Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πιερρακάκης: Μία ημέρα αποβολής για τη χρήση κινητού – Όποιος καταγράφει βίντεο θα μεταφέρεται σε άλλο σχολείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα εκτενές πρόγραμμα για την ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων της χώρας, το οποίο θα φέρει την ονομασία «Μαριέττα Γιαννάκου» και θα ξεκινήσει με χρηματοδότηση ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, προσκεκλημένος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα.

Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολείων, τονίζοντας ότι «Θα επισκεφθούμε εκατοντάδες σχολεία. Ξεκινάμε με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Τα σχολικά κτήρια, που ανέρχονται σε 12.812, ανήκουν στους Δήμους, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να επιλύουν τα προβλήματα. Φέτος ξεκινά ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει όλες τις απαραίτητες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στα σχολικά γήπεδα. Θα προχωρήσουμε σε επισκέψεις σε κάθε σχολείο, καταγράφοντας τις ανάγκες τους. Σήμερα ξεκινά ο σχεδιασμός του προγράμματος και στόχος είναι εντός της χρονιάς να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε σε κάθε σχολείο».

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα αναζητήσουμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης και χορηγίες από ιδιώτες, με στόχο την ολοκλήρωση της διανομής του συνολικού ποσού την επόμενη χρονιά».

«Η παρουσία κινητών τηλεφώνων στην τάξη αποτελεί πρόβλημα»

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο μέτρο απαγόρευσης της χρήσης κινητών στα σχολεία και στην επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι είναι ένα θετικό μέτρο. Αυτή η συζήτηση διεξάγεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς είναι απαραίτητο να περιοριστεί η χρήση τους και να αντιμετωπιστεί ο εθισμός. Δεν έχουμε ασχοληθεί επαρκώς με το πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες».

«Φυσικά, θα έχουμε και διαδραστικούς πίνακες και ψηφιακά φροντιστήρια, αλλά η χρήση κινητού στην τάξη είναι πρόβλημα και απαιτεί παρέμβαση», τόνισε, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα ισχύει ακόμη και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Σε περίπτωση που μαθητής εντοπιστεί με κινητό, η ποινή θα είναι μία ημέρα αποβολής.

Επιπλέον, εξήγησε ότι αυτό το μέτρο στοχεύει και στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, καθώς και στον περιορισμό των βιντεοσκοπήσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όποιος εντοπιστεί να βιντεοσκοπεί, παραβιάζοντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κάποιου μαθητή, θα υποχρεωθεί να αλλάξει σχολείο».

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της συγχώνευσης σχολικών τμημάτων, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους γονείς.

«Απαιτείται καλύτερη οργάνωση στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Διαθέτουμε 61.000 τμήματα, οι συγχωνεύσεις αφορούν περίπου το 1,5% αυτών και είναι αναγκαίες για την επίτευξη της οργάνωσης. Γι’ αυτό προχωράμε σε 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην τάξη και να διασφαλίσουμε τη σωστή κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να εξαλείψουμε τα κενά και να επιτύχουμε τα καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα».

Αυξανόμενοι Διορισμοί Κάθε Χρόνο

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο προγραμματίζει 10.000 νέες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. «Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως που να ξεκινά τη σχολική χρονιά χωρίς κενά. Το κρίσιμο είναι να ελαχιστοποιούμε τα κενά και να τα καλύπτουμε άμεσα. Γι’ αυτό μετατρέπουμε αναπληρωτές σε μόνιμους και αξιοποιούμε πόρους μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων επενδύσεων στην εκπαίδευση. Κάθε χρόνο οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών θα αυξάνονται», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο μέτρο που αφορά τις ζημιές στα σχολεία από μαθητές, οι οποίες πλέον θα επιβαρύνουν τους γονείς. Ο υπουργός εξήγησε ότι «θα καταγράφεται ποιος προκάλεσε τη ζημιά και σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι γονείς θα ενημερώνονται. Αν δεν συμφωνούν, το πρόστιμο θα πηγαίνει αρχικά στον Δήμο και στη συνέχεια στην εφορία».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και ότι θα ξεκινήσουν κανονικά το καλοκαίρι του 2025. «Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει επιλύσει το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Υπάρχει μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική ανάγκη και κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως χώρα είναι η διεθνοποίηση και η συνεργασία μεταξύ τμημάτων. Κάνουμε το σωστό και, για να το πω διαφορετικά, έχουμε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχολικά βιβλία και τις διαμαρτυρίες γονέων παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και αναγκάζονται να πληρώνουν τα βιβλία, ανέφερε ότι «η προτεραιότητά μας είναι το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Φέτος θα αλλάξουν όλα τα σχολικά βιβλία και θα υπάρχουν νέα ολοκληρωμένα βιβλία λογοτεχνίας». Σημείωσε επίσης ότι «έχω ακούσει και εγώ αυτή τη συζήτηση» και πως το υπουργείο θα εξετάσει όλες τις πτυχές για καλύτερη οργάνωση και λειτουργία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ