Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

“Ο κ. Γκότσης εγκατέλειψε την πόλη στην τύχη της”

Δημοσιεύθηκε

στις


Σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή Νέας Ιωνίας ασκεί το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και Ιωνιώτης κ. Ηλίας Ζαράνης σε ένα κείμενο-αποτίμηση της θητείας της διοίκησης του  κ. Ηρακλή Γκότση.
Το κείμενο του κ. Ζαράνη είναι το εξής:

“Καθώς είμαστε στη τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, είναι χρήσιμο να επιχειρήσουμε μιάν αποτίμηση της θητείας της δημοτικής αρχής της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ».

-Η «ΕΝΟΤΗΤΑ» κατέκτησε την δημοτική εξουσία στην αρχή της εκδήλωσης της πολύπλευρης κρίσης. Ως εκ τούτου γνώριζε ότι μπαίνουμε σε μια φάση ύφεσης, περιορισμού των πόρων για την αυτοδιοίκηση, άρα και ανάγκης για περιστολή της σπατάλης, αναδιάταξης των προτεραιοτήτων για να ανταποκριθεί  στα νέα καθήκοντα που η κρίση έθετε.
-Παρ όλα αυτά το πρόγραμμα που κατέθεσε τότε δεν απέφυγε ένα μείγμα πλειοδοσίας παροχών, υποσχεσιολογίας, ευχολογίου και λαϊκισμού (π.χ απαλλαγή απ τα δημ. τέλη σε εκτεταμένες ομάδες δημοτών.), παράλληλα με όπως αποδείχτηκε, αστήριχτες, ενίοτε ανοιχτών και άλλοτε αισχυντηλών καταγγελιών για ευνοιοκρατία, σκάνδαλα και κακοδιαχείριση.
-Μέσα σ αυτό το κλίμα, που συντηρούσε τμήμα της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» σε συνεργασία με το πιο λαϊκίστικο τμήμα της αντιπολίτευσης διεξήχθη ο προεκλογικός αγώνας.
-Ετσι το εκλογικό αποτέλεσμα, βοηθούντος του «αντάρτικου» συντηρητικού ψηφοδελτίου που αποδυνάμωσε τον Νίκο Κουκουλάρη, έφερε την  «ΕΝΟΤΗΤΑ» του 18%, του 50% του εκλογικού Σώματος που ψήφισε, στον 2ο γύρο. Αξιοποιώντας την τιμωρητική διάθεση του εκλογικού Σώματος και τις υπόγειες συμφωνίες κορυφής, αλλά και μια επανάπαυση της τότε δημοτικής αρχής, η παράταξη του 18% κέρδισε αυτήν του 38%.
-Και τότε ώ του θαύματος, στην πρώτη επινίκια μετεκλογική συγκέντρωση, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, ευχαρίστησε τον απερχόμενο για την άψογη ταμειακή κατάσταση που του παρέδωσε, αλλά και για το περίσσεμα των 5.000.000 Ευρώ. Κουβέντα όμως, καμία αυτοκριτική, διάψευση η αποδοκιμασία γιά όσα προεκλογικά  διακινούσε κακόβουλα  σε βάρος του ο ποικιλώνυμος αχταρμάς.

Ας μπούμε όμως στο κύριο σώμα της δημοτικής διακυβέρνησης της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

-Με το έμπα της θητείας της απέτυχε να υλοποιήσει τον νέο θεσμό του Συνηγόρου του δημότη γιατί πρότεινε μιάν επιλογή με καθαρή στόχευση να προξενήσει προβλήματα στο Κ.Κ.Ε. Πρόταση που αδυνατούσε να συγκεντρώσει ευρύτερες συναινέσεις.
-Αντιτάχθηκε εξ αρχής στο πρόγραμμα συγχώνευσης σχολείων που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, με το κάλπικο σύνθημα περί «κλεισίματος σχολείων» συμπαρατασόμενη έτσι με τις πιο ιδιοτελείς συντεχνιακές και παράλογες φωνές που ήθελαν πλασματικές διευθυντικές θέσεις, φυσικά με τις ανάλογες, πάντα, απολαβές.
-Με την ίδια πάντα λογική, ενός κραυγαλέου αντιμνημονιασμού, καλούσε σε εγγραφή δημοτών που δήθεν δεν θα πλήρωναν το «χαράτσι» γιατί δήθεν «θα καθάριζε ο δήμος». Φυσικά  ήταν κούφιες υποσχέσεις αφού όλοι οι έλληνες είτε το πλήρωσαν μέσω Δ.Ε.Η,είτε  μέσω εφορείας, είτε εκκρεμεί να το πληρώσουν και κανέναν και σε τίποτα δεν ωφέλησε η εγγραφή του στους καταλόγους του κ. Γκότση. Ούτε οι ανέξοδοι κομπασμοί ότι απέτρεψαν διακοπές ηλεκτροδότησης ισχύουν μιάς και υπήρξαν ρυθμίσεις και για κοινωνικό τιμολόγιο και για να μην κοπεί σε κανέναν το ρεύμα. Αλλωστε ο κ. Γκότσης και οι μακρόχρονοι συνεργάτες του έχουν παράδοση σε ανάλογα τρύκ. Αρκεί να θυμηθούμε το περιβόητο 22% της Ε.ΥΔ.Α.Π  που φορτώθηκε φυσικά στην επόμενη δημοτική αρχή.
-Ο κύριος Γκότσης εγκατέλειψε την πόλη στην τύχη της. Με ξεκοιλιασμένα και κατειλημμένα από κάθε είδους τροχοφόρα πεζοδρόμια. Με κατεστραμμένες και αδιάβατες ράμπες αναπήρων που καθιστούν την διέλευσή τους επικίνδυνο άθλημα δεξιοτεχνίας.
-Βρώμικες, αφύλακτες και αφιλόξενες πλατείες με διαλυμένα παγκάκια, σπασμένα μπουκάλια, πλάκες, ανύπαρκτο φωτισμό και καλώδια που χάσκουν απειλητικά.
-Αρκεί μια επίσκεψη στις παιδιές χαρές για να διαπιστώσει κανείς την εγκατάλειψη, την επικινδυνότητα και την τριτοκοσμική κατάσταση με κομμένες αλυσίδες, δεμένες πρόχειρα με αυτοσχέδια σύρματα οι κούνιες. Με λαμαρίνες που εξέχουν οι τσουλήθρες και σκουριασμένες πρόκες οι τραμπάλες. Και που μόνον από θαύμα και χάρις στη επαγρύπνιση των συνοδών δεν έχουν ακόμα υπάρξει θύματα.
-Ο λαϊκισμός οδήγησε, ακόμη και τότε που υπήρχε Δημοτική Αστυνομία, να μην γράφουν κανέναν για διπλοπαρκάρισμα, κατάληψη πεζοδρομίου ή ράμπας αναπήρων, γεγονός που οδήγησε, παρά τη μείωση του κυκλοφοριακού κόστους, καθίσταται η διέλευση της Ηρακλείου ιδιαίτερα χρονοβόρα.
– Αυτή η δημοτική αρχή καθήλωσε επί τρία χρόνια ένα ώριμο έργο, την δημιουργία  δηλαδή του υπόγειου πάρκινγκ στο Ο.Τ 150. Ένα έργο με το οποίο θα μπορούσαν να σταθμεύουν με ασφάλεια και άνεση κάτοικοι, επαγγελματίες και επισκέπτες, παράλληλα με ελεγχόμενη στάθμευση, και το οποίο θα αναβάθμιζε τις συνθήκες εμπορίου στην πόλη. Κι αυτό για λόγους ιδεοληψίας προς τη σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια, εχθρότητας προς την υγιή επιχειρηματικότητα και υπόκλισης στον κρατισμό και τις προσλήψεις ημετέρων αφισοκολλητών, γνωστό παλαιόθεν άθλημά τους. Ένα Σχέδιο που τώρα ξαναζέσταναν προεκλογικά για προφανείς  λόγους ψηφοθηρίας.
-Αυτή η δημοτική αρχή δεν πραγματοποίησε ούτε ένα αναπτυξιακό έργο, μικρό η μεγάλο. Δεν διέθετε καν γραφείο απορρόφησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων παρά μόνον αποσπασματικά, ενώ άλλοι δήμοι με οργανωμένα γραφεία, έκαναν θαύματα στον τομέα αυτό.
-Δεν έκανε πολιτιστικό έργο και μια εμπορική πόλη πέρναγε μέσα σε κλίμα κατάθλιψης ακόμα και τις πιο γιορτινές μέρες χωρίς να μπορεί να αξιοποιήσει το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.
-Μοναδικό του μέλημα  η παραχώρηση βήματος, με δημοτικό χρήμα, σε διάφορους περιφερόμενους γραφικούς αγκιτάτορες του λαϊκισμού τύπου Καζάκη που καλούσαν τον στρατό να ανατρέψει  την νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και οι εκδηλώσεις στήριξης σε αιματοβαμμένα καθεστώτα τύπου Μαντούρο με μοναδικούς ομιλητές τον Τσίπρα και τον πρέσβη της Βενεζουέλας.

-Και τi παρουσιάζουν ως έργο;

Ένα και μοναδικό.Το κοινωνικό παντοπωλείο που έχουν όλοι οι δήμοι και τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακείο που είναι στα χαρτιά.
-Α…Και το «φεστιβάλ Καραγκιόζη» και χαρταετού..
-Και ως σπουδαίες επιτυχίες..Την «αντίσταση» στο κλείσιμο του Ι.Κ.Α Καλογρέζας που απείχε 500 μ. από τα νέα ιατρεία και την «αντίσταση στο κλείσιμο του Ε.Ο.Π.Υ»….
-Τα όποια έργα ολοκληρώθηκαν στην θητεία του ήταν έργα που άλλοι σχεδίασαν, διεκδίκησαν και ξεκίνησαν όπως π.χ το 11ο νηπιαγωγείο.
– Στην ουσία αυτή η δημοτική αρχή αρνήθηκε κάθε μεταρρύθμιση, εκσυχρονισμό η αξιολόγηση. Αντιτάχθηκε σε κάθε κίνηση εξορθολογισμού και εκλογίκευσης.
-Συντάχθηκε με τις δυνάμεις της στασιμότητας και της αδράνειας που νέμονται, χωρίς να κοπιάζουν τον δημόσιο  πλούτο.
-Χρησιμοποιούν τον δήμο ως μοχλό πολιτικών στοχεύσεων με μια αρχαϊκή αντίληψη της αυτοδιοίκησης. Είναι μια δημοτική αρχή που περιγράφει μόνο την κατάσταση, την διεκτραγωδεί, χωρίς να μπορεί να τη αναλύσει άνευ παραμορφωτικών φακών και άρα να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει λύσεις.
-Ηταν μια ρουτινιάρικη δημοτική αρχή διαχείρισης, χωρίς έμπνευση, με προγραμματική άπνοια, ιδεολογική φτώχεια, αυτοδιοικητική καχεξία, κινούμενη στην πεπατημένη της διαμαρτυρίας και της εξάρτησης απ την κυβέρνηση, χωρίς ικανότητα αξιοποίησης πόρων και ανθρώπων.
-Με φαινόμενα αλαζονείας, αμετροέπειας και αυταρχισμού προς την αντιπολίτευση, προσβλητική προς τους αντιπάλους, ανταγωνιστική προς τους επαγγελματίες της πόλης.
-Και επιπρόσθετα αγνώμων προς τις πολιτικές δυνάμεις που αρχικά τους στήριξαν. Ποιός μπορεί να ξεχάσει ότι στην εκδήλωση για το Μπλόκου της Καλογρέζας πέρυσι, αποκάλεσε «κυβέρνηση δωσιλόγων» την κυβέρνηση όπου μετείχε και η ΔΗΜ.ΑΡ, κόμμα που τότε τον στήριζε.

-Είναι προφανές πιά πως η Νέα Ιωνία έχει ανάγκη από μια νέα δημοτική πλειοψηφία, από τις δυνάμεις της μετριοπάθειας, της μεταρρύθμισης, της καινοτομίας, της φρεσκάδας και της δημιουργίας. Τις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον αντιμνημονιασμό ως άλλοθι ακινησίας, απραξίας και αδράνειας δεν τις χρειάζεται γιατί δεν μπορούν να δώσουν τίποτα νέο.

-Η πόλη έχει ανάγκη από μια δημοτική αρχή στον αντίποδα του προτύπου του κ. Γκότση και στα πρότυπα των κ. Καμίνη και Μπουτάρη.Από μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών στελεχών, που μπορεί να μην ξέρουν να αγιογραφούν τον εκάστοτε Μαντούρο αλλά ξέρουν να είναι ωφέλιμοι στο κοινωνικό σύνολο και να δίνουν πρακτικές λύσεις στα προβλήματα.

-Με την έννοια αυτή δεν βρίσκω κανέναν λόγο οι δυνάμεις της Ανανεωτικής και Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς να στηρίξουν μιάν υποψηφιότητα που δεν έχει να επιδείξει κανένα έργο. Και που αντίθετα έχει κάθε λόγο να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός τρίτου μεταρρυθμιστικού πόλου, πλειοψηφικού και πλουραλιστικού.

-Η πρόσδεση αυτών των δυνάμεων στο άρμα της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» θα σήμαινε την απώλεια της αυτονομίας τους και την μετατροπή τους σε παράρτημα του Σύριζα και ρευστοποίηση της ΔΗΜ.ΑΡ. Κι αυτό είναι κάτι που οι δυνάμεις αυτές δεν θα το επιτρέψουν.”

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ