Ειδήσεις
Γερμανία σε… κρίση όσον αφορά το μεταναστευτικό
Η απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόσει τροχιοδεικτικούς ελέγχους στα χερσαία της σύνορα να μετρά ήδη ένα 24ωρο, ενώ στην Αθήνα παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Το συγκεκριμένο μέτρο μοιάζει ήδη λιγότερο «αποτελεσματικό» από όσο είχε περιγραφεί εξ αρχής, με δεδομένη την προσπάθεια του Καγκελαρίου Σολτς να ισορροπήσει μεταξύ του μηνύματος σκλήρυνσης της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.
Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει «σάκος του μποξ», όπως το έθεσε ο Παύλος Μαρινάκης (ΑΝΤ1), ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογο του κ. Σεζουρνέ, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο δίκαιος καταμερισμός των βαρών.
Το πρώτο τετ-α-τετ με Γερμανό αξιωματούχο, όμως, το είχε χθες το βράδυ στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνο Λογοθέτη, συνάντησε για πάνω από δύο ώρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Μπερντ Κρέσερ.
Με αφορμή τη διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση που διοργανώνει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου η Γερμανία υπό την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι άκουσαν από γερμανικής μεριάς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για «ξήλωμα» της ζώνης Σένγκεν, αλλά για ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι πλέον προορισμός. Μάλιστα, για πρώτη φορά φάνηκε η Γερμανία να αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά εξ ορισμού πολιτικό, με συνέπειες που παραπέμπουν σε ντόμινο, αν δεν ελεγχθεί.
Μεταναστευτικό: Συμμαχίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέναντι στη Γερμανία
Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου και ήδη χτίζονται συμμαχίες. Χθες συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος θα είναι και ο νέος επίτροπος της Γαλλίας στην Κομισιόν. Λίγο νωρίτερα, στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο κ. Σεζουρνέ είχε δηλώσει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Είναι μεγάλο διακύβευμα να δείξουμε ότι τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί στην Ευρώπη είναι εφαρμόσιμα. Να μην υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό στην Ευρώπη», ικανοποιώντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Λίγο πριν, ο κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται «ώστε να προτεραιοποιήσουμε τις δράσεις μας στην κατεύθυνση εφαρμογής του Συμφώνου».