Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Διαθεσιμότητα του Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης για όλους

Δημοσιεύθηκε

στις


Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο είναι ο Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει σε κάθε πολίτη και επαγγελματία πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να δηλώσει ή να διορθώσει τα στοιχεία του ακινήτου του στο Κτηματολόγιο.

Ο κύριος στόχος του Ψηφιακού Χάρτη είναι η βελτίωση και η διεύρυνση της εξυπηρέτησης προς πολίτες, επαγγελματίες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και επενδυτές. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τα δεδομένα του Κτηματολογίου με ακρίβεια και αξιοπιστία, μέσω μιας ποικιλίας εργαλείων. Η ευχρηστία της πλοήγησης και η άμεση διαθεσιμότητα πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο καθιστούν το Χάρτη έναν πολύτιμο σύμμαχο στη διαχείριση και ανάπτυξη της κτηματολογικής πληροφορίας.

 Χρήσιμο εργαλείο

Το Ψηφιακό Κτηματολόγιο λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών που ακολουθούν τις διεθνείς ψηφιακές τάσεις. Αυτές οι υπηρεσίες σχετίζονται με την αποτύπωση και διαχείριση της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας, παρέχοντας τα απαραίτητα δεδομένα για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων.

Με τη χρήση των εργαλείων του Ψηφιακού Χάρτη, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν το ακίνητο ή την περιοχή που τους ενδιαφέρει, επιλέγοντας τα αντίστοιχα εικονίδια. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει μέσω του ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου), της ταχυδρομικής διεύθυνσης, της ονομασίας του ΟΤΑ, της τοποθεσίας μιας περιοχής ή των συντεταγμένων ενός σημείου. Επιπλέον, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν τον σχετικό χάρτη ή το απόσπασμα του γεωτεμαχίου τους και να ελέγξουν αν η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε διαδικασία κτηματογράφησης ή αν το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί.

Μία καινοτόμος δυνατότητα που προσφέρει ο Χάρτης είναι τα Αναδυόμενα Παράθυρα (popup), τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με ένα γεωτεμάχιο. Μέσω αυτής της λειτουργίας, ο χρήστης μπορεί να δει το ΚΑΕΚ, τα όρια και την έκταση του ακινήτου του, καθώς και την τρέχουσα φάση κτηματογράφησης στην οποία βρίσκεται (συλλογή δηλώσεων, προανάρτηση ή ανάρτηση).

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα προβολής του επιλεγμένου γεωτεμαχίου σε 3DView μέσω του Google Earth. Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβει για το ακίνητό του, όπως η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας, η παρακολούθηση της επεξεργασίας της δήλωσής του ή η υποβολή αίτησης διόρθωσης. Μέσω του Χάρτη, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί απευθείας με τις αντίστοιχες εφαρμογές του Κτηματολογίου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για το ακίνητό του.

Για να υποβάλετε τη δήλωσή σας στο Κτηματολόγιο, επισκεφθείτε την εφαρμογή, περιηγηθείτε στους χάρτες και εντοπίστε το ακίνητό σας απλά κάνοντας ζουμ. Εάν συμφωνείτε με την αποτύπωση του γεωτεμαχίου σας ή αν υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στα όρια, κάντε κλικ στον σύνδεσμο της δήλωσης και προχωρήστε ψηφιακά στη διαδικασία, υποβάλλοντας το συμβόλαιο και πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα με κάρτα. Αν τα όρια του γεωτεμαχίου σας, όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr, δεν είναι σωστά, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα μέσω της λειτουργίας σχεδιασμού πολυγώνου, σχεδιάζοντας τα πραγματικά όριά του στο χάρτη.

Επιπλέον δυνατότητες
Ο Χάρτης προσφέρει, μέσω σύγχρονου οπτικοποιημένου υλικού, μια ποικιλία από άλλες λειτουργίες, όπως:

Η εμφάνιση υπομνήματος, με διαφορετικούς χρωματισμούς, για κάθε επίπεδο πληροφορίας. Συγκεκριμένα, ο χρήστης μπορεί να δει: α) τα όρια προκαποδιστριακών ΟΤΑ βάσει των οποίων υλοποιείται η κτηματογράφηση, β) τα όρια των γεωτεμαχίων που βρίσκονται είτε υπό κτηματογράφηση είτε σε λειτουργία Κτηματολογίου, γ) τον αναρτημένο και κυρωμένο δασικό χάρτη για κάθε περιοχή, δ) τα όρια περιοχών του δικτύου Natura 2000.

-Η δυνατότητα για καλύτερο εντοπισμό ενός ακινήτου ή μίας ολόκληρης περιοχής μέσω της χρήσης διαφορετικών υποβάθρων, όπως τοπογραφικού χάρτη, δορυφορικής εικόνας κ.ά.

-Η προσθήκη πάνω στο Χάρτη επιπέδου πληροφορίας από τον ίδιο το χρήστη. Για παράδειγμα, μπορεί να προσθέσει τα όρια του γεωτεμαχίου του, εφόσον τα διαθέτει σε ψηφιακή μορφή, προκειμένου να τα συγκρίνει με τα διάφορα επίπεδα πληροφορίας του χάρτη (γεωτεμάχια, δασική πληροφορία, όρια Natura).

-Η σύγκριση δεδομένων διαφορετικών επιπέδων πληροφορίας στην ίδια οθόνη, μέσω της  λειτουργίας swipe, όπως, για παράδειγμα, η σύγκριση του αναρτημένου με τον κυρωμένο δασικό χάρτη σε μία περιοχή

-Η δημιουργία και εκτύπωση από το χρήστη αποσπάσματος επιλεγμένου γεωτεμαχίου

-Η μέτρηση απόστασης / εμβαδού σε διάφορες μονάδες μέτρησης

-Η εμφάνιση συντεταγμένων σε μοίρες (γεωγραφικές συντεταγμένες Lon/Lat) και μέτρα  (ΕΓΣΑ’87).

Ο Ψηφιακός Χάρτης αποτελεί μία πρωτοποριακή εφαρμογή, εξαιρετικά φιλική στους χρήστες, η οποία δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού του ακινήτου και ενεργής παρακολούθησης της καταγραφής των δικαιωμάτων επί της περιουσίας τους, διόρθωσης τυχόν λαθών και της προσθήκης γεωχωρικής πληροφορίας από τους ίδιους.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ