστηκαν με μεθοδικότητα, ώστε οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν με άνεση τα μαθήματά τους αλλά και να παίζουν ανέμελα στους προαύλιους χώρους.

Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά με ανανεωμένα και ασφαλή σχολεία, όπως οφείλει κάθε Δημοτική Αρχή να πράττει για την νέα γενιά», μας δήλωσε ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαράλαμπος Μπονάτσος.

Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται:

•Πλήρης ανακαίνιση των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων (αλλαγή δαπέδου, βάψιμο, διαμόρφωση και αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών).
•Εξωτερικό βάψιμο των κτιρίων.
•Αντικαθίστανται στέγαστρα, ενώ προστίθενται και καινούρια όπου υπάρχει ανάγκη.
•Αλλάζουν κατεστραμμένες μονώσεις.
•Τοποθετείται θέρμανση στις τουαλέτες.
•Τοποθετείται αντιολισθητικό υλικό σε προαύλιους χώρους, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϋ.
•Αλλάζει ο χλοοτάπητας σε γήπεδα και χώρους προαυλισμού.
•Βάφονται οι κερκίδες και τοποθετείται deck.
•Ανανεώνεται ο αθλητικός εξοπλισμός.
•Φτιάχνονται καινούργια γήπεδα.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το «πράσινο» φως για την άμεση έναρξη εκτεταμένων και στοχευμένων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής δόθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο, Γιάννη Μυλωνάκη, και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Η σχετική εργολαβία, ύψους 500.000 ευρώ, εγκρίθηκε επί προηγούμενης διοίκησης και προβλέπει την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολικών υποδομών.

Ειδικότερα, στις προβλεπόμενες εργασίες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ανακαινίσεις και ανακατασκευές τουαλετών, εξωτερικοί ελαιοχρωματισμοί, αντικαταστάσεις συνθετικού χλοοτάπητα, εργασίες μόνωσης αλλά και επισκευές σε προαύλιους χώρους.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα αυτές που είναι και οι πιο επείγουσες, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στο 5o -11ο Δημοτικό Σχολείο ο πρώτος προσεισμικός έλεγχος

Το 5ο -11ο Δημοτικό (Ψαρρών 11) θα είναι το πρώτο σχολείο που θα γίνει προσεισμικός έλεγχος, στο πλαίσιο της σχετικής δράσης που υλοποιείται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ΟΑΣΠ, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωσης Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Θα ακολουθήσουν προσεισμικοί έλεγχοι και στα 62 δημοτικά κτήρια της πόλης, τα οποία είναι καταχωρημένα στη σχετική πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, με προτεραιότητα τις σχολικές υποδομές της πόλης.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής μερίμνησε για την έγκαιρη καταχώρηση όλων των ακινήτων του Δήμου, μεταξύ άλλων και των σχολείων στα οποία χρειάζεται να γίνει προσεισμικός έλεγχος, στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, προκειμένου να ξεκινήσει η διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων το συντομότερο δυνατό.

Η δημοτική αρχή Αγίας Παρασκευής, με επικεφαλής τον Γιάννη Μυλωνάκη, δηλώνει αποκλειστικά στον Χτύπο πως “η ασφάλεια των παιδιών αποτελεί προτεραιότητά μας. Ο αντιδήμαρχος έχει διασφαλίσει να προχωρήσει ένας μεγάλος διαγωνισμός για τη συντήρηση των σχολείων. Με μια εργολαβία των 500.000 ευρώ, 12μηνης διάρκειας, προβλέπονται εκτεταμένες εργασίες στα σχολικά κτήρια. Από αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, έχουμε αυτή τη στιγμή πόρους για επείγουσες επισκευές, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος μας είναι οι βασικότερες να ολοκληρωθούν πριν από τον αγιασμό”.

Συμπληρωματικά, η διοίκηση αναφέρει στην εφημερίδα ότι από την πρώτη στιγμή γίνεται κατάρτιση του ΣΕΑΚ (Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων Περιφερειών και Δήμων) προκειμένου να επωφεληθεί ο Δήμος από χρηματοδοτήσεις, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2025. “Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις”, προσθέτει η διοίκηση.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΚΑΜΑΤΕΡΟ

Έργα και παρεμβάσεις στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενόψει του Σεπτεμβρίου.

Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις εργασίες στα σχολεία: «Συνεχίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού το πρόγραμμα μας για τη συντήρηση των σχολείων του Δήμου μας, τόσο στις σχολικές αίθουσες όσο και στους προαύλιους χώρους. Ξεχωριστοί χρωματισμοί εντός του σχολείου που συμβάλλουν στην ηρεμία και τη συγκέντρωση των μαθητών, αλλά και όμορφες παρεμβάσεις εξωτερικά που διατηρούν την παιδικότητα και την ανεμελιά των παιδικών χρόνων.

Θα συνεχίσουμε τις εργασίες με ιδιαίτερη ένταση, με στόχο το Σεπτέμβρη οι μαθητές να ξαναμπούν στις αίθουσες με χαμόγελο κι ελπίδα, σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον.

Συνεχίζουμε το έργο μας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε τομέα που χρειάζεται ενίσχυση, δίπλα στους δημότες, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που συναντούμε. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε ακόμη περισσότερα έργα και παρεμβάσεις με επίκεντρο πάντα τον πολίτη. Καλό καλοκαίρι στα παιδιά μας!»

Εκτός αυτού, ο κ. Τσίρμπας γνωστοποιεί στον Χτύπο ότι “όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κάναμε το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο κτηριακά τα σχολεία μας, αλλά και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των μαθητών. Θέλουμε το περιβάλλον στα σχολεία να είναι ευχάριστο και καθαρό”. Προσθέτει πως η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες συντηρήσεις. “Έχουμε εξασφαλίσει το θέμα της καθαριότητας και της υγιεινής, όπως κάθε χρόνο”, αναφέρει επίσης ο δήμαρχος. “Τα σχολεία είναι ζωντανός οργανισμός και συνεχώς φθείρονται, αλλά, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές μας, κάνουμε το καλύτερο δυνατό”.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Ο Δήμος Διονύσου, έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την παροχή ενός ασφαλούς και σύγχρονου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές, προέβη εντός των καλοκαιρινών μηνών στην υλοποίηση εργασιών.

“Θεωρούμε, άλλωστε, ως άκρως σημαντικό να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μάθησης και διδασκαλίας”, αναφέρει η δημοτική αρχή της κας Κατερίνας Μαϊχόσογλου στον Χτύπο, και προβαίνει στην απαρίθμηση των εργασιών οι οποίες έγιναν:

· “Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στη μόνωση των κτηρίων για την προστασία από την υγρασία.

· Προχωρήσαμε στη ριζική ανακαίνιση αρκετών σχολικών μονάδων, οι οποίες παρουσίαζαν σημαντικές φθορές λόγω της παλαιότητας.

· Συνεχίσαμε τις αισθητικές παρεμβάσεις σε εσωτερικούς, εξωτερικούς και αύλειους χώρους, με τη χρήση οικολογικών και ανθεκτικών χρωμάτων.

· Ολοκληρώσαμε τις μελέτες πυρασφάλειας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Έτσι, επιτυγχάνουμε ότι οι σχολικές μονάδες πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

· Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων συρματοπλεγμάτων με νέα, υψηλής αντοχής και ασφάλειας σε ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ εντός των σχολικών εγκαταστάσεων.

· Κάναμε ηλεκτρολογικές εργασίες σε όλες τις σχολικές μονάδες.

· Τοποθετήσαμε ράμπα ΑΜΕΑ σε σχολείο του Διονύσου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στις σχολικές εγκαταστάσεις.

· Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών (αλλαγή σιδερένιων πορτών, απομάκρυνση επικίνδυνων εγκαταστάσεων σε προαύλιους χώρους κ.ά.)”.

Η διοίκηση του Δήμου αναφέρει επιπρόσθετα στην εφημερίδα μας: “Ως Δημοτική Αρχή βρισκόμαστε πάντα δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα, με απόλυτη δέσμευση στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας. Αναγνωρίζουμε τη σημασία των κατάλληλων υποδομών για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση και αναβάθμιση αυτών.

Είναι ξεκάθαρο, αντί επιλόγου, ότι οι εργασίες επισκευής και συντήρησης των σχολικών μονάδων αποτελούν για εμάς μια συνεχή και αδιάλειπτη διαδικασία”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ