Κοινωνία
Στο Συμπόσιο για τα 100 χρόνια της Νέας Ιωνίας Βόλου ο Π. Μανούρης
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας Βόλου, η Εστία «Ίωνες» διοργάνωσε τριήμερο συμπόσιο στις 27-28-29 Σεπτεμβρίου με θέμα «Δράσεις μελέτης και ανάδειξης του τρόπου της αστικής εγκατάστασης των προσφύγων Μικρασιατών και της φροντίδας της Ελληνικής Πολιτείας”.
Ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης παρευρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Η.Χ κ.κ. Γαβριήλ, τον Πρόεδρο της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Λουκά Χριστοδούλου και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., και τον τον Εντεταλμένο Σύμβουλο τεχνικών Μελετών κ. Γιώργο Καρακώστα.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ευχαριστούμε πολύ την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και στο πρόσωπο της Προέδρου κ. Αργυρώς Μάμαλη-Κοπάνου, όλα τα μέλη και φίλους του Συλλόγου, για την τιμητική πρόσκληση στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.
Από το πρόγραμμα του 3ήμερου Συμποσίου, βλέπω ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογες εισηγήσεις από εκλεκτούς εισηγητές και μάλιστα δύο εκ των εισηγητών είναι και ο Μητροπολίτης μας κ. Γαβριήλ και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης κ. Λουκάς Χριστοδούλου.
Θα γνωρίζετε ίσως ότι και ο δικός μας Δήμος, προήλθε από πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής που εγκαταστάθηκαν το 1923 στην τότε περιοχή των Ποδαράδων που πρωταρχικά ο συνοικισμός ονομάστηκε Ιωνία και το 1924 σε συνοικισμό Ν. Ιωνίας. Μέχρι το 1934 ήταν συνοικία του δήμου Αθηναίων και το 1934 έγινε Δήμος όπως είναι και σήμερα. Ήταν μάλιστα ένας από τους 4 πρώτους αστικούς συνοικισμούς της Αττικής που ίδρυσε η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων.
Άρα τα βιώματα που έζησαν οι πρόγονοι σας στον τότε προσφυγικό σας συνοικισμό, έζησαν και οι δικοί μας πρόγονοι. Κοινά προβλήματα, πολύ δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αλλά η θέληση για μια νέα αρχή στη νέα τους πατρίδα, τούς όπλισε με δύναμη και όχι μόνο, ξεπέρασαν τις αντιξοότητες της κοινωνίας, επέζησαν από τις τρομερές ασθένειες που μάστιζαν τους προσφυγικούς συνοικισμούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά στο τέλος μεγαλούργησαν.
Διακρίθηκαν στον επιχειρηματικό τομέα με μεγάλα ονόματα στην υφαντουργία και ταπητουργία, αλλά και στα γράμματα και τις τέχνες. Να θυμηθούμε ότι το πρώτο βραβείο Νόμπελ στην Ελλάδα, πήρε ο Γεώργιος Σεφέρης στη Λογοτεχνία, καταγόμενος από τα Βουρλά της Μ. Ασίας. Ποιος δεν αναγνωρίζει την συμβολή των προσφύγων;»
Ο Ελ. Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε «..ότι οι πρόσφυγες ήταν ευλογία για την Ελλάδα».
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ , συλλειτουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου.
Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στον Ιερό Ναό και στο ιστορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας από την Πρόεδρο, κ. Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου και την Γεν. Γραμματέα, κ. Βάσσα Παρασκευά. Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης με θέμα «100 χρόνια Νέα Ιωνία» με έργα του κ. Ιωάννη Κονταξή καθώς και τα εγκαίνια της Έκθεσης με θέμα «30 χρόνια «ΙΩΝΕΣ».
Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους ήταν και ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, Αντιπεριφερειάρχες, αιρετοί και φορείς.