Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΔΕΘ: Δρακόντεια τα μέτρα – Drones, ελικόπτερα και εισαγγελείς θα επιβλέπουν τις συγκεντρώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 88η ΔΕΘ ανοίγει σήμερα (07.09.2024) τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου η Θεσσαλονίκη θυμίζει φρούριο ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν μετακινηθεί διμοιρίες από γειτονικούς δήμους, αλλά και από την Αθήνα.

Προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά, διμοιρίες των ΜΑΤ θα υπάρχουν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την ώρα που θα μιλάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και drones θα εποπτεύουν την εξέλιξή τους και θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., που θα βρίσκεται στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης.

Στο κτίριο θα υπάρχουν οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για τον συντονισμό και την εποπτεία της όλης επιχείρησης. Την εφαρμογή των μέτρων θα επιβλέπουν δύο εισαγγελείς, ο ένας στο Επιχειρησιακό Κέντρο και ο άλλος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης θα υπάρχουν διμοιρίες με κλούβες και κιγκλιδώματα προκειμένου οι διαδηλωτές να μην πλησιάσουν στην περιοχή. Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και ο «Αίαντας», το όχημα εκτόξευσης νερού της αστυνομίας.

Θα φρουρούνται επίσης από αστυνομικούς το αμερικανικό προξενείο αλλά και το γερμανικό (μίας και η Γερμανία είναι φέτος τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ). Όποιο όχημα έχει σταθμεύσει παράνομα γύρω από τους χώρους της ΔΕΘ θα απομακρύνεται.

Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις

Στις κινητοποιήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικές κινήσεις. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι παρακάτω συγκεντρώσεις που είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα και θα ακολουθήσουν πορείες.

Στις 6 μ.μ. καλούν σε συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ μισή ώρα νωρίτερα είναι το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Πλατεία της ΧΑΝΘ.

Στην Καμάρα (6 μ.μ.) θα συγκεντρωθούν άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι κλειστοί δρόμοι

Από εκεί και πέρα Πέμπτη (05.09.2024) μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής (08.09.2024) έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα, αρχής γενομένης από την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στη Λεωφόρο Στρατού και την οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Το μέτρο αυτό επεκτείνεται από αύριο το πρωί στις οδούς Αγγελάκη και Εθν. Αμύνης, σε τμήματα των οδών Αγίου Δημητρίου, Γρ. Λαμπράκη, όπως επίσης στους δρόμους Αρμενοπούλου, Ν. Γερμανού και Ιασωνίδου.

Από τις 15.00 σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, (ανάλογα με την εξέλιξη των κινητοποιήσεων και μέχρι την ολοκλήρωσή τους) θα ισχύσει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στους εξής δρόμους: Λεωφόρος Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου), Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Βασ. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτη, Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι 3ης Σεπτεμβρίου), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου (από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη), Αγίας Σοφίας (από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας), Παύλου Μελά και Ελ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την Τροχαία, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές (από ανατολικά προς δυτικά μέσω Κατσιμίδη – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου – Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά μέσω Λαγκαδά – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου). Παράλληλα τροχονόμοι θα είναι σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Όπως είναι φυσικό εξαιτίας των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ