Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Ανεβαίνει” η Αθήνα ως προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε προορισμό για υψηλόβαθμα στελέχη που θέλουν να αλλάξουν για κάποιο διάστημα διεύθυνση εργασίας εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η Αθήνα, η οποία παρά τα δυσεπίλυτα και διαχρονικά προβλήματά της –από το κυκλοφοριακό μέχρι τις φτωχές υποδομές της– για κάποιους remote workers ή ψηφιακούς νομάδες τρίτων χωρών συνιστά μικρό «παράδεισο».

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε εταιρεία ακινήτων και την οποία δημοσιεύει το Bloomberg, η Αθήνα κατατάσσεται στη λίστα με τις 25 κορυφαίες αγορές παγκοσμίως για την εγκατάσταση υψηλόβαθμων στελεχών που επιθυμούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως. Μολονότι καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος στην «premium» αυτή λίστα –πριν από την Τοσκάνη και μετά το Παλέρμο–, εντούτοις η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται ψηλά στις επιλογές όσων στελεχών δουλεύουν ως ψηφιακοί νομάδες.

Λόγω της θάλασσας, της καλής ποιότητας ζωής και των σχετικά –για τα ξένα στελέχη πάντα– ικανοποιητικών επιπέδων στα οποία κινούνται τα ενοίκια, η Αθήνα προστίθενται στη λίστα με τις προτιμήσεις τους. Φυσικά, το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο μέσα από την εισαγωγή της digital nomad visa το 2021 έχει θετική επίδραση στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων από τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Καναδάς κ.ά.). Μεγάλη, ωστόσο, υστέρηση καταγράφεται στις ταχύτητες του Ιντερνετ, οι οποίες γενικώς στην Ελλάδα κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται το Ντουμπάι, ακολουθούμενο από το Άμπου Ντάμπι, καθώς, οι δύο πόλεις αναδεικνύονται από αρκετά στελέχη ως ιδανικοί προορισμοί για υβριδική – εξ αποστάσεως εργασία.

Υψηλόβαθμα στελέχη στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι προσελκύουν μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών που εργάζονται υβριδικά σε κλάδους όπως τα οικονομικά και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αρκετοί από αυτούς τα επιλέγουν εξαιτίας της καλής διασυνδεσιμότητάς τους με μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου, των σύγχρονων υποδομών και της υψηλής ποιότητας ζωής. «Θέλουν τα καλύτερα από τους δύο κόσμους. Δηλαδή έναν παραθαλάσσιο τρόπο ζωής με τις ανέσεις μιας πόλης. Οι περισσότερες από τις κορυφαίες 10 πόλεις εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και η επιθυμία γι’ αυτού του είδους τις τοποθεσίες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο Bloomberg η Κέλσι Σέλερς, ερευνήτρια της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα.

Μετά τις δύο πόλεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Μάλαγα, το Μαϊάμι, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, τα Μπαρμπέιντος, η πορτογαλική Αλγκάρβε και η Αγία Λουκία στην Καραϊβική. Στη 17η θέση βρίσκεται το Κέιπ Τάουν, ακολουθούμενο από τη Μάλτα, ενώ στην 21η θέση βρίσκεται η Κύπρος. Στην 22η θέση βρίσκεται το Παλέρμο και ακολουθούν η Αθήνα (23η), η Τοσκάνη και οι εξωτικές Μπαχάμες.

Οι ψηφιακοί νομάδες αποτελούν μια τάση που γνώρισε –και στη χώρα μας– αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά την επιστροφή κάποιων στα γραφεία, στελέχη της αγοράς βλέπουν πως αυτή η τάση δεν καταγράφει μείωση, απλώς πλέον είναι κάτι «mainstream».

Από τις αρχές του 2023 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, είχαν χορηγηθεί 136 digital nomad visa. Την ίδια στιγμή η αυξημένη ζήτηση για ευέλικτους τρόπους εργασίας έχει ανεβάσει προς τα πάνω και τη ζήτηση για αντίστοιχους χώρους εργασίας. Έτσι, μέσα στην εβδομάδα ο αμερικανικός όμιλος International Workplace Group ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελλάδα, με τη δημιουργία τέτοιων χώρων στη Γλυφάδα και στον Πειραιά που θα λειτουργούν υπό το brand της Regus.
Πηγή: kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ