Ελάτε στην παρέα μας

Εκκλησία

Νέα Σμύρνη: Πλατεία και μνημείο για την Ίμβρο και την Τένεδο εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κάθε επισημότητα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε τα αποκαλυπτήρια Μνημείου αναφοράς στην Ίμβρο και την Τένεδο και παρέστη στην ονοματοδοσία της Πλατείας Ίμβρου και Τενέδου στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Αϊδινίου στην Νέα Σμύρνη. Νωρίτερα, είχε παραστεί σε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής.

Κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε «χαρούμενος και συγκινημένος» και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες του για την αφιέρωση της Πλατείας. Απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «Με την απόφασή σας, γράψατε τα ονόματά σας στις ψυχές των απανταχού Ιμβρίων και Τενέδιων. Η ζεστασιά και η αγάπη του Δήμου θέρμανε τις καρδιές μας . Νιώθουμε ότι επιστρέφουμε σε μυστική πηγή φωτός, το φως που πηγάζει από το φως το αληθινό».

Με τα πιο θερμά λόγια καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης τονίζοντας ότι ήταν μεγάλη τιμή για την πόλη η αποδοχή της πρόσκλησης και η τέλεση για πρώτη φορά Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής.

Ο Γ. Κουτελάκης χαρακτήρισε τον κ.κ. Βαρθολομαίο «ισχυρό και επιδραστικό θεματοφύλακα των αξιών της Εκκλησίας» και τόνισε ότι η βιωματική αγάπη που έχει για τα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου έχει μεταφερθεί και στην Νέα Σμύρνη. «Οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι είναι αδελφοί μας που βρήκαν στην πόλη μας μια ζεστή αγκαλιά και αποτελούν ισχυρό ενοποιητικό πυρήνα μαζί με τους Μικρασιάτες και τους Κωνσταντινοπολίτες της πόλης μας» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης. Όσον αφορά την δημιουργία του Μνημείου τα μεταλλικά στοιχεία του οποίου έχει φιλοτεχνήσει ο κορυφαίος γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης , ο Γ. Κουτελάκης είπε ότι ήταν η κορύφωση και καρπός της αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης και ότι αποτελεί μια συμβολική αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριάρχη, υπόκλιση και σεβασμός για το έργο του.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμ βρίων Γιώργος Παπαθεοδώρου και ο Πρόεδρος των Τενέδιων Παναγιώτης Οκομούσης .

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Κύριλλος, σεβαστοί Ιεράρχες και Άρχοντες Οφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πρώην Υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, οι Υφυπουργοί Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκος Παππάς, οι Βουλευτές Νοτίου Τομέα Αθήνας Διονύσης Χατζηδάκης, Άννα Καραμανλή, Νίκος Βρεττός, Παύλος Χρηστίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Μάιρα Μυρογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Τάσος Γαϊτάνης, οι Δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος, Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, Δάφνης-Υμηττού Νίκος Τσιλίφης, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Βάρης-Βούλας Νίκος Βάσης, οι τέως Δήμαρχοι Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου και Νέας Σμύρνης και Σταύρος Τζουλάκης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ